ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/11/16

Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ: Προβλήματα από έλλειψη διασωστών/ πληρωμάτων ασθενοφόρου στα νησιά του Αιγαίου


Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Στις 19/11/2016 λήγει η σύμβαση συνολικά 50 διασωστών (ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου) που έχουν κατανεμηθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9), Μυτιλήνης (10), Σάμου (5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5).

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
Αθήνα 09-11-2016
Αρ. πρωτ 617
                                
ΘΕΜΑ : Προβλήματα από έλλειψη διασωστών πληρωμάτων-ασθενοφόρου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας επιστήσουμε την προσοχή για το θέμα που πρόκειται να δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου από τις 19 Νοεμβρίου  που λήγουν οι συμβάσεις των διασωστών που προσλήφθηκαν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών, διαχρονικά έχει επισημάνει στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε προσωπικό (διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου) τόσο Πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου) που σε κάποια από αυτά το προσωπικό δεν φτάνει να επανδρώνει μια βάρδια ασθενοφόρου καθημερινά, αλλά κάθε μήνα υπάρχουν πολλές κενές βάρδιες. Σε άλλα νησιά υπάρχει μη επαρκής αριθμός προσωπικού ώστε να καλύπτεται επαρκώς, με βάση πληθυσμιακά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια, όλο το νησί.
Όπως σίγουρα θα ενημερώνεστε κατά καιρούς τόσο από δημοσιεύματα, εισαγγελικές παρεμβάσεις αλλά και καταγγελίες κατοίκων των νησιών μας, οι ελλείψεις του ΕΚΑΒ κατά τόπους, οδηγούν σε κίνδυνο ασθενείς για να μην πούμε και το χειρότερο, ότι η καθυστέρηση ανταπόκρισης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση ενός ασθενή στον χώρο συμβάντος μπορεί να έχει στοιχίσει κάποια ανθρώπινη ζωή.
Επίσης σας αναφέρουμε και το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού σε πολλά νησιά που έχει αυξήσει τον όγκο περιστατικών που διακομίζονται από το ΕΚΑΒ και το οποίο πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιών να αποτελούν πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
Επειδή στις 19 Νοεμβρίου 2016 λήγουν οι συμβάσεις των διασωστών που προσλήφθηκαν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, η έλλειψή τους από την δύναμη των κατά τόπων τομέων ΕΚΑΒ, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με λιγότερους διασώστες πια, τα νησιά πρέπει να διαχειριστούν και τα επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένες ή έκτακτες εξετάσεις, εξιτήρια που προϋπήρχαν, αλλά και τα περιστατικά που θα προέρχονται από τα hot spot και άλλες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες και αριθμητικά δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα αν αναλογιστούμε ότι σε κάποια νησιά υπάρχουν σε κάθε βάρδια διαθέσιμα ένα ή δυο ασθενοφόρα.

Γι αυτό ζητάμε από εσάς,

   Την άμεση πρόσληψη μονίμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αποφοίτων ΙΕΚ ΕΚΑΒ στα νησιά μας για να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ εκεί, διότι οι ανάγκες για επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα όλων των ανθρώπων, είναι διαρκείς και όχι εποχικές και κυρίως οι επείγουσες καταστάσεις υγείας δεν μπορούν να προβλεφθούν από καμία μελέτη.

-    Την μετατροπή των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων εκεί, προσληφθέντων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ σε μόνιμη σχέση εργασίας με τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

-   Ζητάμε την ενίσχυση όλων των νησιών αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας με νέους ανθρώπους, πιστοποιημένους διασώστες τόσο για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΕΚΑΒ αλλά και για την όσο τον δυνατόν καλύτερη κάλυψη της χώρας μας από τον Οργανισμό, την αντικατάσταση των αριθμητικών απωλειών του ΕΚΑΒ (συνταξιοδοτήσεις, θάνατοι, δυσίατα νοσήματα), την μείωση του συνεχώς αυξανόμενου μέσου όρου ηλικίας εργαζομένων, την ικανοποίηση αιτήσεων μεταθέσεων από πολλές περιοχές που αν δεν προβλεφθεί θα παραμείνουν για πάντα ανικανοποίητες χωρίς κάτι παρόμοιο να συναντάται σε όλο το Δημόσιο για υπηρετούντες σε παραμεθόριες, προβληματικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Μαθιόπουλος Γεώργιος Μπαρκονίκος ΧρήστοςΔείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews