ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/11/16

Ανδρέας Ξανθός: Η κρίση του συστήματος Υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά


Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Ανδρέας Ξανθός: Η κρίση του συστήματος Υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά
avgi.gr

Ο υπουργός έκανε λόγο για συνθήκες «ασυμμετρίας» αναγκών και πόρων που δημιουργούνται από την «αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών» και υπογράμμισε ότι «η κρίση του συστήματος Υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά».

«Η οικονομική κρίση και η λιτότητα δεν «παράγουν» μόνο ανεργία και φτώχεια αλλά και αρρώστια, υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Πρόσθεσε δε ότι «η συσχέτιση των εισοδηματικών - κοινωνικών ανισοτήτων με το επίπεδο υγείας του πληθυσμού είναι βιβλιογραφικά απολύτως τεκμηριωμένη. Ιδιαίτερα η ανεργία φαίνεται να επηρεάζει πολύ περισσότερο και από το ΑΕΠ την κατάσταση της υγείας».

Ο υπουργός έκανε λόγο για συνθήκες «ασυμμετρίας» αναγκών και πόρων που δημιουργούνται από την «αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών» και υπογράμμισε ότι «η κρίση του συστήματος Υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά».

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας, «ενώ την ίδια στιγμή ισχύει το ‘παράδοξο’ ότι η διαθεσιμότητα της ιατρικής φροντίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης και καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης και την προσδοκία κέρδους για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (νόμος Julian Hart)».

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών υγείας σε περιοχές υψηλών εισοδημάτων και η υπερκατανάλωση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και εργαστηριακών εξετάσεων από ανθρώπους υψηλότερης αγοραστικής δύναμης και συνήθως μικρότερης ανάγκης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Η πολιτική απάντηση είναι η στροφή στην ΠΦΥ»

«Η πολιτική απάντηση στην 'υγειονομική φτώχεια' και στις ανισότητες» στην Υγεία, τόνισε, «είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στην πρόληψη, η 'μεροληψία' υπέρ των αδύναμων, η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας - πρόνοιας και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία, τη μόνη πραγματική δημοκρατική πολιτική Υγείας, καθώς τα αποτελέσματα των δράσεών της αφορούν με ισότιμο τρόπο όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις».

Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι «η δημόσια περίθαλψη αποτελεί προνομιακό χώρο κοινωνικής αναδιανομής». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, χαρακτηρίζοντάς την ως την «πιο σημαντική πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης με στόχο την άρση της κοινωνικής ανισότητας στον χώρο της Υγείας. Χρειαζόμαστε», σημείωσε, «περισσότερη και καλύτερη Δημόσια Υγεία και κυρίως τροποποίηση των ανθυγιεινών κοινωνικών συνθηκών (φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, μακροχρόνια ανεργία) που διαιωνίζουν τις κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες. Όπως άλλωστε έχει πει και ο πρώην πρόεδρος των 'Γιατρών Χωρίς Σύνορα' και υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ: 'Το όριο της ιατρικής είναι η φτώχεια'», κατέληξε.

Δημοσιεύτηκε 1/11/2016

Πηγή: avgi.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews