ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/4/17

Δείτε πως (δεν) απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός σε ερώτηση για το ΕΚΑΒ...


Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017
ΕΚΑΒNews

Δείτε πως (δεν) απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός σε ερώτηση για το ΕΚΑΒ...
ygeia360.gr

Από Βασίλη Βενιζέλο

Με γνωστές και άκρως γενικές αναφορές στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση, κατά το δυνατόν, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε μέσα και προσωπικό απάντησε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης 11 Απριλίου σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό της Χαλκιδικής, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 55χρονος εμφραγματίας ασθενής...

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός απάντησε ως εξής στη σχετική ερώτηση:

"Κοιτάξτε να δείτε πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Το σύστημα υγείας έχει πάρα πολλά κενά, έχει πάρα πολλές ελλείψεις, έχει πάρα πολλές δυσλειτουργίες. Όλες οι δομές και όλοι οι φορείς.
Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν προβλήματα, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Αν υπάρχει ταλαιπωρία, αν υπάρχουν περιστατικά τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με την επάρκεια και με την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται.
Το ερώτημα είναι αν γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Και η δική μας η άποψη, αυτό το κρίνετε και εσείς, το κρίνει και η κοινωνία κυρίως, το κρίνουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια τα δυο τελευταία χρόνια να στηριχθεί ένα σύστημα υγείας το οποίο είχε υποστεί πολλαπλές αρνητικές παρενέργειες από τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας της προηγούμενης 5ετίας.
Και παρά το ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει νομίζουμε ότι το αποτύπωμα της προτεραιότητας στη δημόσια περίθαλψη έχει δοθεί και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και από τις χρηματοδοτήσεις και από τη στελέχωση που έχει προωθηθεί με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού. Οι οποίες σε αυτή τη συχνότητα, σε αυτό το εύρος χρόνου και με αυτή τη μαζικότητα έχουν να γίνουν τα τελευταία 15 χρόνια.
Τα κενά παραμένουν παρότι είναι σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια. Και κανείς Υπουργός νομίζω ότι δεν είναι ευτυχής όταν το σύστημα υγείας δυσλειτουργεί, όταν έχει ανεπάρκειες, όταν ταλαιπωρούνται οι πολίτες και φυσικά όταν υπάρχουν αρνητικά συμβάματα στην υγεία του οποιουδήποτε ανθρώπου.
Αλλά η δουλειά του υπουργού είναι να ενισχύει όσο είναι δυνατόν μέσα στους συγκεκριμένους και δύσκολους δημοσιονομικούς όρους που λειτουργεί η χώρα μας να ενισχύει αυτό το κρίσιμο και ζωτικής σημασίας κοινωνικό αγαθό που είναι η δημόσια περίθαλψη.
Και το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Έχει ενισχυθεί και όσον αφορά το στόλο του. Ξεμπλοκάραμε μετά από περίπου μια 8ετία ένα διαγωνισμό και έχουμε πάρει καινούργια ασθενοφόρα. Βεβαίως υπάρχει πεπαλαιωμένος στόλος και υπάρχει το σχέδιο που είπατε το οποίο βεβαίως έχει τις γνωστές δυσκίνητες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.
Και όσον αφορά το προσωπικό επίσης έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ και συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις δέσμες προσλήψεων και μόνιμου και επικουρικού προσωπικού ακόμα και στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται για το προσφυγικό μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στο ISF στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπήρχε ειδική πρόβλεψη 40 διασωστών του ΕΚΑΒ που στήριξαν το δημόσιο σύστημα υγείας και κάλυψαν μια περίοδο πολύ μεγάλης πίεσης ειδικά το ’15 και σε όλες τις προκηρύξεις που γίνονται αυτή την περίοδο και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ υπάρχει ειδική πρόβλεψη και μέριμνα για το ΕΚΑΒ.
Η χώρα μας έχει γνωστές γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν απομακρυσμένες δυσπρόσιτες περιοχές που πραγματικά όσο και αν αναπτυχθεί το σύστημα υγείας και όσο και αν υπερβάλουν εαυτό το ανθρώπινο δυναμικό και οι διοικήσεις των φορέων πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες στην ανταπόκριση.
Το σήμα, μάλλον το μήνυμα για εμάς από αυτά τα γεγονότα είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας".

Πηγή: ygeia360.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews