ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5/2/17

ΕΚΑΒ Θεσσαλίας: Λίγοι διασώστες, γηρασμένα ασθενοφόρα…



Δυναμική υπήρξε η συμμετοχή εργαζομένων στο ΕΚΑΒ κατά το πρόσφατο Καραβάνι Υγείας που έγινε στη Λάρισα. Από αριστερά, ο πρόεδρος του σωματείου Λάρισας, Γιάννης Γούλας, ο πρόεδρος του σωματείου της Αθήνας, Γιώργος Μαθιόπουλος, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παίδας και ο γραμματέας του σωματείου Λάρισας, Γιάννης Μακρυγιάννης


Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας

ΕΚΑΒ: Λίγοι διασώστες, γηρασμένα ασθενοφόρα…
eleftheria.gr

ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ

Αντί προσλήψεων το Υπ. Υγείας απλά ανακάτεψε την τράπουλα…
Επίσχεση εργασίας μέσα στην εβδομάδα για μη καταβολή δεδουλευμένων 13 μηνών.

Δυναμική υπήρξε η συμμετοχή εργαζομένων στο ΕΚΑΒ κατά το πρόσφατο Καραβάνι Υγείας που έγινε στη Λάρισα. Από αριστερά, ο πρόεδρος του σωματείου Λάρισας, Γιάννης Γούλας, ο πρόεδρος του σωματείου της Αθήνας, Γιώργος Μαθιόπουλος, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παίδας και ο γραμματέας του σωματείου Λάρισας, Γιάννης Μακρυγιάννης
Επίσχεση εργασίας ξεκινούν εντός της εβδομάδας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη τη χώρα, διεκδικώντας την πληρωμή των εκτός έδρας τα οποία δεν τους έχουν καταβληθεί τους προηγούμενους 13 μήνες.

Όπως σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Λάρισας, Γιάννης Γούλας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε υποσχεθεί τον περασμένο Νοέμβριο ότι μέχρι τα τέλη του έτους η εκκρεμότητα θα έχει διευθετηθεί, αλλά καθώς κάτι τέτοιο δεν προέκυψε ούτε τον πρώτο μήνα του 2017, αποφασίστηκε η επίσχεση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διεκδικούν επίσης το κονδύλι για τη δαπάνη στολής που θεσμοθετήθηκε από το 2007 και πιστωνόταν στους λογαριασμούς τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που επίσης μέχρι σήμερα δεν έχει τακτοποιηθεί.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Γούλας επισημαίνει την ανάγκη άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 20 εργαζόμενοι σε επίπεδο Θεσσαλίας, με τους περισσότερους από αυτούς στη Λάρισα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους συγκεκριμένους ήταν οδηγοί ασθενοφόρων, γεγονός που εξηγεί το πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Η ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΒ

Ο Γιάννης Γούλας τονίζει ότι, αντί να υπάρξει γενναία στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας, όπως οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει τόσο από τον Ανδρέα Ξανθό, όσο και από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες με ανακατανομή του προσωπικού.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν προβλήματα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των βάσεων του ΕΚΑΒ, τόσο στα Φάρσαλα, όσο και στον Τύρναβο, μια περιοχή με 12.000 κόσμο και την ιδιαίτερη κατάσταση λόγω των Ρομά που κατοικούν εκεί.

Στα Φάρσαλα προστέθηκε μόνο ένας διασώστης σε αυτόν που ήδη υπήρχε, ενώ στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν εξυπηρετεί η επιπλέον βάση με ένα ασθενοφόρο στο Ζάππειο, καθώς αυτό αφαιρείται από τη δύναμη της Λάρισας.

Το πρόβλημα της μη κάλυψης κάθε βάρδιας στις δύο αυτές βάσεις του ΕΚΑΒ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τους οδηγούς που είναι αποσπασμένοι στην 5η ΥΠΕ, λέει ο κ. Γούλας, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δύο αυτοί σταθμοί του ΕΚΑΒ είναι ελλιπείς και δημιουργούν πρόβλημα σε όλο το σύστημα.

Για να αναδειχθεί πλήρως η κατάσταση του ΕΚΑΒ στη Λάρισα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαθέτει μόλις 6 ασθενοφόρα και την κινητή μονάδα. Ένα από αυτά τα ασθενοφόρα είναι όπως γράψαμε στο Ζάππειο, ακόμη ένα όπως είναι γνωστό σταθμεύει στα διόδια του Μακρυχωρίου, οπότε μένουν άλλα 4 για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, τα επείγοντα περιστατικά, τις διακομιδές όσων παίρνουν εξιτήριο, κλπ!

Τα παραπάνω στοιχεία ίσως να είναι και η απάντηση στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η δημιουργία της βάσης ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αγιάς, η οποία έχει εξαγγελθεί.

ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Πολλά προβλήματα στο σύστημα δημιουργεί και η παλαιότητα του στόλου των ασθενοφόρων, καθώς έχουν αγοραστεί μεταξύ του 2004 και του 2007, έχοντας διανύσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και υποστεί ασφαλώς την ανάλογη φθορά.

Μπορεί τα σέρβις ή οι αλλαγές ελαστικών να είναι τακτικότατα, αλλά τα οχήματα βγάζουν βλάβες κρίσιμες για τον ρόλο που έχουν να διεκπεραιώσουν, όπως η έλλειψη θέρμανσης στην καμπίνα του ασθενή αλλά και του οδηγού, στις συρόμενες πόρτες, τα φορεία, τα καθίσματα, τα υπόλοιπα αναλώσιμα…

Είναι πάγιο αίτημα των εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ, η προκήρυξη νέου διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί ομαλά και σύντομα ώστε να έρθουν νέα ασθενοφόρα.

ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Επιπλέον προβλήματα στο ήδη επιβαρημένο σύστημα του ΕΚΑΒ δημιούργησε, σύμφωνα με τον κ. Γούλα, η ενοποίηση από το περασμένο καλοκαίρι του τηλεφωνικού κέντρου της Μαγνησίας σε αυτό της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, η ενοποίηση έγινε με τη μεταφορά στο τηλεφωνικό κέντρο της Λάρισας του ενός μόνο από τους πέντε υπαλλήλους του Βόλου, δημιουργώντας επιπλέον όγκο δουλειάς σε μία ήδη προβληματική κατάσταση.

Έχοντας να χειριστούν συσκευές εικοσαετίας, τα 5 άτομα της πρωινής βάρδιας, τα 4 της απογευματινής και τα 2 της νυχτερινής, πρέπει να διεκπεραιώνουν καθημερινά 200 περίπου περιστατικά. Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι για κάθε περιστατικό απαιτούνται τέσσερα ή πέντε τηλεφωνήματα, υπάρχουν 800 – 1000 κλήσεις που πρέπει να καλυφθούν κάθε μέρα.

Επιπλέον, το γνωστό 166 δεν είναι ένα απλό τηλεφωνικό νούμερο εταιρείας, καθώς ο ρόλος του τηλεφωνητή είναι πολλαπλός : Πρέπει καταρχήν να καθησυχάσει αυτόν που τηλεφωνεί, να πάρει συγκεκριμένα στοιχεία κάθε περιστατικού, να τον καθοδηγήσει όπως έχει εκπαιδευτεί.

Ο Γιάννης Γούλας αναφέρει ότι το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, υπό τις σημερινές συνθήκες, πρέπει να στελεχωθεί τουλάχιστον με τα διπλάσια άτομα σε όλες τις βάρδιες, να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες για να υπάρξει η απαραίτητη ηρεμία και νηφαλιότητα που θα αποτρέπει τα λάθη.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΑΚΙ

Με αφορμή τη συνομιλία μας για τη σημερινή κατάσταση στο ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος των εργαζομένων επαναφέρει το αίτημα του σωματείου για τη δημιουργία συνεργείου στο ιδιόκτητο οικόπεδο στο Λιβαδάκι της Λάρισας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά στη δημιουργία οργανωμένου συνεργείου – αμαξοστασίου για όλα τα ασθενοφόρα, με ράμπα, πλυντήριο, πρατήριο καυσίμων που θα εξυπηρετεί και διερχόμενα οχήματα, αλλά θα διαθέτει και χώρους για συνέδρια, εκδηλώσεις και την εκπαίδευση προσωπικού και εθελοντών.

Μπορεί να μην έγινε εφικτή η ένταξη του συγκεκριμένου προγράμματος στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, λόγω καθυστέρησης της διοίκησης, παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είχε εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι, αλλά το σωματείο θα επαναφέρει το αίτημα, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υλοποιηθεί.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Πηγή: eleftheria.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews



Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews