ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/10/16

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των διασωστών του ΕΚΑΒ Ρόδου στην μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον Ελλαδικό χώρο!


Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των διασωστών του ΕΚΑΒ Ρόδου στην μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον Ελλαδικό χώρο!
diasostesrodou.blogspot.gr

Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε μέρος το ΕΚΑΒ Ρόδου, στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς (10/10/2016), στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων καταστροφών», που συνδιοργανώνουν δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολόκληρο το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς ΡόδουΣύμφωνα με αυτό εκδηλώθηκε πυρκαγιά μετά από ρίψη χειροβομβίδας σε κοινόχρηστο χώρο του πρυμναίου καταστρώματος του πλοίου όπου δημιουργήθηκε πανικός και το πλήρωμα προσπάθησε να ηρεμήσει τον κόσμο και ταυτόχρονα να εκκενώσει το πλοίο από τους επιβάτες.
Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο πρυμναίο σαλόνι του εν λόγω καταστρώματος και κατά την πρώτη εκτίμηση ήταν ελεγχόμενη.
DSC07519
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πλοιάρχου υπήρχε έντονος καπνός που δυσκόλευε το έργο της ομάδας ασφαλείας του πλοίου, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για τουλάχιστον δέκα τραυματίες ενδεχομένως και νεκρούς.

Με το συντονισμό της Λιμενικής Αρχής και την κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ΚΕΠΙΧ, κλήθηκαν για παροχή βοήθειας πλωτά σκάφη της περιοχής, ρυμουλκά, βοηθητικά σκάφη κ.α.


Παράλληλα κλήθηκαν και δυνάμεις της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.


Κατά τη διάρκεια του συναγερμού ένας επιβάτης έπεσε στη θάλασσα και περισυνελέχθηκε  από πλωτό του λιμενικού που έσπευσε πλησίον του πλοίου.

Ο πλοίαρχος διέταξε την εκκένωση του πλοίου από τους επιβάτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε κατάλληλο χώρο στον προβλήτα.

Τα πυροσβεστικά οχήματα κατέφθασαν στην περιοχή συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επίσης, υπήρξαν  πληροφορίες για εγκλωβισμένους επιβάτες στο κατάστρωμα Νο 7, τους οποίους δεν μπόρεσε  να προσεγγίσει η ομάδα διάσωσης του πλοίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του πυκνού καπνού και ζητήθηκε  η συνδρομή της πυροσβεστικής.Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ προέβησαν στη διαδικασία διαχείρισης θυμάτων και  πυροσβέστες εισήλθαν στο πλοίο από την κύρια είσοδό του, για κατάσβεση της πυρκαγιάς και απεγκλωβισμό των επιβατών. Το πλήρωμα μετέφερε τους τραυματίες στον προβλήτα για να παραληφθούν από τα ασθενοφόρα.Ταυτόχρονα, το πλήρωμα παρατήρησε άγνωστο άτομο (πιθανώς επιβάτη) το οποίο πυροβολώντας προσπάθησε να ξεφύγει.

Ο πλοίαρχος ζήτησε τη συνδρομή του λιμεναρχείου για την εξουδετέρωση/σύλληψη του δράστη.

Κάποιοι επιβάτες επίσης, ανέφεραν ότι είδαν δύο άνδρες να περιφέρονται ύποπτα και να μιλούν σε κινητά τηλέφωνα. Λίγα λεπτά μετά, ακολούθησε νέα πυρκαγιά.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιλήφθηκαν της πυρκαγιάς από ξηράς και από θαλάσσης.Μετά την ολοκλήρωση εκκένωσης του πλοίου πυροτεχνουργός του Λ.Σ. προέβη στην ανίχνευση εκρηκτικού μηχανισμού ο οποίος και μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε χώρο ασφαλές εξωτερικά του πλοίου όπου και τον εξουδετέρωσε με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ήταν πραγματικά μία άσκηση, η οποία αποδεικνύει την ετοιμότητα και την δυναμική του ΕΚΑΒ Ρόδου. Ο σωστός συντονισμός και η ομαδικότητα μπορεί και καταφέρνει τεράστιο αποτέλεσμα.Ευχόμαστε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες μόνο σε μορφή άσκησης!

Οι διασώστες που έλαβαν μέρος και παρουσίασαν σε όλο το νησί τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης των διασωστών του ΕΚΑΒ Ρόδου είναι:

Τσιμπλέκας Μπάμπης
Τερζούδης Ευάγγελος
Κούτρος Παναγιώτης
Χατζημανώλης Αντώνης
Χατζηλιάδου Σοφία
Ξανθή Καντάρα
Ξουρής Παναγιώτης
Πιπερίδης Γιώργος

Ευχαριστούμε το rodospress για την συνεχή αρωγή του στην προσπάθεια μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες.

Διασώστες Ρόδου
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews