ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/12/16

Με απόλυτη επιτυχία άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων με την συμμετοχή και του ΕΚΑΒ, Βίντεο


Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Με απόλυτη επιτυχία η άσκηση «Ποσειδών – γαίας κινητήρ 2″ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων [εικόνες – βίντεο]
gargalianoionline.gr

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων και δηλώνει «ετοιμοπόλεμη» ανά πάσα ώρα και στιγμή στη μάχη κατά των πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων!
Στα πλαίσια του προγράμματος διεξαγωγής προληπτικών ασκήσεων αντιμετώπισης συμβάντων ατυχημάτων – καταστροφών που επιτάσσει το σχέδιο «Ξενοκράτης» η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων αποφάσισε τη διεξαγωγή της άσκησης μεγάλης κλίμακας με την κωδικοί ονομασία «Ποσειδών – γαίας κινητήρ 2″ για την αντιμετώπιση συμβάντος ισχυρού σεισμού στην περιοχή των Γαργαλιάνων.

Το θερμό χειροκρότημα των μαθητών που παρακολούθησε τη φετινή άσκηση ετοιμότητας της Π.Υ. Γαργαλιάνων, κέρδισαν οι πυροσβέστες που συμμετείχαν σε αυτή σήμερα το πρωί. Ο χώρος που επιλέγει ήταν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Γαργαλιάνων. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκε η πλειοψηφία των διαθέσιμων μέσων και υπήρξε άψογη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΑΣΠ, ΕΚΑΒ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας, Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ΔΕΗ, Αστυνομία καθώς και Δ/νση Α/Βαθμιας & Β/Βαθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και Πελοποννήσου). Λίγο πριν ξεκινήσει η άσκηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για τα χαρακτηριστικά και τους παραμέτρους τη άσκησης.

Το σενάριο της άσκησης
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στις 11.15 το πρωί έγινε σεισμός 6.2 ρίχτερ με επίκεντρο 10 ναυτικά μίλια στο θαλάσσιο χώρο της Μαραθόπολης, άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων, ενώ μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου καθώς έγινε με ασφάλεια η μεταφορά των μαθητών σε ζώνες ασφαλείας. Αφού ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, άμεσα στο σημείο μετέβησαν τρία οχήματα με 15 άνδρες. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης υπήρχε φωτιά στο γραφείο των καθηγητών λόγω του σεισμού. Οι Πυροσβέστες άνοιξαν την μπλοκαρισμένη πόρτα του γραφείου κόβοντας του μεντεσέδες της πόρτας με το μηχάνημα κοπής μετάλλων. Έγινε κατάσβεση της φωτιάς και απομάκρυνση ενός εγκλωβισμένου ατόμου στο ισόγειο, ενώ υπήρχαν και δύο άτομα εγκλωβισμένα στον πρώτο όροφο μετά από την κατάρρευση του κλιμακοστασίου και χρειάστηκε η επέμβαση της ομάδας διάσωσης ώστε να απεγκλωβιστούν.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης φάνηκαν οι μεγάλες δυνατότητες και το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού. Το συντονισμό είχε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, Πυραγός Κών/νος Γεωργακόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΒ συμμετείχε με ένα ασθενοφόρο στην άσκηση, ενώ άνδρες του Α.Τ. Γαργαλιάνων συμμετείχαν ρυθμίζοντας την κυκλοφορία. Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης την ίδια στιγμή που διεξαγόταν ο απεγκλωβισμός των ατόμων έστηναν δύο σκηνές προκειμένου να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους. Μεγάλη πάντως ήταν και η βοήθεια που προσέφεραν οι Διευθυντές του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων (Παντελής Μπαζάνος και Γιάννης Ρούσης) οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα με τις αρχές για την πραγματοποίηση της άσκησης στη σχολική μονάδα.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων κ. Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με την άσκηση πυρόσβεσης η οποία είχε μόλις στεφθεί με επιτυχία, ότι: «Η άσκηση οργανώθηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συμμετοχή όλων των φορέων και εμείς προσφερθήκαμε να συμμετάσχουμε. Το αντικείμενο το δικό μας ήταν η κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του φαινομένου του σεισμού στο χώρο του ισογείου και συγκεκριμένα στο χώρο του γραφείου των καθηγητών και ο απεγκλωβισμός δύο ατόμων από τον πρώτο όροφο λόγω πτώσης του κλιμακοστασίου από τον σεισμό. Η υπηρεσία μας συμμετείχε με τρία οχήματα με 15 άντρες σύνολο. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται τέτοιες ασκήσεις για την συνεργασία όλων των φορέων, γιατί είμαστε μία σεισμογενής περιοχή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους συμβάντων. Να ευχαριστήσω την περιφέρεια Πελοποννήσου για την πρόσκληση που μας έκανε προκειμένου να συμμετέχουμε στην άσκηση και εύχομαι να γίνονται συχνά τέτοιες ασκήσεις για το καλό όλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της άσκησης οι μαθητές με μεγάλη περιέργεια «εξερευνήσαν» τα πυροσβεστικά οχήματα και έβγαλαν δεκάδες φωτογραφίες με του πυροσβέστες. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς έδειξαν ενδιαφέρον και έκαναν ερωτήσεις με ποιο τρόπο μπορούν να μπουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Μετά το πέρας της ασκήσεως ακολούθησε ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες από τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Γιώργο Σταθά όπου έγινε και η αξιολόγηση της άσκησης.

Την άσκηση παρακολούθησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και διοικητής της Π.Υ. του Νομού Μεσσηνίας Πύραρχος Παναγιώτης Μούτογλης, ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργακόπουλος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, αυτοδιοικητικοί του Δήμου Τριφυλίας καθώς και μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων.

Άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαργαλιάνων
Gargalianoionline

Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκ 2016Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews