ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/12/16

ΔΝΤ: «Μόνιμος κόφτης» στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση υπηρεσιών, και εάν χρειαστεί… απολύσεις

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και η εκπρόσωπός της στις «διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση, Ντέλια Βελκουλέσκου

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews


ΔΝΤ: «Μόνιμος κόφτης» στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση υπηρεσιών, και εάν χρειαστεί… απολύσεις
ergasianet.gr

Το ΔΝΤ, διά μέσω της εκπροσώπου του, Ντέλια Βελκουλέσκου, επανέρχεται και ζητεί «μόνιμο κόφτη» στη μισθοδοσία στο δημόσιο τομέα, κατάργηση υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις, και εάν χρειαστεί… απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Αγορά». Όπως διαμηνύει το ΔΝΤ:

Πρέπει να θεσπιστούν όρια για τη συνολική μισθολογική δαπάνη και για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, τα οποία θα καταγραφούν σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, διάρκειας τουλάχιστον 4 ετών (2017-2020). Μάλιστα, το ΔΝΤ θέλει το όριο να συνδεθεί με το ΑΕΠ της χώρας.

Πρέπει να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου που κρίνεται ότι δεν προσφέρουν έργο, για να υπάρξουν, όπως ισχυρίζεται το Ταμείο, μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στις μειώσεις των δαπανών.

Πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν αρμοδιότητες και υπηρεσίες του Δημοσίου, στο πλαίσιο, συν τοις άλλοις, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.

Και εάν δεν υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση της μισθολογικής δαπάνης; Ε, τότε… η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις μισθών, ή σε απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, ή να κάνει ένα συνδυασμό και των δύο.

Τα στελέχη του ΔΝΤ λένε ότι δεν έχουν πειστεί από το πρόγραμμα της «επισκόπησης των δαπανών» («spending review») που εφαρμόζεται πιλοτικά φέτος στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού, που στόχο έχει την εξοικονόμηση μέχρι και 10% δαπανών των συγκεκριμένων υπουργείων και των φορέων τους. Να σημειωθεί πως το «spending review» πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούλη του 2017 στο σύνολο των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.

Επιπλέον, σημειώνουν πως έχει διαπιστωθεί αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και εκφράζουν φόβους ότι… θα αυξηθούν οι οργανικές θέσεις από τις επικείμενες αλλαγές στα οργανογράμματα, κάτι που ζητούν να μη γίνει.

Να σημειωθεί ότι το -για φέτος κακό- ΔΝΤ δεν έχει πάψει να ζητεί εξάλειψη των ειδικών μισθολογίων, απόλυση με συνοπτικές διαδικασίες των δημόσιων υπαλλήλων που υποπίπτουν σε παραβάσεις (επίορκοι κτλ.). Επίσης, ζητεί εάν υπάρξουν τρεις αρνητικές «αξιολογήσεις» για έναν υπάλληλο, τότε να «παγώσει» και η βαθμολογική του και η μισθολογική του εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Πηγή: ergasianet.gr


ΔΝΤ για Δημόσιο: Μόνιμος «κόφτης» σε μισθούς, κατάργηση φορέων, ιδιωτικοποιήσεις
aftodioikisi.gr

Με νέες σκληρές απαιτήσεις φέρεται να επανέρχεται το ΔΝΤ, απαιτώντας μόνιμο «κόφτη» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγορά», σύμφωνα με το οποίο, το Ταμείο επανέρχεται με νέο πακέτο προτάσεων, ζητεί νέες περικοπές και -αν χρειαστεί- απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ διαμηνύουν ότι:

Πρέπει να θεσπιστούν ανώτατα όρια για τη συνολική μισθολογική δαπάνη και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα καταγραφούν σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διάρκειας τουλάχιστων τεσσάρων ετών (2017 – 2020). Μάλιστα ζητούν το όριο να συνδεθεί με το ΑΕΠ της χώρας.
Πρέπει να καταργηθούν φορείς του Δημοσίου που κρίνεται ότι δεν προσφέρουν έργο, προκειμένου να υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στις μειώσεις δαπανών.
Πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.
Ετσι λοιπόν στο δημοσίευμα συμπληρώνεται ότι το ΔΝΤ λέει ότι εάν δεν προκύψουν απτά αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις μισθών ή σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σημειώνεται ακόμη στο ρεπορτάζ ότι το ΔΝΤ δεν έχει πάψει να ζητά ουσιαστική εξάλειψη των ειδικών μισθολογίων, όπως και την απόλυση με συνοπτικές διαδικασίες (κατά το πρότυπο όσων ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα) των δημοσίων υπαλλήλων που υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις (διαφθορά, επίορκοι κλπ.).

Ταυτόχρονα, το Ταμείο αναφέρεται ότι απαιτεί στις τρεις αρνητικές αξιολογήσεις για έναν υπάλληλο, αυτός να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς την οποιαδήποτε βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι προσφάτως η ίδια εφημερίδα, πάλι με πρωτοσέλιδ δημοσίευμά της, εμφάνιζε τους δανειστές να απαιτούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, απαίτηση που στη συνέχεια διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανέφερε ότι ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ζήτησαν οι δανειστές απολύσεις.

Πηγή: aftodioikisi.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews