ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/12/16

Μαθήματα ζωής… στην παραλία του Βόλου από το ΕΚΑΒ στα πλαίσια της 4ης Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης, Βίντεο


Πέμπτη, 15/12/2016
ΕΚΑΒNews

Μαθήματα ζωής… στην παραλία του Βόλου από το ΕΚΑΒ
e-thessalia.gr

Μαθήματα βασικής υποστήριξης της ζωής με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή και διαχείρισης τραυματία σε επείγουσες καταστάσεις, έλαβαν σήμερα δεκάδες Βολιώτες που παρακολούθησαν την ενημερωτική- εκπαιδευτική δράση του ΕΚΑΒ Λάρισας, σε συνεργασία με το παράρτημα Βόλου. Μάλιστα, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν και πρακτική εξάσκηση σε κούκλες.
Ειδικότερα, στην παραλία του Βόλου βρέθηκαν σήμερα από τις 10 το πρωί 6 διασώστες του ΕΚΑΒ, 3 από Λάρισα και 3 από Βόλο, για την εκπαιδευτική δράση η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για δύο διασώστες που ανήκαν στην ομάδα εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Ηρακλείου Κρήτης και έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια υπηρεσίας.

«Η εβδομάδα από 12 ως 19 Δεκεμβρίου είναι η εβδομάδα κατά την οποία πραγματοποιούνται παράλληλα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας εκδηλώσεις μνήμης για τους συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε ο Υπεύθυνος του γραφείου εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Ξενοφών Λέτσας .
«Όλοι μπορούν να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους, μέχρι να φτάσει στο σημείο το πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ» τόνισε ο ίδιος και σημείωσε πως υπάρχει έλλειμμα στον τομέα της παιδείας, καθώς τέτοιες δράσεις έπρεπε να υλοποιούνται σε όλα τα σχολεία από την προσχολική ηλικία, ώστε να αποκτούν συνείδηση τα παιδιά σε σχέση με την αγωγή υγείας και τις πρώτες βοήθειες.

Όσον αφορά την απόκτηση πιστοποιητικού για την παροχή πρώτων βοηθειών, ο κ. Λέτσας σημείωσε πως υπάρχει νόμος από το 2007, σύμφωνα με τον οποίο ο οποιοσδήποτε πολίτης, ακόμα και αν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, κάνει χρήση απινιδωτή, δεν θεωρείται ένοχος. «Είναι το κίνητρο που δίνει ο νομοθέτης στο να μπορούν να εκπαιδευτούν περισσότεροι».
Μεγάλο το ενδιαφέρον που έκαναν και πρακτική εξάσκηση
«Στο διαδίκτυο βλέπουμε ακόμα και εκπαιδευμένους σκύλους να κάνουν ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) σε ανθρώπους, όπως και παιδιά 9 μηνών που μπορούν να κάνουν τις τεχνικές, όχι αποτελεσματικά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι μπορεί ο καθένας να αντιμετωπίσει μια κατάσταση με απλό και εύκολο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως γενικά υπάρχει άγνοια και αδιαφορία στους πολίτες.

Όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μάθουν αλλά δεν γνωρίζουν το που και το πώς, ενώ υπάρχουν και άλλοι που νομίζουν πως είναι άφθαρτοι και αθάνατοι αλλά όταν συμβαίνει κάτι στο περιβάλλον τους, μετά τρέχουν αν δουν τι φταίει».
Μάλιστα ο κ. Λέτσας αναφέρθηκε και στον 40χρονο αθλητή του ημιμαραθωνίου στη Λάρισα, που έπαθε καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα την περασμένη Κυριακή. «Οι πρώτοι παρευρισκόμενοι εθελοντές μαζί με τους διασώστες του ΕΚΑΒ τον επανέφεραν στη ζωή. Σήμερα ο άνθρωπος αυτός έχει αποσωληνωθεί, είναι στη στεφανιαία μονάδα και είναι ζωντανός. Είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα να βρεθεί κάποιος που να ξέρει την κατάλληλη στιγμή» συμπλήρωσε.
Τέλος, σημείωσε πως το ΕΚΑΒ Βόλου διαθέτει πιστοποιημένους εκπαιδευτές οι οποίοι πραγματοποιούν σεμινάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
Σημειώνεται ότι στη σημερινή ενημερωτική δράση παρούσα ήταν η Λέσχη Εθελοντών Βόλου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 24210 39001 ή στο γραφείο εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Λάρισας.

Πηγή: e-thessalia.gr

«4η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης» απο το ΕΚΑΒ 15 12 2016
Θεσσαλία Τηλεόραση
Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκ 2016

Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews