ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/12/16

Όλες οι αλλαγές για την εξαγορά πλασματικών ετών στο Δημόσιο - Αλλάζει το κόστος εξαγοράς από 1/1/2017


Παρασκευή, 16/12/2016
ΕΚΑΒNews

Όλες οι αλλαγές για την εξαγορά πλασματικών ετών στο Δημόσιο
ethnos.gr

ΑΠΟ 1-1-2017

Διορία δεκαπέντε ημερών έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να εξαγοράσουν φθηνότερα τα πλασματικά έτη. Από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει το κόστος εξαγοράς και θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα κάθε χρόνο που αναγνωρίζουν.

Από το νέο έτος θα απαιτείται η καταβολή του 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του δημοσίου υπαλλήλου ανά μήνα εξαγοράς, με αποτέλεσμα τον υπερτριπλασιασμό της δαπάνης για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Από το νέο έτος θα απαιτείται η καταβολή του 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του δημοσίου υπαλλήλου ανά μήνα εξαγοράς, με αποτέλεσμα τον υπερτριπλασιασμό της δαπάνης για την εξαγορά πλασματικών ετών .

Συγκεκριμένα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι την 31/12/2016 το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται με τον παλαιό τρόπο του Ν. 3865/2010 και φτάνει το 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου ανά μήνα εξαγοράς. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, Διονύσης Ρίζος, από την 1/1/2017 το κόστος εξαγοράς επιβαρύνεται και με την εργοδοτική εισφορά. Δηλαδή θα απαιτείται η καταβολή του 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου ανά μήνα εξαγοράς, οδηγώντας έτσι κατ’ ουσίαν σε υπερτριπλασιασμό της δαπάνης για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Ενδεικτικά δημοσιεύονται δύο παραδείγματα για τις αλλαγές που έρχονται στο κόστος εξαγοράς:

1 Δημοτικός υπάλληλος ΠΕ, διορισμένος το 1988, πατέρας δύο τέκνων ήδη 55 ετών, έχει τη δυνατότητα να θεμελιώσει δικαίωμα άμεσα με εξαγορά 2 πλασματικών ετών από τις σπουδές του. Οι σημερινές του συντάξιμες αποδοχές είναι 1.420 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος εάν προχωρήσει στην εν λόγω εξαγορά με το σημερινό καθεστώς θα πρέπει να καταβάλει 94,7 ευρώ τον μήνα για την όποια εξαγορά. Από την 1/1/2017 θα χρειαστεί να πληρώσει 284 ευρώ τον μήνα.

2 Γυναίκα υπάλληλος -53 ετών σήμερα- το 2010 είχε δύο ανήλικα παιδιά. Μπορεί με εξαγορά δύο πλασματικών ετών από τα τέκνα να θεμελιώσει δικαίωμα για τα 50 και να έχει επιλογή άμεσης συνταξιοδότησης. Οι αποδοχές της σήμερα είναι 1.170 ευρώ. Εάν προχωρήσει στην εν λόγω εξαγορά με το σημερινό καθεστώς, θα πρέπει να καταβάλει 78,1 ευρώ τον μήνα για την όποια εξαγορά. Από την 1/1/2017 θα χρειαστεί να πληρώσει 234 ευρώ τον μήνα.

Με βάση τη νομοθεσία οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται να εξαγοράσουν μέχρι 4 έτη για να θεμελιώσουν δικαίωμα το 2011 και μέχρι 5 για θεμελίωση το 2012. Για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 και έπειτα μπορούν να εξαγοραστούν έως 7 έτη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο χρόνος των τέκνων μπορεί να εξαγοραστεί έξτρα και φτάνει έως και τα πέντε έτη. Για την ενεργοποίηση των πλασματικών των τέκνων πρέπει να έχει συμπληρωθεί 15ετής δημόσια υπηρεσία με όποια σχέση εργασίας, είτε συμβάσεις, είτε αορίστου, είτε μονιμότητα. Η αίτηση βέβαια μπορεί να υποβληθεί και προ συμπληρώσεως της εν λόγω 15ετίας, ενώ στη θεμελίωση λειτουργούν αναδρομικά.

Άλλες πηγές εξαγορών είναι ο στρατός, οι σπουδές, οι άδειες ανατροφής τέκνων, οι εκπαιδευτικές άδειες, ωστόσο δεν εξαγοράζονται οι απλές άδειες άνευ αποδοχών.

Προσοχή χρειάζεται στη χρήση των πλασματικών ετών από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που επιθυμούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σε κάποιες από τις ειδικότερες κατηγορίες (γονείς ανηλίκων). Αυτό γιατί ο χρόνος των τέκνων και εκείνος της στρατιωτικής θητείας λειτουργούν αναδρομικά και εφόσον αθροιστικά συμπληρώνονται 25 έτη ασφάλισης την 31/12/2010, τότε ο υπάλληλος θεμελιώνει δικαίωμα με τις διατάξεις που έως τότε ίσχυαν, χωρίς να ευνοείται από το ειδικό δικαίωμα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews