ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/3/17

Νέα τροπολογία «βγάζει» εκτός ΑΣΕΠ τις προσλήψεις σε ΟΤΑ και Δημόσιο


Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017
ΕΚΑΒNews

Νέα τροπολογία «βγάζει» εκτός ΑΣΕΠ τις προσλήψεις σε ΟΤΑ και Δημόσιο
e-dimosio.gr

Προσλήψεις ανέργων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με την τροπολογία αυτή διευρύνεται η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να σχεδιάζει και να υλοποιεί ειδικά προγράμματα απασχόλησης και για τις κατηγορίες ανέργων που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία απευθύνονταν κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους και ήταν συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ).

Η νέα διάταξη ανοίγει στην ουσία την… πίσω πόρτα των προσλήψεων στο Δημόσιο, και μάλιστα για να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ χαρακτηρίζονται «ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων», που δεν θα είναι όπως οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας, αλλά κανονικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια τους 12 μήνες.

Πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας υπέβαλε πρόταση στην τρόικα για 300.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στην επόμενη τριετία, με την ιδέα να χρηματοδοτηθούν με δάνειο 3 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Χθες, όμως, κατέθεσε τροπολογία για προσλήψεις με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Ο ΟΑΕΔ μέχρι τώρα είχε τη δυνατότητα να καταρτίζει προγράμματα στην κοινωφελή εργασία για τα οποία είχε εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας (ΕΣΠΑ).

Οι πόροι του ΕΣΠΑ όμως για την «κοινωφελή» εξαντλήθηκαν και δεν προβλέπεται από καμία πηγή πρόσθετη χρηματοδότηση, παρά μόνον αν μεταφερθούν πόροι από άλλα προγράμματα, για να «πέσουν» κοινοτικά λεφτά στις προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας.

Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστούν μήνες γιατί θα πρέπει να πάρει νέα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακατανείμει πιστώσεις εντός του ΕΣΠΑ, επέλεξε να παρακάμψει κάθε ενδιάμεση διαδικασία και να φέρει τροπολογία που να επιτρέπει να γίνονται προσλήψεις στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με εθνικούς πόρους.

Το όχημα για τις προσλήψεις αυτές είναι ο ΟΑΕΔ, που για το σκοπό αυτό διευρύνει τα προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο και σε ανέργους που έμεναν εκτός κοινωφελούς εργασίας.

Ο αριθμός των προσλήψεων που θα γίνουν δεν προσδιορίζεται, πλην όμως εκτιμάται ότι η μη εμπλοκή του ΑΣΕΠ, θα ανοίξει το δρόμο σε δεκάδες οργανισμούς να ζητήσουν χιλιάδες έκτακτους και εποχικούς εργαζόμενους, και μάλιστα χωρίς να παρεμβάλλονται τα στάδια έγκρισης και ελέγχου των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ. Το ίδιο συνέβαινε και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με τη διαφορά όμως ότι οι προδιαγραφές τους ήταν καθορισμένες εξαρχής διαφορετικά δεν εγκρινόταν η χρηματοδότησή τους από την Ε.Ε. Τώρα η διαδικασία θα γίνει αντίστροφα, δηλαδή θα γίνονται τόσες προσλήψεις όσες αντέχει να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι άνεργοι που απασχολούνται για διάστημα μέχρι 70 ημέρες το χρόνο με ευέλικτες μορφές εργασίας (διαλείπουσα, ή με εργόσημο), μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του ανέργου και μετά τη λήξη της εργασίας τους, και μάλιστα να μην χάνουν το διάστημα της ανεργίας που προυπήρχε της απασχόλησής τους.

Με τη διάταξη αυτή ένας άνεργος για 10 μήνες μπορεί να εργαστεί για 70 ημέρες και αφού τελειώσει το όριο των 70 εργάσιμων ημερών, να επανεγγράφεται ως άνεργος στον ΟΑΕΔ με 10μηνη ανεργία. Η εν λόγω διάταξη δηλαδή, μπορεί να στρέψει ένα μεγάλο αριθμό ανέργων στη διαλείπουσα εργασία, δηλαδή σε εργασία για 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 70 ημερών και όταν επιστρέψει στον ΟΑΕΔ ο χρόνος ανεργίας δεν θα μηδενίζεται αλλά θα μετρά από εκεί που σταμάτησε πριν πιάσει δουλειά!

Αντίθετα, ένας άνεργος που θα απασχοληθεί για μεγαλύτερο διάστημα (4 μήνες) δεν θα έχει την ίδια μεταχείριση, αλλά όταν επανεγγραφεί στον ΟΑΕΔ, ο χρόνος ανεργίας που είχε πριν πιάσει δουλειά, θα έχει μηδενιστεί.

Πηγή: e-dimosio.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews