ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/11/16

ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Ανθυγιεινό επίδομα-Η «ασθενής» μνήμη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ


Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Ανθυγιεινό επίδομα: Η «ασθενής» μνήμη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ
ygeionomikoi.gr

Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, με ανακοίνωση της καταγγέλλει τους πάντες, ανάμεσα και σε αυτούς και το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, για κινδυνολογία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος μέχρι το τέλος του 2017.

Φαίνεται όμως ότι η ηγεσία της είτε έχει πολύ ασθενή μνήμη είτε έχει αναλάβει εργολαβικά να συγκαλύπτει τις αντεργατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο και τους νόμους που το συνόδευαν.

Το λέμε αυτό γιατί στις 19-1-2016 με αφορμή ρύθμιση που παριέκοπτε το ανθυγιεινό σε κανονικές και βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του (δείτε εδώ) και είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο κρεββάτι του Μνημονιακού » Προκρούστη» μπήκε τώρα το Ανθυγιεινό Επίδομα – πέρα από τη διάταξη περί «επανεξέτασης= κατάργησης» το 2017- και αφορά τη κατάργηση χορήγησης του στις κατηγορίες αδειών που προέβλεπε ή προηγούμενη ρύθμιση του 2013.»

Σήμερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΡΜΑτος «Το Ανθυγιεινό Επίδομα είναι διασφαλισμένο –προφανώς- μέσα από το νόμο του  Μισθολογίου.»

Τότε λοιπόν η ρύθμιση για την επανεξέταση του ανθυγιεινού με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισοδυναμούσε, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΡΜΑτος, με κατάργηση σήμερα σύμφωνα με το ΑΡΜΑ επίδομα δεν κινδυνεύει.

Ας είναι πιο προσεκτικοί λοιπόν και ας μην εκτίθενται τουλάχιστον δημόσια με ανακοινώσεις τους ανεπανόρθωτα.


Πηγή: ygeionomikoi.gr

ΕΚΑΒNews
Τι λέει η τελευταία ανακοίνωση του ΑΡΜΑτος για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας;ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ; 
arizmeta.gr

Τις τελευταίες μέρες στα Νοσοκομεία κυκλοφορούν «σενάρια»  για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Με αφορμή από τη μια έγγραφο του ΓΛΚ- που βγήκε μετά από νέο ερώτημα από Νοσοκομείο (γιατί άραγε τώρα το ερώτημα; ) –  που  λέει ότι «η άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι δεν δικαιούνται το επίδομα η Διευθύντρια και οι Τομεάρχες λόγω του ότι ασκούν διοικητικό έργο, όπως και οι Νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα-γιατί δεν ασκούν νοσηλευτικό έργο!!!», και από την άλλη σχετική ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή κ. Γρηγοράκου « για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος», η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), η ΠΑΣΟΝΟΠ, η ΕΝΕ, η ΠΑΣΥΝΟ, το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ, με ανακοινώσεις τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, με την επικείμενη ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

1. Από τη πρώτη εφαρμογή της χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος – το 2012- υπήρξαν δεκάδες ερωτήματα από τις Υπηρεσίες των Νοσοκομείων με προφανή στόχο να περιοριστούν  οι δικαιούχοι του Επιδόματος. Με έωλα ερωτήματα ( π. χ δικαιούνται το επίδομα οι Τομεάρχες που ασκούν διοικητικά καθήκοντα ή δικαιούνται το επίδομα οι ΠΕ και ΤΕ της Τεχνικής Υπηρεσίας που δεν ασκούν χειρονακτικό έργο) προκαλούσαν αντίστοιχες απαντήσεις από το ΓΛΚ , όπως και η πρόσφατη. Μετά από παρεμβάσεις του Κινήματος, στο ΓΛΚ και στα αρμόδια Υπουργεία , οι θέσεις του ΓΛΚ δεν έγιναν δεκτές ή ανακλήθηκαν-όπου εφαρμόστηκαν προσωρινά- και το Επίδομα δίνεται όπως προβλέπει η ΚΥΑ, σε ΟΛΟ το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι τη περίοδο που υπήρξαν αντίστοιχα έγγραφα του ΓΛΚ, το 2012-3, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ μίλαγε «για εμμονές των Υπηρεσιών και του ΓΛΚ, που παρανομούν στη ρητή διάταξη του Νόμου και στη πολιτική βούληση  της Κυβέρνησης». Τώρα  πίσω από την ίδια ιστορία – ερώτημα Υπηρεσιών, απάντηση ΓΛΚ, τη βλέπουν « σαν το πρώτο βήμα της  Κυβέρνησης για τη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος!!!!».

Ποιες  σκοπιμότητες εξυπηρετούν  «υπηρεσιακοί παράγοντες;» φέρνοντας στο προσκήνιο, με περίεργο τρόπο, ένα  θέμα που έχει δοθεί οριστική λύση εδώ και χρόνια; Ποιον τα σχέδια εξυπηρετούνται άριστα από τέτοιες ερωτήσεις ,που προκαλούν τέτοιες απαντήσεις;

Τέλος, ας μη ξεχνάμε ότι «υπηρεσιακοί παράγοντες» – είναι οι ίδιοι που στην ΚΥΑ του 2012 καθόριζαν όλο το πλαίσιο που δινόταν το Ανθυγιεινό Επίδομα (άδειες τοκετού λοχείας, εκπαιδευτικές, αναρρωτικές κα) – στη διατύπωση του Νέου Μισθολογίου το 2015 άφησαν μόνο της μικρής διάρκειας αναρρωτικές !!!!, καταργώντας όλες τις άλλες κατηγορίες και χρειάστηκε η κινητοποίηση των συνδικάτων –που ανέδειξαν το πρόβλημα- για να υπάρξει λύση με νομοθετική παρέμβαση.

Να θυμίσουμε εδώ ότι αντίστοιχη ρύθμιση προβλεπόταν στο Μισθολόγιο και για το επίδομα παραμεθορίου με ημερομηνία προσαρμογής  στις 31-3-2016. Συνεχίζει να χορηγείτε μέχρι σήμερα χωρίς να υπάρχουν αλλαγές ή περικοπές.

Τέλος με το Νέο Μισθολόγιο, που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 2015, ψηφίστηκε η συνέχιση της χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος έως 31/12/2017 «με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017» . Με αφορμή αυτή τη διατύπωση,  10 μήνες μετά..,  ξεκινάνε τον ανένδοτο αγώνα για να μη καταργηθεί το Ανθυγιεινό Επίδομα!!!. Βάζουν βουλευτές να κάνουν ερώτηση (για να βγουν και κάποιοι από την αφάνεια-ΠΑΣΟΝΟΠ,ΕΝΕ..) και ζητάνε δεσμεύσεις από τη Κυβέρνηση για να συνεχιστεί η χορήγηση του Επιδόματος!!. Ρωτάνε αυτοί, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ – για να θυμόμαστε- που κατάργησαν το Νοσοκομειακό επίδομα (310ε -345ε ) που το έπαιρναν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι φτάνοντας το από 70ε -150ε  για τους μισούς εργαζόμενους!!

Το Ανθυγιεινό Επίδομα είναι διασφαλισμένο –προφανώς- μέσα από το νόμο του  Μισθολογίου. Καλό  λοιπόν είναι, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη διασφάλισή του και τη συνέχισή του,  να πάρουν πρωτοβουλίες (παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις) για να πάρει ουσιαστικό νόημα  ή « ευθυγράμμιση του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία», διεκδικώντας – μαζί με την ένταξη στα ΒΑΕ – όχι μόνο τη διατήρηση του αλλά και την επαναφορά του στο ύψος και στις προϋποθέσεις που δινόταν πριν το 2011.

Δημοσιεύτηκε 31/10/2016

Πηγή: arizmeta.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews