ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/10/16

Με έναν οδηγό/πλήρωμα το Κ.Υ. Άρνισσας!- Στις κενές βάρδιες (δηλαδή σχεδόν όλες) καλύπτεται από το ΕΚΑΒ Έδεσσας


Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στο Κ.Υ. Άρνισσας και σε ότι αφορά στην μεταφορά των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο απαρτίζεται από έναν μόλις οδηγό ασθενοφόρου! Και εκεί πάντως η έλλειψη αφορά τουλάχιστον τέσσερα ακόμα άτομα οπότε διαπιστώνει κανείς πως η έλλειψη είναι σημαντική.
Στις κενές βάρδιες (δηλαδή σχεδόν όλες) το Κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από την Έδεσσα και το οποίο καλείται να καλύψει μία απόσταση που ξεπερνά τα είκοσι λεπτά.Κ. Υγείας Άρνισσας:Το χέρι στο ταμείο βάζει ο Δήμος & στην τσέπη οι κάτοικοι για αναλώσιμα
life2day.gr

Της Νικολέτας Ντάμπου

Στο Κέντρο Υγείας της Άρνισσας στο νομό Πέλλας τα αναλώσιμα υλικά αντί να τα προμηθεύεται από την 3η Υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) στην οποία ανήκει, βάζει το χέρι στο ταμείο ο Δήμος και στην τσέπη οι κάτοικοι. Ενώ, εφημερεύει καθημερινά όλο το 24ωρο με έναν γιατρό στην εφημερία. Η νοσηλεύτρια του Κέντρου, κυρία Σοφία Ταρνάζη μιλάει στο www.Life2day.gr 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Δήμος και η τοπική κοινωνία βοήθησαν έμπρακτα το Κέντρο σε οποιαδήποτε ανάγκη παρουσίαζε κατά περιόδους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κτιριακό πρόβλημα του Κέντρου που λύθηκε τελικά με παρέμβαση του Δήμου, ενώ και σε παλαιότερες εποχές με ελλείψεις σε υλικά οι κάτοικοι  βοήθησαν αρκετά ώστε να μην εκτεθεί το Κέντρο. Στα φάρμακα  το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε έλλειψη και τα προμηθεύει η ΥΠΕ.  

H καθημερινή έρευνα του LIFE2DAY.GR συνεχίζεται καλύπτοντας καθημερινά όλα τα προβλήματα στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Σήμερα θα φτάσουμε στον νομό Πέλλας για να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας της Άρνισσας το οποίο ανήκει στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την νοσηλεύτρια του Κέντρου, κυρία Σοφία Ταρνάζη.


Το Κέντρο Υγείας Άρνισσας διαθέτει τρεις γενικούς γιατρούς. Παράλληλα υπάρχει ένας παιδίατρος και ένας οδοντίατρος. Επίσης στο Κέντρο λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο αλλά το χειρίζεται ειδική παρασκευάστρια.

Σε ότι αφορά στις εφημερίες το Κέντρο λαμβάνει βοήθεια από τους γιατρούς που υπάρχουν στα Περιφερειακά Ιατρεία, ωστόσο ακόμα κι έτσι οι εφημερίες δεν βγαίνουν με επάρκεια. Το ζήτημα αφορά στο πόσα άτομα θα εφημερεύουν.

Έτσι, αν μιλάμε για ένα άτομο στην εφημερία ενδεχομένως με έναν επιπλέον γιατρό να λυνόταν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αν όμως ζητάμε δύο γιατρούς ανά εφημερία τότε υπάρχει ανάγκη για περισσότερους, ίσως ακόμα και πάνω από τρεις. Όμως για την ώρα στο Κέντρο εφημερεύει με έναν.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο διαθέτει στο σύνολο οχτώ άτομα. Ωστόσο λείπουν τα δύο από αυτά σε άδεια λόγω κυήσεως, άρα η πραγματική δύναμη σήμερα ανέρχεται σε έξι άτομα και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Η απουσία των δύο νοσηλευτριών είναι που κάνει και την διαφορά, δημιουργεί δηλαδή την έλλειψη που αφορά ακριβώς σε δύο άτομα! Σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια να καλυφτούν οι βάρδιες με μεγάλη δυσκολία και μέχρι να επιστρέψουν οι υπόλοιπες δύο.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στο Κέντρο και σε ότι αφορά στην μεταφορά των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο απαρτίζεται από έναν μόλις οδηγό ασθενοφόρου! Και εκεί πάντως η έλλειψη αφορά τουλάχιστον τέσσερα ακόμα άτομα οπότε διαπιστώνει κανείς πως η έλλειψη είναι σημαντική. Στις κενές βάρδιες (δηλαδή σχεδόν όλες) το Κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από την Έδεσσα και το οποίο καλείται να καλύψει μία απόσταση που ξεπερνά τα είκοσι λεπτά.

Στο φλέγον ζήτημα των αναλώσιμων υλικών το Κέντρο Υγείας της Άρνισσας δεν το προμηθεύει η Υγειονομική περιφέρεια στην οποία ανήκει αλλά ο Δήμος και η τοπική κοινωνία δηλαδή η κάτοικοι.
Ρωτήσαμε την κυρία Ταρνάζη σχετικά με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου και το κατά πόσο αυτός βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η ίδια απαντάει στο LIFE2DAY.GR πως εκτός από το μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο όπως είδαμε και νωρίτερα, βρίσκεται σε λειτουργήσιμη κατάσταση και τα υπόλοιπα μηχανήματα που διαθέτει το Κέντρο βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει.

Το Κέντρο Υγείας Άρνισσας καλύπτει έναν πληθυσμό που φτάνει τις δώδεκα χιλιάδες σε μια περιοχή με αρκετά χωριά εκτός την Άρνισσα ενώ η επισκεψιμότητα ανέρχεται σε περίπου πενήντα και πλέον άτομα ανά ημέρα. Πρόκειται για περίπου εικοσιπέντε άτομα που προσέρχονται για συνταγογράφηση και άλλα τόσα που προσέρχονται στα τακτικά ή έκτακτα ιατρεία.

Δημοσιεύτηκε 13/10/2016

Πηγή: life2day.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews