ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/12/16

Όταν οι ασθενείς μεταφέρονταν από τα χωριά στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» πάνω στα «ξύλα»!


Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ένα παμπάλαιο περίεργο όχημα!

Το σημερινό ΕΚΑΒ ιδρύθηκε το 1985 από τον τότε υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά, οπότε τέτοιες εικόνες δεν υπήρξαν πλέον…

2 ΦΩΤΌ ΑΠΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Όταν οι ασθενείς μεταφέρονταν από τα χωριά στο "Χατζηκώστα" πάνω στα"ξύλα"
allnews-epirus.blogspot.gr

Όταν σκαλίζεις το φωτογραφικό αρχείο, αφήνεις τι μνήμες σου να καλπάσουν στο παρελθόν, αλά ταυτόχρονα να θυμηθείς γεγονότα που απασχόλησαν όχι μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και διεθνή.
Δύο φωτογραφίες λοιπόν, από τα μέσα της 10τίας του ’70, που ξεκίνησαν από τα Γιάννινα, έκαναν διεθνή καριέρα και έβαλαν τις βάσεις για να έλθουν ασθενοφόρα στα Γιάννινα, πριν ακόμη δημιουργηθεί το ΕΚΑΒ.
Την περίοδο εκείνη υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ένα παμπάλαιο περίεργο όχημα που δυστυχώς όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα φωτογραφία του. Ήταν ψηλό για να μπορεί να πηγαίνει και σε ορεινές περιοχές, αλλά σπάνια κινούνταν εκεί και μόνο το καλοκαίρι. Συνήθως ήταν παρκαρισμένο δίπλα απο το ρολόϊ/
Τον χειμώνα, οι ασθενείς ή οι τραυματίες, μεταφέρονταν στο «Χατζηκώστα» σε καρότσες φορτηγών, τυλιγμένοι σε κουβέρτες ή βελέντζες, κι αν η κατάστασή τους ήταν σοβαρή, κάποιοι δεν έφθαναν ζωντανή.
Ακόμη και στην πόλη ασθενείς και τραυματίες μεταφέρονταν με φορτηγάκια, ταξί ή ιδιωτικά αυτοκίνητα, που διέσχιζαν την πόλη, με αναμμένα φώτα και κορνάροντας δαιμονιωδώς, ακόμη κι αν δεν υπήρχε κίνηση στους δρόμους.
Βλέπετε το ασθενοφόρο του¨Χατζηκώστα¨δεν ήταν πάντα διαθέσιμο, πόσο μάλλον που υπήρχε μόνο ένας οδηγός. Αργότερα προστέθηκε ένα ασθενοφόρο του ΙΚΑ, αλλά κι αυτό κυρίως, το χρησιμοποιούσε ο γιατρός για κατ’ οίκον επισκέψεις ασθενών.
Δημοσιογράφος στην αρχή της καριέρας μου τότε, ασχολούμουν συστηματικά για την έλλειψη ασθενοφόρων στα Γιάννινα με συνεχή δημοσιεύματα. Ήταν –αν θυμάμαι καλά-, λίγο μετά ή ανάμεσα στις Γιορτές των Χριστουγέννων και πληροφορήθηκα ότι υπήρχε ένας πολύ σοβαρά ασθενής από την περιοχή των Καλαρρυτών που έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά οι δρόμοι ήταν κλειστοί από τα χιόνια, και δεν υπήρχε περίπτωση να φθάσει αυτοκίνητο, όχι φυσικά ασθενοφόρο. Με ενημέρωσαν λοιπόν κάτοικοι, ότι, την άλλη μέρα θα τον κατέβαζαν πεζή, στα «ξύλα», δηλ. σε φορείο.


Την άλλη μέρα μαζί με τον αείμνηστο  φωτογράφο Νίκο Γκογκώνη, ξεκινήσαμε μέχρι το σημείο που θα τον κατέβαζαν οι κάτοικοι και περιμέναμε…
Κοντά στο μεσημέρι, φάνηκαν να κατεβαίνουν σιγά-σιγά, έχοντας τον ασθενή, πάνω σε ένα πρόχειρο φορείο, φτιαγμένο από δύο ξύλα. Ήταν περίπου 12 άτομα συγχωριανοί του ασθενή, που στην πολύωρη διαδρομή τους, άλλαζαν στην μεταφορά του φορείου. Κατάκοποι έφθασαν  και σε λίγο με αυτοκίνητο ο ασθενής μεταφέρθηκε στο «Χατζηκώστα».
Στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» και «Τα ΝΕΑ», δημοσίευσα την επόμενη το ρεπορτάζ με τις δύο φωτογραφίες, αναλύοντας την αθλιότητα μεταφοράς ασθενών στο νοσοκομείο, κυρίως από τις ορεινές περιοχές.
Τις επόμενες ημέρες οι φωτογραφίες αναδημοσιεύτηκαν στις περισσότερες εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τις μετέδωσαν σε όλο τον κόσμο, όπου γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα.
Το θετικό είναι ότι μετά από τον θόρυβο, στάλθηκε στα Γιάννινα και ένα ασθενοφόρο, παλιό, αλλά έλυνε κάποια προβλήματα  Το σημερινό ΕΚΑΒ ιδρύθηκε το 1985 από τον τότε υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά, οπότε τέτοιες εικόνες δεν υπήρξαν πλέον…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews