ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/10/16

Χωρίς δικό του ασθενοφόρο το Κ.Υ.Κιάτου, καλύπτεται όμως σχετικά ικανοποιητικά από το ΕΚΑΒ


Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Το Κ.Υ. Κιάτου δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο για να έχει και χρεωμένους σε αυτό, οδηγός. Συνεπώς αυτός που καλύπτει τις μεταφορές του Κέντρου είναι αποκλειστικά το ΕΚΑΒ από το οποίο υπάρχει σχετική ικανοποίηση αφού ο χρόνος μετάβασής του δεν ξεπερνά την μισή ώρα σε μία μεγάλη όπως είδαμε νωρίτερα, περιοχή. Στο ιδανικό σενάριο φυσικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας σταθμός ΕΚΑΒ στο Κέντρο το οποίο θα στέγαζε τον σταθμό.

Απαρχαιωμένος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο Υγείας Κιάτου
life2day.gr

Της Νικολέτας Ντάμπου

Απαρχαιωμένος είναι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο Υγείας Κιάτου όπως το ακτινολογικό το οποίο ξεπερνά τα είκοσι πέντε χρόνια χρήσης. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια που υπάρχουν στο κέντρο, σε 24ωρη βάση. όπως το βιοχημικό, το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό κ.α. Η καθημερινή έρευνα του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας συνεχίζεται αυτή τη φορά φτάνοντας στα βόρεια της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Κιάτο που βρίσκεται δυτικά της Κορίνθου. Εκεί θα παρουσιάσουμε το τοπικό Κέντρο Υγείας που ανήκει στην 6η υγειονομική περιφέρεια στο οποίο διαπιστώσαμε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, δείγμα προβλημάτων συντονισμού με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ακόμα, διαβάστε για το ασθενοφόρο που απλά δεν υπάρχει.

Διαθέτει γενικούς γιατρούς οι οποίοι είναι τέσσερις στον αριθμό, καθώς μία πέμπτη γενική γιατρός που κανονικά υπάρχει στο Κέντρο απουσιάζει με άδεια λοχείας. Πέραν αυτών, υπάρχει και μία παιδίατρος. Όταν βέβαια μιλάμε για τις εφημερίες του τότε μαθαίνουμε πως στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία. Εξάλλου το Κέντρο Υγείας μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Πελοπόννησο απαριθμώντας πάνω από 17 γιατρούς στο σύνολο που μαζί με την παιδίατρο γίνονται 18. Με την συμμετοχή λοιπόν όλων των γιατρών οι εφημερίες βγαίνουν ορθά στο Κέντρο.

Παράλληλα αυτό που ζητείται είναι η λειτουργία των εργαστηρίων που υπάρχουν στο κέντρο, σε 24ωρη βάση. όπως το βιοχημικό, το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό κ.α. και για τον στόχο αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες παρασκευάστριες, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία ανά εργαστήριο και προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρη την ημέρα. Για την ακρίβεια θα χρειαζόταν και μικροβιολόγος και παρασκευαστές για να μπορούν να λειτουργούν αυτά τα εργαστήρια πιο εντατικά. Αν ο στόχος μπορούσε να επιτευχθεί, τότε θα μπορούσαν να πετύχουν την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου της Κορίνθου κάτι που θα ήταν και πολύ σημαντικό.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι ικανοποιητική. Αυτό συνέβη διότι έτυχε φέτος να ζητήσουν πολλοί νοσηλευτές μετάθεση από νοσοκομεία στο συγκεκριμένο Κέντρο και για διάφορους λόγους, είτε οικογενειακούς είτε για λόγους υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι νοσηλευτές αποτελούν μία ευμετάβλητη συνιστώσα καθώς με τις αποσπάσεις αλλάζουν εύκολα αριθμό. Αυτή τη στιγμή ωστόσο είναι στις 7 και έστω και με δυσκολία οι δικές τους οι βάρδιες βγαίνουν καθώς σε όλες τις ώρες υπάρχει νοσηλεύτρια, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει ότι εργάζονται πολλές βάρδιες κάθε φορά. Αν υπήρχαν πάντως δύο ή τρεις ακόμα νοσηλεύτριες τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αφού οι βάρδιες θα έβγαιναν δίνοντάς τους την ευκαιρία να παίρνουν και ρεπό ή άδειες.


Αναφέρεται πως θα ήταν πολύ καλό να μπορούσαν να συντονιστούν τουλάχιστον τα όμορα Κέντρα Υγείας στο θέμα της κάθε βάρδιας ώστε να μπορέσουν έτσι να γίνουν και πιο παραγωγικά αλλά και να βοηθήσουν τα νοσοκομεία. Αν λοιπόν οι βάρδιες π.χ. κάποιου εργαστηρίου είχες βάρδιες εναλλάξ με κάποιο άλλο κέντρο αυτό θα αποτελούσε μία πρακτική λύση.

Το Κέντρο δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο για να έχει και χρεωμένους σε αυτό, οδηγός. Συνεπώς αυτός που καλύπτει τις μεταφορές του Κέντρου είναι αποκλειστικά το ΕΚΑΒ από το οποίο υπάρχει σχετική ικανοποίηση αφού ο χρόνος μετάβασής του δεν ξεπερνά την μισή ώρα σε μία μεγάλη όπως είδαμε νωρίτερα, περιοχή. Στο ιδανικό σενάριο φυσικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας σταθμός ΕΚΑΒ στο Κέντρο το οποίο θα στέγαζε τον σταθμό.

Το ρεπορτάζ στο LIFE2DAY.GR δείχνει πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αφού όλα τα μηχανήματα είναι πλέον απαρχαιωμένα. Αξίζει να αναφερθεί πως το στηθοσκόπιο και μόνο ξεπερνά τα είκοσι πέντε χρόνια χρήσης. Το ακτινολογικό δουλεύει με το παλιό μηχάνημα και το παλιό εμφανιστήριο ενώ λίγο πιο καλή η κατάσταση είναι στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Εξάλλου οι ανάγκες δεν αφορούν μόνο τον ιατρικό εξοπλισμό αλλά και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, όπως είναι οι καρέκλες κ.α. Είναι δε χαρακτηριστικό πως εκτός της παλαιότητας υπάρχουν και ελλείψεις σε απλά ιατρικά εργαλεία όπως τα στηθοσκόπια ή και τα πιεσόμετρα για τα οποία διεξάγουν εράνους προκειμένου να τα εξοπλιστούν.

Aυτό οφείλεται λόγω έλλειψης στρατηγικής. “Δεν ξέρει τι θέλει αυτό το ελληνικό κράτος τέλος πάντων” αναφέρουν πήγες με γλαφυρό τρόπο στο LIFE2DAY.GR που στηρίζουν την μετάβαση των κέντρων στις εκάστοτε υγειονομικές περιφέρειες αντί των νοσοκομείων, όμως συμπληρώνει πως λόγω κακής οργάνωσης υπάρχουν σήμερα οι ελλείψεις που υπάρχουν κι αυτό γιατί οι ίδιες οι ΥΠΕ δεν είναι στελεχωμένες με επαρκεί αριθμό υπαλλήλων για να μπορέσουν να εργαστούν ιδανικά, Μάλιστα είναι γεγονός πως οι υπάλληλοι δεν έχουν και την κατάλληλη εμπειρία. Εξάλλου αν τα Κέντρα εργαζόντουσαν ομαλά τότε θα μπορούσαν να αποσυμφορρέσουν κατά πολύ τα νοσοκομεία. Ωστόσο η οικονομική κρίση είναι γεγονός πως λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε είδους απόπειρας εκσυγχρονισμού. Αν όμως υπήρχε σωστή οργάνωση θα υπήρχε και μία καθολική αντιμετώπιση των δυσκολιών. Μάλιστα εδώ δεχτήκαμε και σημαντικές κατηγορίες για αργή ανταπόκριση από την ΥΠΕ και επιλεκτική ενασχόληση με προβλήματα ακόμα και σε πολύ μικρότερα κέντρα υγείας…

Το κομμάτι που αντιστοιχεί στο Κέντρο είναι πολύ μεγάλο καθώς έρχονται άτομα από ακτίνα που μεταφράζεται σε πληθυσμούς της τάξης των 60.000 ανθρώπων. Δεν είναι λοιπόν παράξενο πως στο Κέντρο Υγείας Κιάτου προσέρχονται καθημερινά πάνω από διακόσια άτομα κατά μέσο όρο, αριθμός που μεγαλώνει αισθητά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους οποίους η επισκεψιμότητα ανεβαίνει αρκετά.


Πηγή: life2day.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews