ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/12/16

Ρόδος: Με τρία ασθενοφόρα πλέον το νησί! To Υπουργείο Υγείας γράφει ιστορία


Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Με τρία ασθενοφόρα πλέον το νησί! To Υπουργείο Υγείας γράφει ιστορία
dimokratiki.gr

Με μόλις τρία ασθενοφόρα για την κάλυψη των αναγκών όλου του νησιού είναι και τυπικά από χθες 1η Δεκεμβρίου η Ρόδος, καθώς έληξε η σύμβαση εννέα διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αρχικά για οκτώ μήνες και έπειτα από δίμηνη παράταση έγιναν δέκα.
Πλέον τα δύο από τα τρία ασθενοφόρα εδρεύουν στο Νοσοκομείο Ρόδου και το τρίτο είτε στον Αρχάγγελο είτε στην Σορωνή. Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ καλούνται καθημερινά να λύσουν ένα πολύ δύσκολο «σταυρόλεξο», για να καταφέρουν να καλύψουν τις έκτακτες αλλά και τις τακτικές ανάγκες των 116.000 κατοίκων του νησιού.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως δραματική, αφού είναι αυτονόητο πως δεν μπορούν τα πληρώματα των τριών ασθενοφόρων να σηκώσουν το βάρος που έχει πέσει στους ώμους τους, μετά την απόλυση των συμβασιούχων συναδέλφων τους και την ακινητοποίηση του τέταρτου ασθενοφόρου.
Το παράδοξο είναι όμως πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δ», μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί τους, ούτε σε κεντρικό ούτε σε τοπικό επίπεδο, για να αναζητηθεί λύση. Αν και θα περίμενε κανείς τα αντανακλαστικά των τοπικών φορέων να λειτουργήσουν άμεσα, καθώς το πρόβλημα έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και αρκετές ημέρες (σχετικά έχει γράψει η «δ») κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ το κεντρικό κράτος «αγρόν ηγόρασε» για το τι μέλλει γενέσθαι.
Στη Ρόδο, το μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι 49 άτομα και για κάθε ασθενοφόρο απαιτείται πλήρωμα 11 ατόμων ημερησίως. Από τα 49 άτομα προσωπικό, θα πρέπει να καλυφθούν τα τρία ασθενοφόρα, οι βάρδιες του τηλεφωνικού κέντρου για τη λειτουργία του οποίου χρειάζονται έξι άτομα ημερησίως και το τμήμα αεροδιακομιδών για το οποίο χρειάζονται άλλα έξι άτομα.
Τα τρία ασθενοφόρα θα πρέπει να καλύπτουν τα έκτακτα περιστατικά, τα τακτικά του Νοσοκομείου (επανεξετάσεις – εξιτήρια και μεταφορές από και προς σε λιμάνια και αεροδρόμια) καθώς και τις μετακινήσεις 6 αιμοκαθαιρούμενων ασθενών από και προς την μονάδα αιμοκάθαρσης.

Πλέον, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο ένας ασθενής θα εξυπηρετείται εις βάρος του άλλου με προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά και με την ευχή να μην σημειωθεί έκτακτο περιστατικό όταν είναι σε εξέλιξη η εξυπηρέτηση τακτικών.

Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δεν φέρουν καμία ευθύνη για την σημερινή προβληματική κατάσταση, είναι εκείνοι που δέχονται τα «πυρά» των πολιτών για τυχόν καθυστερήσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πέσει θύματα προπηλακισμού παρά το γεγονός ότι υπερβάλλουν εαυτόν για να καλύψουν τις ανάγκες. Στους εργαζόμενους μάλιστα, οφείλονται οι άδειες του 2015 και 2.500 ρεπό.

Να σημειωθεί ότι στην Κω απολύθηκαν εννέα διασώστες και απομένουν έξι που δεν επαρκούν ούτε καν για την στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Στην Κάλυμνο απολύθηκαν τρεις διασώστες κι έμειναν πέντε που κι εκεί δεν επαρκούν για την στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Στη Λέρο έμειναν 10 διασώστες, από 15. Οι εναπομείναντες διασώστες δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες σε διακομιδές του Γενικού Νοσοκομείου και του Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.

Πηγή: dimokratiki.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews