ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/10/16

Μαθήματα πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ στην πλατεία Αγ. Νικολάου στον Βόλο, Βίντεο


Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτ 2016


Βόλος: Μαθήματα πρώτων βοηθειών από ΕΚΑΒίτες
ert.gr

Ευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή αυτή που διανύουμε και σήμερα, διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν μαθήματα πρώτων βοηθειών για ενήλικες, βρέφη και παιδιά, στην Πλατεία Αγ. Νικολάου.

Είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, εάν εκπαιδευόταν περισσότεροι άνθρωποι στην επανεκκίνηση της καρδιάς, θα μπορούσαν να σωθούν 100.000 περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μικρό, αλλά όσοι παρακολούθησαν τους διασώστες το έκαναν με προσοχή.
Όπως δήλωσε ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ Βόλου, κ. Γιάννης Νέστορας, τα πρώτα λεπτά σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής είναι πολύ σημαντικά, αλλά παρόλα αυτά, ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει από πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν χαθεί πολλές ζωές επειδή πολίτες δεν γνώριζαν πως να δώσουν τις πρώτες βοήθειες ή, σε άλλες περιπτώσεις, άνθρωποι μπορεί να επανήλθαν χάρη στις ενέργειες των διασωστών, αλλά ήταν εγκεφαλικά νεκροί γιατί δεν είχαν προηγηθεί οι πρώτες βοήθειες.

Όπως εξήγησε, ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο για 4 ή 5 λεπτά, αλλά αν δεν χορηγηθεί οξυγόνο μέσω εμφυσήσεως του στόματος (φιλί της ζωής), παθαίνει μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες.

«Αν κάποιος δώσει οξυγόνο και κάνει συμπιέσεις, μέχρι να πάει ασθενοφόρο στο σημείο, είναι πιθανόν η εξέλιξη για τον ασθενή να είναι καλύτερη», είπε χαρακτηριστικά , ο διασώστης.

Είναι αξιοσημείωτο πως καθημερινά, χάνονται από καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη, περίπου 1000 άνθρωποι. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, οι προειδοποιήσεις που υπάρχουν είναι μικρές ή δεν υπάρχουν καθόλου, μιλάμε δηλαδή για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Το συχνότερο αίτιο της ανακοπής είναι μια θανατηφόρα αρρυθμία, που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή, η οποία διακόπτει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.
Η μοναδική αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοιλιακής μαρμαρυγής, είναι η χορήγηση απινίδωσης, μέσω απινιδωτών που τοποθετήθηκαν τελευταία και σε διάφορα σημεία του Βόλου για το σκοπό αυτό.

Να σημειωθεί πως κάθε λεπτό που περνάει μετά την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος μειώνονται κατά 10%. Εάν η απινίδωση πραγματοποιηθεί στο πρώτο λεπτό μετά την ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 90%,ενώ μετά από 7-10 λεπτά οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ελάχιστο.

Πηγή: ert.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews