ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/10/16

Στην «εντατική» το ΕΚΑΒ στη Ξάνθη-Παρόμοιο το πρόβλημα και στην Κομοτηνή


Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016             
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης Αντώνης Τερζής και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καραμφυλίδης στο thraki.com.gr

Στην «εντατική» το ΕΚΑΒ στη Ξάνθη
thraki.com.gr

Με… ένα ασθενοφόρο καλύπτεται η περιοχή – Σε διακομιδές και μεταφορές τακτικών το άλλο

Σε προτεραιότητα της «Θ» τα θέματα δημόσιας υγείας και η συνέχεια δίνεται  αυτή τη φορά στα προβλήματα με τους εργαζόμενους και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Θράκης.

Εργαζόμενοι σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη δική τους σωματική ακεραιότητα, αφού πολλές φορές, ειδικά στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, καλούνται να καλύψουν τεράστιες αποστάσεις από το κέντρο του ΕΚΑΒ με… ένα μόνο ασθενοφόρο διαθέσιμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, αποτελεί ο νομός Ξάνθης, όπου αν και είναι δύο τα ασθενοφόρα της κάθε βάρδιας στην πόλη (σ.σ από τρία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και ένα του ΕΚΑΒ), το ένα…φεύγει για διακομιδές και μεταφορές σε Αλεξανδρούπολη ή και Θεσσαλονίκη, αφήνοντας μόνο ένα αυτοκίνητο για να καλύψει την πόλη!

«ΕΝΑ…ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ…»

Κάτι που επιβεβαιώνει στη «Θ» ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Θράκης που εργάζεται στον τομέα της Ξάνθης κ. Δημήτρης Καραμφυλίδης, ο οποίος αναφέρει ότι «από τις εποχές που έχουμε μπει στα μνημόνια το κράτος ήθελε να κάνει κάποιες περικοπές και οι περικοπές αυτές όπως καταλαβαίνεται έχουν επέλθει και στο προσωπικό και στα οχήματα, τα περισσότερα από τα οποία μπαίνουν στο… συνεργείο και δεν βγαίνουν ποτέ. Πριν τα μνημόνια υπήρχαν και οι οδηγοί του Νοσοκομείου οι οποίοι είχαν τα δικά τους ασθενοφόρα, τα νοσοκομεία είχαν δικά τους πληρώματα και «βγάζανε» όλες τις δευτερογενείς μεταφορές που χρειάζονταν, όπως εξιτήρια, ραντεβού μετά από χειρουργεία, αξονικές και μαγνητικές έξω και διακομιδές από ένα Νοσοκομείο σε ένα άλλο για περεταίρω νοσηλεία του ασθενούς. Τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου πια δεν υπάρχουν, το προσωπικό του νοσοκομείου δεν ήρθε πλήρες, παρά μόνο οι οδηγοί,  με αποτέλεσμα όλος ο όγκος με τις δευτερογενείς μεταφορές να έρθει στο ΕΚΑΒ. Έτσι έχουν έρθει πολύ λίγα άτομα και με πρόβλημα στα ασθενοφόρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο δύο ασθενοφόρα, ενώ παλιά ο τομέας είχε τρία ασθενοφόρα του Νοσοκομείου και ένα του ΕΚΑΒ».

«Αν δηλαδή, υπάρξει μια διακομιδή ή ένα ραντεβού ενός ασθενούς χειρουργημένου για επανεξέταση, δηλαδή τακτικό ραντεβού, η πόλη της Ξάνθης παραμένει με ένα ασθενοφόρο. Αν δηλαδή δύο συνάνθρωποί μας χρειαστούν βοήθεια σε διαφορετικά μέρη, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε υπό αυτές τις συνθήκες» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «εις βάρος του επείγοντος περιστατικού, εξυπηρετούμε τα τακτικά ραντεβού και τις διακομιδές. Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρξουν δύο επείγοντα περιστατικά, θα εξυπηρετηθεί όποιος προλάβει ή όποιος πάρει πρώτος. Αν γίνει ταυτόχρονα, πρέπει το τηλεφωνικό κέντρο να κρίνει ποιο από τα περιστατικά είναι σε πιο κρίσιμη κατάσταση. Το οποίο τηλεφωνικό κέντρο «χτυπά» στην Αλεξανδρούπολη. Ο τηλεφωνητής είναι υποχρεωμένος από τις πληροφορίες που θα συλλέξει, από τους παραβρισκόμενους στο περιστατικό, είτε αυτό είναι τροχαίο, είτε ανακοπή, είτε ο,τιδήποτε επείγον, να κρίνει ποιος θα πάρει τις πρώτες βοήθειες και ποιος θα…περιμένει, σε εποχές 2016, λόγω οικονομικής κρίσης».

«ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ…»

Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης τώρα, μόνο αυτό της Σταυρούπολης έχει επί 24ωρης βάσης ασθενοφόρο, δηλαδή τρία 8ωρα, ενώ ο Εχίνος και τα Άβδηρα έχουν μόνο πρωί και απόγευμα.

Κάτι που τονίζει και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Καραμφυλίδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «έτσι τα δύο ασθενοφόρα της νύχτας που είναι στη βάρδια του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη, καλύπτουν μια απόσταση του Νομού από τον Εχίνο, την Ξάνθη και τα Άβδηρα».

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης Δημήτρης Καραμφυλίδης 25 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΤΡΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

 «Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή σε δύναμη είναι 25, ενώ τα καλά ασθενοφόρα είναι τρία. Ακόμη και η βλάβη που θα προκληθεί σε ένα από αυτά, είναι κόστος για την εξυπηρέτηση και την σωτηρία του πολίτη. Το ΕΚΑΒ είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει το επείγον περιστατικό, ανα πάσα στιγμή, αλλά με τα τελευταία γεγονότα, αυτό έχει φορτωθεί τις… δουλειές των Νοσοκομείων».

Παρόμοια με αυτή της Ξάνθης είναι η κατάσταση σε όλη τη Θράκη (με εξαίρεση την Αλεξανδρούπολη) όπως επιβεβαιώνει, από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Αντώνης Τερζής, ο οποίος επισημαίνει ότι «το πρόβλημα με την Ξάνθη αφορά τις διακομιδές. Όταν βγαίνει μια διακομιδή στην Αλεξανδρούπολη ή στην Καβάλα ή στην Θεσσαλονίκη η πόλη της Ξάνθης μένει με ένα αυτοκίνητο. Άρα σε περίπτωση διπλού περιστατικού στην Ξάνθη δεν μπορεί να υπάρξει η ανάλογη εξυπηρέτηση».

«ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ…»

«Στη Θράκη αυτή τη στιγμή η μόνο περιοχή που φαινομενικά έχει καλή κάλυψη από πλευράς ΕΚΑΒ είναι η Αλεξανδρούπολη γιατί «βγάζει» δύο ασθενοφόρα, ένα για χρόνια, ένα για επείγοντα περιστατικά και μια κινητή μονάδα και ένα αυτοκίνητο για την κάλυψη της περιοχής του Προβατώνα, όπου έχει πρόβλημα, λόγω συνταξιοδοτήσεων στο Κ. Υ Σουφλίου. Από εκεί και μετά το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα βγάζουν ένα αυτοκίνητο σε όλες τις βάρδιες, πλην του πρωινού» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η Κομοτηνή έχει το ίδιο πρόβλημα με την Ξάνθη. Όταν βγαίνει διακομιδή, μένει με ένα αυτοκίνητο η Κομοτηνή. Πάλι καλά που μας ήρθαν τώρα ασθενοφόρα τα οποία θα μοιραστούν σε όλη την περιοχή του ΕΚΑΒ 9 Θράκης, αλλά από εκεί και μετά τα πράγματα είναι δύσκολα και αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση και των Κέντρων Υγείας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης Αντώνης Τερζής 


«ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…»

«Το ότι δεν έχουμε «εκτεθεί» ακόμη σαν περιοχή είναι ότι δεν έχει «κάτσει η μπίλια». Αν θα βγει ένα περιστατικό και είναι εκτός του αυτοκίνητο, εμείς σαν συνδικαλιστικό όργανο κάναμε ενημέρωση στον Εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης και από εκεί και πέρα αν γίνει ο,τιδήποτε, εμείς έχουμε ενημερώσει και τον ίδιο, και την Ομοσπονδία και το Υπουργείο Υγείας ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Γιατί την ευθύνη όταν γίνει κάτι, την αναλαμβάνει αυτός που διαχειρίζεται το περιστατικό» σημειώνει κλείνοντας ο ίδιος.

Πηγή: thraki.com.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews