ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20/12/16

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ – Στελέχωση ασθενοφόρων με μη πιστοποιημένο προσωπικό καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
Αθήνα 20-12-2016
Αρ. πρωτ.: 626

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ – Στελέχωση ασθενοφόρων με μη πιστοποιημένο προσωπικό.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην δυσάρεστη θέση να αναφέρει ότι τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ συνεχίζονται και δυστυχώς προστίθενται και άλλα δημιουργώντας μια δύσκολη κατάσταση τόσο για το μέλλον του Οργανισμού, όσο και για την καθημερινότητα των εργαζομένων του. Ειδικότερα:

Ο στόλος των ασθενοφόρων παραμένει στην ίδια κατάσταση χωρίς καμία ανανέωση, «φορτώνοντας» καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα τα ήδη καταπονημένα οχήματα. Ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί από τις αρχές του χρόνου ότι ο διαγωνισμός για νέα ασθενοφόρα θα προχωρήσει σύντομα φτάσαμε στο τέλος του 2016 και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα… Με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και το 2017 θα αρχίσει και θα τελειώσει με την ίδια κατάσταση θέτοντας το ΕΚΑΒ σε κόκκινο συναγερμό όσο αφορά τον στόλο ασθενοφόρων του. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε καθημερινές βλάβες, κλειστούς τομείς, ελλείψεις ανταλλακτικών και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η δραματική εικόνα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει  αντίκτυπο στην άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ προς τους πολίτες.

Ενώ υπάρχει αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα στο ΕΚΑΒ, η Διοίκηση του Οργανισμού δίνει προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα:
Καταργεί την μοριοδότηση των εσωτερικών μετακινήσεων (που επικύρωσαν δυο φορές προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια), κάνοντας ένα βήμα ακόμη οπισθοχώρησης στην αξιοκρατία και την δικαιοσύνη. Καταγγέλλουμε την ακύρωσή της και απαιτούμε δίκαιη και αξιοκρατική πρόσβαση των συναδέλφων σε όλες τις θέσεις της Υπηρεσίας.

Οι αποφάσεις Προέδρου στις μετακινήσεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η πρόταση του Σωματείου για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος στις μεταθέσεις, το οποίο θα διασφαλίσει την αξιοκρατία τους, δεν ευνοεί την δημιουργία κομματικού μηχανισμού και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά παραμένει κλεισμένη σε κάποιο συρτάρι στο Υπουργείο Υγείας.

Η κατανομή στην νέα προκήρυξη τακτικού προσωπικού και η προκήρυξη μέσω ΟΑΕΔ, καταδεικνύουν την προχειρότητα και την έλλειψη οργάνωσης από πλευράς Διοίκησης και Υπουργείου Υγείας. Πάλι άλλαξε η κατανομή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, για άλλη μια φορά θα χαθούν θέσεις από συναδέλφους που ήδη υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και θα υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις. Με την βαρύτητα που δίνουν στην εντοπιότητα, είναι ορατός ο κίνδυνος να προσληφθεί ανεκπαίδευτο προσωπικό υποβαθμίζοντας και άλλο το επάγγελμα. Καμία πρόσληψη από αυτές δεν απαιτεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία θα διασφάλιζε την ποιότητα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας του ΕΚΑΒ προς τους πολίτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Οι ανάγκες του ΕΚΑΒ σε προσωπικό είναι πάγιες και διαρκείς, όπως είναι και οι ανάγκες των πολιτών που θα υποστεί βλάβη η υγεία τους και θα χρειαστούν το ΕΚΑΒ. Δεν γίνεται να αρκούμαστε σε «μπαλώματα» 4,8 και 12 μηνών και μάλιστα πολλές φορές με μη πιστοποιημένο προσωπικό. Πρόσφατο παράδειγμα η «απογύμνωση» από διασώστες –πληρώματα ασθενοφόρου από τα νησιά του Αιγαίου που μαστίζονται από το προσφυγικό –μεταναστευτικό πρόβλημα, λόγω λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ενώ είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που προκύπτουν με τις προσλήψεις συμβασιούχων και τα προβλήματα που δημιουργούνται με την λήξη τους.

Λόγω του ελλιπούς σχεδιασμού, της προχειρότητας των ενδυναμώσεων που καταργούνται και των κατανομών που αλλάζουν, η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ μειώνεται, με συνέπεια καθυστερήσεις στην άφιξη των περιστατικών και επιθέσεις από πολίτες σε συναδέλφους, που για την καθυστέρηση ασθενοφόρου θεωρούν υπεύθυνους τους διασώστες του ΕΚΑΒ και μόνο αυτούς, μη γνωρίζοντας την πραγματικότητα.

Απ’ ότι φαίνεται μοναδική μέριμνα της Διοίκησης είναι η δημιουργία «κομματικού μηχανισμού», αλλάζοντας θέσεις σε εκλεκτούς, μετακινώντας επιλεκτικά άτομα με ολιγόμηνες μετακινήσεις σε τομείς με αποφάσεις Προέδρου, χωρίς έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, (ενώ στο ΕΚΑΒ υπάρχουν 350 και πλέον εργαζόμενοι που αιτούνται μετάθεση) και στέλνοντας σε πειθαρχικά συμβούλια άλλους, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στους συναδέλφους.

Παράλληλα με όλα αυτά υπάρχουν και οι σοβαρές εκκρεμότητες με την καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων (της Κ.Υ και των δομών του ΕΚΑΒ)  από την αρχή του 2016 και την απολύμανση των ασθενοφόρων, την μη καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων για όλο το 2016, το απλήρωτο τελευταίο δεκαήμερο που αφορά νυχτερινά-αργίες του Δεκεμβρίου 2014,η μη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2017 κονδυλίου για δαπάνη στολής και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα με την στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και με οδηγούς ΟΤΑ και Πυροσβεστικής , με τις ευλογίες και της Διοίκησης του ΕΚΑΒ αλλά και του Υπουργείου Υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Μαθιόπουλος Γεώργιος Μπαρκονίκος Χρήστος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews