ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/11/16

ΠΟΕΔΗΝ: Παράνομα λειτουργούν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα με κόμιστρο και σαν “ταξί” για ασθενείς


Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

ΠΟΕΔΗΝ: Παράνομα λειτουργούν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα με κόμιστρο και σαν “ταξί” για ασθενείς
iatronet.gr

Το ιδιωτικό ασθενοφόρο πρέπει να έχει οδηγό και συνοδηγό, με τουλάχιστον τον συνοδηγό να έχει στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρία στην παροχή πρώτων βοηθειών και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών, χωρίς άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου.

Παράνομα λειτουργούν ιδιωτικά ασθενοφόρα σαν “ταξί”, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να καταβάλλουν κόμιστρο. Εκτός από παράνομα είναι και επικίνδυνα
Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τη Δευτέρα σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ.
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως ο επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας, σε σχετική έκθεση προς τον υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, επισημαίνει την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων.
Μέχρι σήμερα – σημειώνει – η διοίκηση του ΕΚΑΒ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν λάβει τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του επιθεωρητή, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα ιδιωτικά ασθενοφόρα ανήκουν σε ιδιωτικές κλινικές ή ασφαλιστικές εταιρείες για χρήση αποκλειστικά και μόνο των πελατών τους. Παρά ταύτα, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα υπενοικιάζουν σε ιδιώτες για κερδοσκοπική χρήση.

Κόμιστρο
Σε περυσινή απόφαση του υπουργού Υγείας, που είχε αναδείξει το Iatronet (σχετικό ρεπορτάζ εδώ), αναφερόταν ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα πρέπει να λειτουργούν χωρίς άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, άδεια για τη λειτουργία ιδιωτικών οχημάτων μεταφοράς ασθενών δίδεται στις εξής περιπτώσεις:
Σε ιδιωτικές κλινικές ή επιχειρήσεις που απασχολούν εργάτες ή τεχνίτες, σε ιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια που διαθέτουν εξοπλισμό για εξειδικευμένες εξετάσεις, σε μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης που λειτουργούν εκτός νοσοκομείων και κλινικών, σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε ασφαλιστικές εταιρείες που ασκούν τον ασφαλιστικό κλάδο “βοήθεια”.

Προδιαγραφές
Για να μπορούν να λάβουν άδεια λειτουργίας ασθενοφόρου, οι παραπάνω φορείς πρέπει να έχουν προηγουμένως πάρει βεβαίωση από το ΕΚΑΒ ότι το ασθενοφόρο τους πληροί τις προδιαγραφές.
Το ιδιωτικό ασθενοφόρο πρέπει να έχει οδηγό και συνοδηγό, με τουλάχιστον τον συνοδηγό να έχει στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρία στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Το όχημα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών, χωρίς άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου.
Δημ.Κ.

Πηγή: iatronet.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews