ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/1/17

Συνέντευξη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος- H σκληρή πραγματικότητα στην Υγεία με νούμερα


Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο life2day.gr: H σκληρή πραγματικότητα στην Υγεία με νούμερα
life2day.gr

Της Νικολέτας Ντάμπου

σκληρή πραγματικότητα ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες στο χώρο της Yγείας περιγράφει και μάλιστα με νούμερα στο www.life2day.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Αντιδρά δε έντονα στα περί προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία λέγοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη κυβερνητική φούσκα, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία – που επικαλείται – όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη αλλά αντίθετα συστηματικά τα τελευταία χρόνια το μόνιμο προσωπικό συρρικνώνεται. Ο κός Γιαννάκος σε συνέντευξή του στο life2day.gr καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα περισσότερα κέντρα υγείας και κρούει τον κώδωνα τους κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : « άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στις αγροτικές, δυσπρόσιτες περιοχές όπου κλείνουν τα κέντρα υγείας το μεσημέρι, όπου δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν εργαστήρια. Πεθαίνουν άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα γιατί δεν υπάρχει ΕΚΑΒ». Τέλος ζητά να μπει φρένο στην υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας ελλείψει χρημάτων και να σταματήσουν να ψεύδονται οι κυβερνητικοί παράγοντας τηρώντας έστω και την αναλογία που προβλέπει το μνημόνιο για κάθε 5 αποχωρήσεις, 1 πρόσληψη.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη:

1. Που στηρίζετε την κατηγορία των ψευδών προσλήψεων της κυβέρνησης ;

Την στηρίζουμε στην απογραφή που γίνεται στο μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Βλέπουμε ότι δεν έχει έρθει κόσμος στα νοσοκομεία, παρά γίνονται μόνο εξαγγελίες . Αυτό 1ον δεν είναι δύσκολο να το μάθουμε, καθώς πληροφορούμαστε από τα σωματεία μας στα νοσοκομεία ότι εδώ και 6 χρόνια δεν υπάρχει καινούργιο προσωπικό και 2ον είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του ΕΣΥΝΕΤ του υπουργείου Υγείας, όπου προκύπτει ότι στα δημόσια νοσοκομεία το προσωπικό εώς το Μαϊο του 2016 μειώθηκε στα νοσοκομεία κατά 7.695 σε σχέση με το Γενάρη του 2015.

Επίσης στην απογραφή του μητρώου του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, προκύπτει ότι είμαστε οι λιγότεροι μόνιμοι υπάλληλοι γύρω στους 500 περίπου και προσελάβαν μόνο 850 παραπάνω ορισμένου χρόνου, άρα το προσωπικό μειώθηκε μεταξύ Σεπτέμβρη του 2015- με Σεπτέμβρη του 2016 κατά 500 τόσους υπαλλήλους κ μάλιστα μόνιμους.

Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι μέρα με την μέρα καταστρέφεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην χώρα μας. Πολλά κέντρα υγείας που λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση λειτουργούν πια μέχρι το μεσημέρι, λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Στα περισσότερα κέντρα υγείας δεν υπάρχουν σημαντικές ειδικότητες γιατρών όπως ορθοπεδικοί και ΕΚΑΒ π.χ. σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης αρκετά Κέντρα Υγείας δεν έχουν καν την δυνατότητα να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις δηλ. μικροβιολογικές, έστω μια απλή ακτινογραφία και ταυτόχρονα έχουμε γράψει στην ανακοίνωσή μας οι ΠΕΔΥ, το πρώην ΕΟΠΠΥ, η μια μετά την άλλη κλείνουν, συγχωνεύονται λόγω ελλείψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού.

Ουσιαστικά σήμερα η πρωτοβάθμια περίθαλψη ασκείται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και πληρώνεται από την τσέπη των πολιτών άρα λοιπόν όλα αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης είναι άλλο ένα ψέμα μέσα στα τόσα που έχει πει. Δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια υγεία με δημόσια δαπάνη υγείας 5%, όταν η κυβέρνηση σιχτίριζε ως αντιπολίτευση το 6% που προέβλεπε το 2ο μνημόνιο. Οι άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στις αγροτικές, δυσπρόσιτες περιοχές όπου κλείνουν τα κέντρα υγείας το μεσημέρι, όπου δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν εργαστήρια. Πεθαίνουν άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα γιατί δεν υπάρχει ΕΚΑΒ.

Επίσης έχω αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί δήμοι της χώρας δεν έχουν παιδίατρο , καρδιολόγο, γυναικολόγο όχι μόνο στην πρωτοβάθμια ούτε καν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ.

2.Ποιούς αφορούν οι προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση;

Δεν ξέρω ποιους αφορούν οι προσλήψεις στην υγεία γιατί εμείς αποδεικνύουμε με νούμερα ότι το προσωπικό λιγόστεψε . Άρα αν έχουν γίνει προσλήψεις όπως λένε έχουν γίνει ρουσφετολογικές – μεταξύ τους, αβέρτα – κουβέρτα.

3. Γιατί πιστεύετε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων δεν πιέζουν για προσλήψεις προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση;

Οι διοικητές δεν πιέζουν για προσλήψεις γιατί έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση με κριτήρια κομματικά , ρουσφετολογικά κ.τ.λ. και επειδή δεν είναι εύκολο να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή κάπου αλλού, προτιμούν λοιπόν να παίρνουν τον εύκολο μισθό τους χωρίς να διαμαρτύρονται για τίποτα. Αυτήν την πολιτική εφαρμόζουν και οι ίδιοι, πολιτικά πρόσωπα είναι ξέρετε.

Εγώ έχω να πω το εξής. Στην υγεία δεν έγιναν προσλήψεις. Άρα πρέπει να ψάξουμε στον δημόσιο τομέα πού έγιναν; Αν λοιπόν όπως επιβεβαιώνεται από το μητρώο του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα έγιναν οι προσλήψεις, η κυβέρνηση είναι διπλά έκθετη ή τουλάχιστον δεν τις έκανε στην υγεία. Και έκανε τις προσλήψεις 1 προς 5 όπως λέει το μνημόνιο για κάθε 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη και δεν τις έκανε στην υγεία και στην εκπαίδευση που είναι τα δυο μεγάλα προβλήματα

4.Σχολιάστε μου την ακόλουθη δήλωση του κ.Πολάκη «Με χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ θα προσληφθούν 3.200 άτομα (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι και λοιπό προσωπικό) για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με 270 δομές σε 65 πόλεις που θα καλύπτει 2,3 εκατ. πολίτες.»

Θα, θα, θα το θα το ακούμε 2 χρόνια τώρα . Λέει ότι θα τα κάνει με προγράμματα ΕΣΠΑ και την ίδια ώρα ακούστηκε ότι έδωσε ένα μεγάλο ποσό από αυτό για να πληρωθούν οι επικουρικοί γιατροί. Αν προκηρυχθούν εκλογές τι θα γίνει;
Ακούστε, το προσωπικό δεν έρχεται όταν η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα έρθει. Το προσωπικό έρχεται όταν φορέσει άσπρη μπλούζα στο νοσοκομείο. Λέει για 660 θέσεις αλλά μέχρι να τελειώσει η διαδικασία θα περάσουν 2 χρόνια. Θα το δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση αν έρθουν 4000 χιλιάδες, αν έρθουν λιγότεροι, αν καλυφθούν βάρδιες θα τα δούμε όλα αυτά. Αμφιβάλλω πολύ, αλλά θα το δούμε και θα το κρίνουμε αλλά μέχρι σήμερα όμως μόνο εξαγγελίες και ψέματα!

Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει 5.000 προσλήψεις 2 πέρσι τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός έξω από το υπουργείο υγείας που δεν έγιναν , 10.000 από την έκθεση Θεσσαλονίκης δεν έγιναν και τώρα καινούργιες …

Η κυβέρνηση η ίδια που θα έσκιζε μνημόνια δεν τηρεί καν την μνημονιακή δέσμευση για κάθε 5 αποχωρήσεις στην υγεία 1 πρόσληψη. Τα τελευταία 6 -7 χρόνια της κρίσης έφυγαν 25 χιλιάδες με στοιχεία του ίδιου του κράτους και δεν έχουν προσληφθεί και δεν έχουν προσκληθεί ως όφειλαν από τα μνημόνια κ μόνο 5000 μόνιμοι υπάλληλοι. Αντιθέτως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία μόνιμη πρόσληψη, έχουν έρθει μόνο 600 εργαζόμενοι από μια προκήρυξη από το 1ο μνημόνιο από την προηγούμενη κυβέρνηση για την κάλυψη 250 θέσεων.

Κάθε μέρα δυσχεραίνει η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας και κινδυνεύει η ζωή πολλών ανθρώπων άμεσα εξαιτίας αυτών των ελλείψεων επειδή δεν υπάρχουν χρήματα στα νοσοκομεία. Μιλάμε για ένα διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας

Πηγή: life2day.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews