ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/10/16

Μια νύχτα στον Ευαγγελισμό.. μέσα από τα μάτια των εργαζομένων


Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Ο Γιώργος Αδάμος είναι ειδικευόμενος γιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μας, τον Ευαγγελισμό – για τους φίλους «Βαγγέλας».

Γενική εφημερία στον “Βαγγέλα”

Ώρα 20:00:

Το παθολογικό γεμάτο με κόσμο. Για να περάσεις από την μια άκρη του ιατρείου στην άλλη κάνεις ελιγμούς…βρίσκει το πόδι σε κάνα δύο φορεία, δεν πέφτεις.. δώρο μια εκχύμωση.
Ευτυχώς η ροή περιστατικών έχει μειωθεί. Τρέφεις ελπίδες για μια ανθρώπινη εφημερία. Σε λιγότερες από 2 ώρες το κουτί με τα προς εξέταση χαρτιά έχει ξαναγεμίσει! Εσύ και οι συνάδελφοι σου εξετάζουν non-stop κ αναρωτιέσαι πότε πρόλαβαν κ ήρθαν τόσοι στο παθολογικό. Το ΕΚΑΒ μπαίνει κάθε λίγο κ λιγάκι μέσα… τα περιστατικά δύο δύο πάντα.. Μαρούσι-Πειραιά-κέντρο δεν εχει σημασία όλα εδώ… ευαγγελισμό! “Γιατρέ είσαι ελεύθερος να σου παραδώσουμε;”


Εσύ εξετάζεις άρρωστο ήδη… δεν έχει σημασία, σταματάς κ εκτιμάς πόσο σοβαρό είναι το νέο περιστατικό κ παραλαμβάνεις, συνεχίζεις την εξέταση από εκεί που την άφησες, να σε ξαναδιακόπτει ένας συγγενής ασθενή “εεε γιατρέ η μητέρα μου έχει 180 πίεση πότε θα τη δείτε;” προσπαθείς να ακροαστείς …βαβούρα ..συγκεντρώνεσαι δεν ακούς κάτι παθολογικό… δίπλα σου έχουν πιάσει κουβέντα κ μιλάνε δυνατά …δεν υπάρχεις για αυτούς, τους έχει δεί άλλος γιατρός ..έχουν εξετασθεί ήδη κ περιμένουν απαντήσεις… νιώθουν νικητές μέσα στον χαμό.
Η ώρες περνούν κ συνεχίζεις ακάθεκτος… έχεις πιει λίγο νερό κ τσιμπάς 2-3 κράκερς… θές να πάς τουαλέτα, κρατιέσαι, να δώ άλλο ένα επείγον περιστατικό κ μετά θα πάω. Περνάει μισή ώρα κ δεν έχεις πάει ακόμα. Η επιμελήτρια σου ζητάει να βάλεις μια κεντρική γραμμή… δέχεσαι… ξέρεις ότι για 20 λεπτά δε θα σε ενοχλήσει κανείς. Την βάζεις με επιτυχία.. φεύγεις προς την τουαλέτα …”γιατρέ” .. “πονάω” … “οι εξετάσεις γιατρέ..”.. “περιμένω τόση ώρα γιατρέ!!” .. “Πότε θα εξεταστώ εγώ”; Φτάνεις στο WC .. κέρδισες άλλα 2-3 λεπτά ηρεμίας. Βγαίνεις! Πίνεις μια γουλιά από τον καφέ που πήρες 4 ώρες πριν ..είναι άθλιος πια, δεν πίνεται αλλά τα μάτια αρχίζουν κ κλείνουν! Η ώρα 4 τα ξημερώματα.

Συνεχίζει κόσμος να έρχεται ασταμάτητα. Απογοητεύεσαι. Μπαίνει ΕΚΑΒ φέρνουν 2 μεθυσμένους. Τους βάζεις παρέα με τους άλλους 5 που έχουν έρθει νωρίτερα. Ο μπαμπάς του ενός σε ρωτάει “πως είναι γιατρέ;” Η απάντηση που σου έρχεται είναι “κόκκαλο” …δεν το λες όμως. “Θα τον εξετάσω κ θα τα πούμε έπειτα”. Σε ευχαριστεί! Πας να τον εξετάσεις κ κάνει εμετό… ευτυχώς δε σε πετυχαίνει…
Τα προς εξέταση χαρτιά δεν μειώνονται για κανένα λόγο… κοιτάς την ώρα 05:30 το πρωί! Αναρωτιέσαι τι τους κάνει να έρθουν στο νοσοκομείο ξημερώματα Σαββάτου για μια διάρροια η ένα πυρετικό κύμα. Δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις την σκέψη κ μπαίνει γαστρορραγία μέσα… “γιατρέ είσαι ελεύθερος;” και να μην είσαι εκείνη την στιγμή γίνεσαι κ παραλαμβάνεις τον άρρωστο άμεσα.

Κοιτάς αν υπάρχει χώρος για να μπει το φορείο σε εξεταστική κλίνη. Βρίσκεις μία που κοιμάται το 19χρονο βλαστάρι με ένα ορό στο χέρι κ προσπαθεί να ξεμεθύσει. Η μητέρα (που του κρατάει το χέρι ξημερώματα) προβάλλει σθεναρή αντίσταση...” όχι το παιδί μου δεν θα μετακινηθεί γιατί ζαλίζεται γιατρέ “. Κοιτάς αν υπάρχει χώρος κάπου αλλού… παντού βαριά άρρωστοι με οξυγόνο να κρέμεται από τις παροχές. Αγνοείς την μητέρα κ το βλαστάρι κ τους μετακινείς να μπει η γαστρορραγία. Γκρινιάζει… θες να της περάσεις μονωτική ταινία στο στόμα..δεν το κάνεις… εξετάζεις τον άρρωστο: 75mmHg πίεση…shit…2 φλέβες οροί PPIs ενδοφλέβια εργαστηριακά ομάδα κ διασταύρωση… η Νοσηλεύτρια πετάει… ο άρρωστος έχει διεκπεραιωθεί κ ανεβαίνει στον όροφο να γαστροσκοπηθεί κ να μεταγγιστεί σε λιγότερο από 20 λεπτά! Αιματοκρίτης 20% από τα αέρια αίματος! Μακάρι να πάνε όλα καλά σκέφτεσαι… αυτό ήταν το πραγματικά επείγον περιστατικό.

Κοιτάς την ώρα 07:30 κ κρυφοχαμογελάς… σε 15 λεπτά κλείνει η εφημερία!!! Κοιτάς ξανα το κουτί με τα χαρτιά προς εξέταση… βλέπεις ένα σωρό… θυμώνεις… ”τι θέλουν τέτοια ώρα;” Παίρνεις ένα να εξετάσεις …φωνάζεις το όνομα τσαντισμένος… βλέπεις ένα καλοντυμένο κ ευγενικό 60άρη. Ελάτε μαζί μου κ ξαπλώστε. Τον ρωτάς τι έχει κ σου απαντά με ένα πράο βλέμμα ότι έχει ένα πόνο χαμηλά στην κοιλιά κάνα 2μήνες …θες να φωνάξεις όσο πιο δυνατά μπορείς ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ!!!Η καλοσύνη του σε κερδίζει κ τον εξετάζεις στωικά! Στέλνεις εξετάσεις κ περιμένει ήσυχα κ διακριτικά τα αποτελέσματα. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να φάς κ να κοιμηθείς..τα μάτια κλείνουν… η ώρα 10:00 !

Η εφημερία έκλεισε εδώ κ ώρα όπως κ ο φλοιός του εγκεφάλου σου! Λειτουργείς μηχανικά μετά από 14 ώρες… περιμένεις αποτελέσματα …βγαίνουν! Το κάλιο είναι τσιμπημένο γιατί το δείγμα είναι αιμολυμένο κ τα αιμοπετάλια φαίνονται λιγότερα γιατί κάνουν σωρούς στην γενική αίματος… εργαστηριακά artifacts αμφότερα… Η ώρα 11:00 νυστάζεις κ πεινάς… πρέπει να τους δώσεις τις εξετάσεις τους… βγήκαν καλές… πρέπει να τους εξηγήσεις γιατί το κάλιο κ τα αιμοπετάλια είναι μαυρισμένα στα αποτελέσματα… κ αρχίζουν κ ρωτάνε “γιατί αυτά είναι με μαύρα γιατρέ”; Υπομονή… τελείωσες σχεδόν!

Γράφεις τα περιστατικά στο βιβλίο επειγόντων κ είσαι έτοιμος να φύγεις τρέχοντας να πας να κοιμηθείς να φας κ να κάνεις μπάνιο… μπαίνεις στο αμάξι έχοντας κλείσει 24 ώρες άυπνος..μουσική τέρμα να σε κρατήσει μέχρι να φτάσεις σπίτι! Ξεκλειδώνεις….
Βάζεις ξυπνητήρι κ τα μάτια κλείνουν πριν το καταλάβεις.. Αύριο Δευτέρα… εφημερία στον όροφο..
Λίγο πριν κοιμηθείς κάνεις μια φευγαλέα σκέψη… ”άξιζε τελικά η ιατρική“? Ο νους σου φλερτάρει με το όχι επικίνδυνα… οι φίλοι σου πέρασαν ένα Σαββατοκύριακο ήρεμο.. εσύ δεν κατάλαβες πότε πέρασε…
Ναι, αλλά η γαστρορραγία πήγε καλά!!

Δημοσιεύτηκε 2/10/2016

Πηγή: eidikeuomenoi.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews