ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/4/17

Η Μεγάλη Εβδομάδα Των Παθών…Του Ε.Κ.Α.Β. – Λυπάμαι Κ. Υπουργέ!Μ. Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

ΕΚΑΒNews

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Αισθάνομαι άσχημα τέτοιες άγιες ημέρες να «διαμαρτύρομαι» και να «γκρινιάζω», ενώ συγχρόνως να εύχομαι αγαλλίαση στις καρδιές μας. 

Όμως δυστυχώς η «υπολειτουργία» του Υπουργείου Υγείας συνεχίζεται και κανείς δεν καταλαβαίνει από τους υπεύθυνους του, το τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες , το τι γίνεται και ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν…. 

Δυστυχώς δυο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στη Χαλκιδική, όπως έγινε πανελλήνια γνωστό, γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη μεταφορά τους σε νοσοκομειακή μονάδα. 

Πολλοί αναρωτιόνται τι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ; 

Πολλές και οι ανακοινώσεις που διαβάσαμε τόσο από τα συνδικαλιστικά όργανα (ΠΟΕΔΗΝ) αλλά και συνδικαλιστών του ΕΚΑΒ. 

Πολλοί κατηγόρησαν τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ για ολιγωρία, για…, για… Άρον – άρον σταύρωσον αυτόν … φώναζε ο όχλος! 
Είναι γεγονός ότι πάντα βλέπουμε αυτόν που είναι μπροστά μας και σε αυτόν ρίχνουμε την ευθύνη για το ατυχές αποτέλεσμα. Όμως ο εργαζόμενος δεν είναι παρά το εκτελεστικό όργανο ενός σχεδιασμού (αν υπάρχει…) που κάποιοι άλλοι έχουν την ευθύνη του.

Για α δούμε λοιπόν ποιος έχει την ευθύνη… 

Στο Προεδρικό Διάταγμα 106 του 2014, που αφορά τον Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας, διαβάζουμε:

Άρθρο 1 
Αποστολή του Υπουργείου Υγείας

Αποστολή του Υπουργείου Υγείας είναι η διατήρηση και προαγωγή της υγείας των πολιτών μέσω της πρόληψης και της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας καθώς και η διασφάλιση παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών, φαρμακευτικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και τις κατευθύνσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Άρθρο 6 
Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων
Επιχειρησιακοί στόχοι − Διάρθρωση

Η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων έχει ως επιχειρησιακό στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των νομικών προσώπων του Υπουργείου και το χειρισμό θεμάτων της υπηρεσιακής τους κατάστασης.
Στη Διεύθυνση αυτή που έχει και επιχειρησιακούς στόχους στις αρμοδιότητες του Τμήματος της, του Επιστημονικού, Νοσηλευτικού και Λοιπού Προσωπικού είναι και ο διορισμός υπαλλήλων στο Ε.Κ.Α.Β.

Άρθρο 7 
Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας
Επιχειρησιακοί στόχοι − Διάρθρωση

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας έχει ως επιχειρησιακό στόχο τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων και Φορέων Υγείας, του τρόπου παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης, την άσκηση εποπτείας και ελέγχου αυτών καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών.
Σε αυτή ανήκει το Τμήμα Εποπτευομένων Φορέων και Λειτουργίας Νοσοκομείων, που ανήκει και η αρμοδιότητα οργάνωση και εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Κεντρικής Υπηρεσίας, παραρτημάτων και τομέων) αλλά και ο τρόπος και οι διαδικασίες διακίνησης των εκτάκτων και μη περιστατικών και της παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας, τόσο από το Ε.Κ.Α.Β., όσο και από τα ασθενοφόρα των υγειονομικών μονάδων της χώρας, καθώς και η διασύνδεση των Τ.Ε.Π. των Νοσοκομείων με το Ε.Κ.Α.Β.
Σε αυτή τέλος ανήκει και η οργάνωση και εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών. Διαθέτει όμως και Τμήμα Δικαιωμάτων Ασθενών με αρμοδιότητα την παρακολούθηση και τον έλεγχο της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών. 

Από το διάβασμα του ΠΔ συμπεραίνουμε ότι δε χρειάζεται να διαμαρτυρόμαστε στο ΕΚΑΒ. 
Λάθος πόρτα κτυπάμε. 

Για όλα αποφασίζουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και αυτές ελέγχουν και συντονίζουν. 

Και έχουν και επιχειρησιακούς στόχους…!

Άραγε τι κατέγραψαν για τον επιχειρησιακό στόχο της πρόσβασης στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας;

Αυτή την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες τη ζήσαμε κε Υπουργέ στη Χαλκιδική αυτές τις ημέρες….

Σε λίγο αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος των διακοπών και η συγκέντρωση χιλιάδων επισκεπτών στην περιοχή αυτή είναι δεδομένη…. 

Την αγωνία του εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απ. Τζιτζικώστας, αλλά και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. 

Σήμερα όλοι «παρακαλάμε» να υπάρξει τουριστική κίνηση, για να υπάρξουν οι απαραίτητες «ενέσεις» στην οικονομία και στην εργασία.

Όμως κε Υπουργέ ο τουρίστας το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρεται, όταν σχεδιάζει να κάνει ένα ταξίδι, είναι να ενημερωθεί για τα θέματα παροχής υγείας. 

Και τι θα διαβάσουν και θα τους πουν; Ότι…. 

Τι κατέγραψαν για τον επιχειρησιακό στόχο του διορισμού υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ;

Ότι σαν Πόντιος Πιλάτος ο Υπουργός νίπτει τας χείρας του και δείχνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ που απαγορεύει νέους διορισμούς

Και αν απαγορεύονται οι διορισμοί , πως υλοποίησαν την υπουργική απόφαση για απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων ως οδηγοί των ασθενοφόρων; 

Γιατί δεν αξιοποιούν τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας που έχουν γνώσεις και πιστοποιήσεις σε θέματα προνοσοκομειακής βοήθειας;

Γιατί δεν φροντίζουν για καλύτερη εκπαίδευση αυτών των εθελοντών, όπως κάνει η πυροσβεστική υπηρεσία και εκπαιδεύει εθελοντές στη δασοπυρόσβεση και τους αξιοποιεί κατά την αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο; 

Γιατί δεν φροντίζει για την εκπαίδευση γενικότερα του πληθυσμού σε Α’ Βοήθειες; 

Θα μπορούσα να γράψω πολλά «γιατί…;», όμως αν και ο ελληνικός λαός λέει ότι «πρέπει να πάθεις για να μάθεις», το Υπουργείο Υγείας παραμένει «αθεράπευτο»! 

Δυστυχώς ακατάλληλοι άνθρωποι σε νευραλγικές θέσεις. 

Και εξηγούμαι :

Πολλοί λένε ότι ο γιατρός πέρα από την ιατρική δεν είναι ικανός να κάνει οτιδήποτε άλλο. Δεν το πιστεύω απόλυτα αλλά είναι γεγονός ότι άλλες οι προτεραιότητές του. 

Πόσο μάλλον να σχεδιάσει και να συντονίσει τους φορείς της υγείας σε έκτακτες ανάγκες. Είναι κάτι που έχει αποδειχθεί περίτρανα με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, που δυστυχώς δεν αλλάζουν τον κανόνα. 

Πολλοί είναι εκείνοι που ομολογούν ότι η καλύτερη διαχείριση των Νοσοκομείων έγινε όταν επικεφαλείς ήταν μάνατζερ και όχι γιατροί. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. 

Το ζήσαμε και στην «Αριάδνη», το χειμώνα που πέρασε, όταν στη χιονισμένη και παγωμένη Θεσσαλονίκη έθεσαν σε εφημερία το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που ευρίσκεται εκτός του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και κανένα από τα Νοσοκομεία που ευρίσκονται εντός των τειχών…..!

Ενέργεια που είχε σαν αποτέλεσμα να στερηθεί τη δυνατότητα μετάβασης ο ηλικιωμένος ασθενής και όχι μόνο…

Προ καιρού αναφέρθηκα σε άρθρο μου, στην «απαράδεκτη» και «ακατανόητη» διάθεση των 18 ειδικών ασθενοφόρων (9 σετ για έκτακτες ανάγκες), που μας δώρισε η Ολλανδική Κυβέρνηση για το προσφυγικό και κάποιοι διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών προτίμησαν να τα διαλύσουν τα σετ – κόστους το καθένα περίπου 300.000 € – και να τα δώσουν στα Νοσοκομεία, που δεν έχουν οδηγούς (!), για να μεταφέρουν ιατρικούς επισκέπτες στα hot spots….! Είναι τραγικό να διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις, για γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης και που αποδεικνύουν ότι αίτια της κρίσης ήταν και η ακαταλληλότητα των «ιθυνόντων»….


Και αυτοί οι «ιθύνοντες» δεν είχαν ούτε την ευθιξία τα τρέιλερ και τα υλικά να τα προσφέρουν στο ΕΚΑΒ, αλλά προτίμησαν να τα μοιράσουν δεξιά και αριστερά.  
Βέβαια ο κος Πολάκης φρόντισε και έδωσε ένα σετ στην Κρήτη και επειδή εκεί δεν έχει πρόσφυγες, η Υγειονομική Περιφέρεια το έδωσε στο ΕΚΑΒ…!

Βέβαια αν είναι για τους πρόσφυγες γιατί να δοθεί σετ στην Κρήτη… 

Αλλά θετικό θα ήταν τα 9 σετ να είχαν διαμοιρασθεί σε 9 περιοχές της χώρας, στο ΕΚΑΒ της κάθε περιοχής!

Όμως ο κος Πολάκης ακόμα δεν απάντησε στην επιστολή που του έγινε από το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης για διάθεση και στη Θεσσαλονίκη έστω ενός σετ….! 

Αλλά αν και ο κος Πολάκης είναι γιατρός, δε νομίζω ότι δεν ξέρει από σχεδιασμό «εκτάκτων αναγκών», μια και Δήμαρχος υπήρξε και τα Σφακιά δεν είναι δίπλα στα Χανιά, οπότε θα έπρεπε να δείξει περισσότερη ευαισθησία για ένα τέτοιο θέμα.
O Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης

Έπρεπε να πεθάνουν τρεις άνθρωποι στο Δαφνί το 2015, για να ξεκινήσουν ασκήσεις εκκένωσης στα νοσοκομεία.

Ελπίζω ο κος Παπαευσταθίου σαν επικεφαλής στο ΕΚΕΠΥ, να καταφέρει να αποχαρακτηρίσει τα σχέδια ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ (αντιμετώπιση σεισμού), ΠΕΡΣΕΑΣ (αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών), κλπ , που σαν απόρρητα, είναι άγνωστα ακόμα και στους εργαζόμενους των Νοσοκομείων… 

Δεν γνωρίζει ο εργαζόμενος τι προβλέπεται να κάνει ο ίδιος σε μια έκτακτη ανάγκη…! 

Θα το μάθει από τον Διοικητή μετά την εκδήλωση της καταστροφής!!!!

Φαντάζεστε να καίγεται το νοσοκομείο και εκείνη τη στιγμή να μοιράζει οδηγίες ο Πρόεδρος του νοσοκομείου σύμφωνα με το σχέδιο, στους πανικόβλητους εργαζόμενους; 
Ο Διοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ., κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου

Μακάρι κε Παπαευσταθίου να βγάλετε το χακί από τα σχέδια!

Δεν μιλάμε για πόλεμο αλλά για την καθημερινότητα εν καιρώ ειρήνης…!

Είναι άλλο ένα πρόβλημα από τη μη λειτουργίας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Υγείας, αν και προβλέπεται από το Ν.3013/2002 (άρθρο15 παραγ.4). 

Η ΠΣΕΑ, που λειτουργεί στο Υπουργείο σας, όπως και σε κάθε φορέα, εκ του Ν.3013/2002 (άρθρο 30 παραγ.24) είναι για να σχεδιάσει για τον πόλεμο και γι’ αυτό έχει απόρρητα σχέδια.

Είναι θέμα Απόφασης κε Υπουργέ! 

Λυπάμαι κε Υπουργέ αλλά θα πρέπει να δείτε πραγματικά τη λειτουργία του Υπουργείου σας από άλλη ματιά…

Όχι αυτή του γιατρού, αλλά του ασθενή και τότε να χαράξετε τις κατευθύνσεις και τους στόχους. 

Το μήνυμα της ελπίδας της Ανάστασης του Χριστού ας ελπίσουμε να ηχήσει στα αυτιά των υπευθύνων προκειμένου να μεριμνήσουν ώστε να μη πεθαίνει ο κόσμος από τον κακό σχεδιασμό, την έλλειψη προσωπικού και ασθενοφόρων.

Καλή Ανάσταση και Καλό και Αναίμακτο Πάσχα!

Πηγή: vimapress.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews