ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29/1/17

Οι ήρωες-διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κρήτη

 Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
ΕΚΑΒNews

Μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου δίνουν καθημερινά οι ήρωες-διασώστες του ΕΚΑΒ. Το Tηλεφωνικό Kέντρο χτυπά ασταμάτητα και οι ΕΚΑΒίτες καλούνται άμεσα να τρέξουν από τα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη του νομού μέχρι τα στενά δρομάκια στο δαιδαλώδες και χαοτικό κέντρο του Ηρακλείου, για να παραλάβουν ασθενείς των οποίων οι ζωές είναι σε άμεσο κίνδυνο.

Οι διασώστες πρέπει 365 μέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο, μέρα και νύχτα, γιορτές και αργίες, με ζέστη ή υπερβολικό κρύο, να μπαίνουν μέσα στα σπίτια πονεμένων ανθρώπων, για να παραλάβουν τους αρρώστους.


Οι γνώριμες φωνές των ανθρώπων που στελεχώνουν το κέντρο του ΕΚΑΒ είναι το "αποκούμπι" για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και αναζητούν άμεση βοήθεια.


Πολλές φορές, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι κατάκοιτοι ή ανήμποροι να σταθούν στα πόδια τους για πολύ. Τότε οι αφανείς ήρωες με το καρότσι του ασθενοφόρου ή το φορείο τούς μεταφέρουν, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας στριφογυριστές σκάλες, προσπαθώντας να χωρέσουν σε στενούς διαδρόμους, πάντα με την έννοια να μην πληγώσουν παραπάνω έναν ήδη βασανισμένο και άρρωστο άνθρωπο.


Στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ βρίσκεται ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο που συνδέει τη "βάση" του με τις μονάδες που βρίσκονται έξω.

Ο Γεώργιος Γιανναδάκης, συντονιστής ΕΚΑΒ Κρήτης, περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και όπως την αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διασώστες του ΕΚΑΒ.


Για τα τροχαία: «Δυστυχώς έχουμε πολλά θανατηφόρα από τις αρχές του 2016. Όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι, τα περιστατικά αυξάνονται».


Το ΕΚΑΒ βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να μεταβεί στον τόπο όπου υπάρχει ανάγκη.Για την αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων. Διότι έχουν αποδυναμωθεί τα Κέντρα Υγείας με τις συνταξιοδοτήσεις πολλών οδηγών. Καλύπτουμε τις μισές βάρδιες του μήνα στα Κέντρα Υγείας Βάμου, Καντάνου και Κισσάμου. Και στο Ρέθυμνο έχουμε ανάλογο πρόβλημα με τα Κέντρα Υγείας Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου.


Χιλιάδες είναι οι συνάνθρωποί μας στην Κρήτη που σώθηκαν εξαιτίας της έγκαιρης επέμβασης των διασωστών του ΕΚΑΒ.


Για τις ελλείψεις στην ανατολική Κρήτη: «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στο Ηράκλειο, αλλά όχι τόσο μεγάλο. Στη Σητεία λειτουργούν με ένα αυτοκίνητο ανά βάρδια, ενώ ορισμένες φορές ζητάνε βοήθεια από τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα ή ακόμα και το Ηράκλειο».


Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης για τους διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Για την αύξηση των περιστατικών: «Τα περιστατικά αυξάνονται. Έχουμε πολλά θανατηφόρα τροχαία. Ευχόμαστε να σταματήσει αυτό, αλλά δύσκολα. Οι διασώστες είναι πάντα σε κίνδυνο, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά στο δρόμο».


Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ ορισμένες φορές... "παίρνει φωτιά", καθώς τα περιστατικά έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Η εργασία... μέσα

«Η θέση του Tηλεφωνικού Kέντρου είναι πολύ ψυχοφθόρα. Μπορεί να μην είμαστε στον ήλιο, στη βροχή ή στα αίματα, αλλά είναι πολύ ψυχοφθόρα. Αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά με λίγα αυτοκίνητα. Π.χ. στα Χανιά, μπορεί να έχουμε 3-4 περιστατικά σε μία ώρα, όσα και τα ασθενοφόρα της πόλης. Αποτέλεσμα είναι να μένουμε χωρίς αυτοκίνητο οτιδήποτε άλλο κι αν προκύψει», τονίζει ο κ. Γιανναδάκης

πηγή: neakriti.gr
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χαλκιαδάκης


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews