ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/4/17

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ ανοίγει το δρόμο για εργασιακές ανατροπές στο δημόσιο


Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ Χρήστος ΑγγελίδηςΤο ΕΚΑΒ ανοίγει το δρόμο για εργασιακές ανατροπές στο δημόσιο
makthes.gr

Αγωγή για να κηρυχθεί παράνομη η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων επειδή δεν είναι ιδιώτες!

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Αγωγή που κατατέθηκε από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ σε βάρος της ομοσπονδίας του προσωπικού για την επίσχεση εργασίας που έγινε τον περασμένο μήνα, ανοίγει το δρόμο για την κήρυξη οποιασδήποτε κίνησης επίσχεσης στο δημόσιο, ως παράνομη. Αυτό ισχυρίζεται η διοίκηση του ΕΚΑΒ στην αγωγή που κατέθεσαν και συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

«Δεν χωρεί επίσχεση εργασίας σε βάρος του δημοσίου ή ΝΠΔΔ, η πραγματοποίηση αυτής είναι παράνομη και καταχρηστική και συνιστά αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων των μελών της», αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΕΚΑΒ εναντίον των συνδικαλιστών με αίτημα η επίσχεση, που ήδη είχε λήξει, να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Στο νομικό σκεπτικό που αναπτύσσεται στην αγωγή σημειώνεται, πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στο δημόσιο διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι η επίσχεση, με το σκεπτικό ότι στο δημόσιο υπάρχει η απόλαυση της μονιμότητας.

«Η αγωγή δεν αφορά ουσιαστικά μόνον το ΕΚΑΒ. Αν κερδίσουν τέτοια αγωγή, η απόφαση θα είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους σε όλο το δημόσιο, επειδή θα χρησιμοποιείται ως νομολογία από καθέναν. Πιστεύω όμως, ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της και θα βάλει φρένο σε όσους θεωρούν το δημόσιο τσιφλίκι τους», είπε στη «Μ» ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού ΕΚΑΒ Χρήστος Αγγελίδης.

Η δικαστική κόντρα μεταξύ της διοίκησης του ΕΚΑΒ και της ομοσπονδίας εργαζομένων ξεκίνησε μετά την επίσχεση που άρχισε στις 8 Φεβρουαρίου 2017, καθώς όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο εξώδικό τους, δεν έχουν πληρωθεί εξαιρέσιμα, εκτός έδρας αποδοχές όλο το 2016, όπως και δεν τους έχουν καταβληθεί δαπάνες για αγορά ατομικών μέσων προστασίας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εξώδικο.

«Κωφεύουν»

«Εμείς δεν είμαστε ανάλγητοι. Όταν μας χρωστούσαν έξι μήνες αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις, επανήλθαμε, αλλά όλοι κωφεύουν. Αναγκαστήκαμε ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μετά που δεν έχουμε πληρωθεί τα εκτός έδρας και τα εξαιρέσιμα, να κάνουμε επίσχεση», σημείωσε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού ΕΚΑΒ Χρήστος Αγγελίδης. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, αναφέρουν πως παρά την επίσχεση που έγινε, ζήτησαν απ’ όλα τα μέλη να ορίζουν προσωπικό ασφαλείας, αν και δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση από την επίσχεση.

Το επιχείρημα της φύσης του ΕΚΑΒ, ότι παρέχει υπηρεσίες υγείας για έκτακτα περιστατικό όλο το 24ωρο αποτελεί και τη βάση των νομικών ισχυρισμών να κηρυχθεί παράνομη η επίσχεση από την πλευρά της διοίκησης.

Στη δίκη που έγινε την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δικηγόρος της διοίκησης του ΕΚΑΒ τους έβρισε παρουσία όλων των παραγόντων της δίκης και το δικαστήριο αντί να τον επιπλήξει εκκένωσε την αίθουσα του δικαστηρίου από τους εργαζόμενους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017


Πηγή: makthes.grΔείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews