ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/4/17

«Γυμνή» από ασθενοφόρα και διασώστες η Χαλκιδική


Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017
ΕΚΑΒNews

«Γυμνή» από ασθενοφόρα και διασώστες η Χαλκιδική
makthes.gr

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δραματικές ελλείψεις - SOS και από τους ξενοδόχους του νομού

Της Νικολέττας Μπούκα

Κορόνα γράμματα παίζεται η ζωή των ασθενών στη Χαλκιδική. Οι τραγικές ελλείψεις κυρίως σε ασθενοφόρα και διασώστες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Η κατάσταση επιδεινώνεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε ο πληθυσμός του νομού τριπλασιάζεται και από τις 300.000-400.000 κατοίκους εκτοξεύεται σε πάνω από 1.000.000, με αποτέλεσμα κάτοικοι και τουρίστες να εύχονται να μην αρρωστήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά οι ασθενείς διακομίζονται στα κέντρα υγείας ή το νοσοκομείο του νομού με ιδιωτικά οχήματα ή πάνω σε καρότσες φορτηγών, ενώ το καλοκαίρι οι ξενοδόχοι αναλαμβάνουν την ποινική και αστική ευθύνη να μεταφέρουν με δικά τους αυτοκίνητα τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Τα πρόσφατα περιστατικά θανάτου δύο συνανθρώπων μας σε Ουρανούπολη και Νέα Σκιώνη -μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας- εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων και της μεγάλης καθυστέρησης στη διακομιδή τους στο νοσοκομείο έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα από την αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, για τα οποία επί χρόνια φωνάζουν οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς, χωρίς ωστόσο να εισακούονται.Πέρυσι το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις σοβαρές ελλείψεις διασωστών στο νομό Χαλκιδικής στην εισαγγελία Χαλκιδικής. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη κι έτσι φέτος το σωματείο ετοιμάζεται να καταθέσει εκ νέου μηνυτήρια αναφορά. Πάντως το θετικό της υπόθεσης είναι ότι κινητοποιήθηκε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έδωσε εντολή στην εισαγγελία Χαλκιδικής να βγάλει από τα συρτάρια και να ενεργοποιήσει την περσινή μηνυτήρια αναφορά.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε 30 διασώστες για 300.000-400.000 κατοίκους το χειμώνα και 1.000.000 το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Έχουμε έξι βάσεις του ΕΚΑΒ στο νομό και με την υπάρχουσα δύναμη μπορούμε να βγάλουμε μόνο τρία ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, τρία στην απογευματινή και δύο το βράδυ για όλο το νομό. Για να πούμε ότι είμαστε καλά, χρειαζόμαστε έξι ασθενοφόρα και 66 διασώστες για το χειμώνα και δέκα ασθενοφόρα και 110 διασώστες για το καλοκαίρι», δηλώνει στη «Θ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Παλαιολόγου και προσθέτει: «Για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, χρειάζονται έντεκα διασώστες. Συνεπώς η προκήρυξη έξι θέσεων για μετάθεση στον τομέα της Χαλκιδικής εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΑΒ επαρκεί, για να λειτουργήσει… μισό ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».

Διασώστες σε ρόλο κουβαλητών

Σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγου για τις δραματικές ελλείψεις διασωστών στη Χαλκιδική ευθύνονται τόσο η αδυναμία προσλήψεων όσο και η απασχόληση των διασωστών σε αλλότρια καθήκοντα.

«Δεν είναι δυνατόν διασώστες να μετακινούνται σε διοικητικές θέσεις ούτε να κάνουν τους μεταφορείς φαγητού, αίματος ή εξιτηρίων από τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Εφόσον οι αρμόδιοι δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις, τουλάχιστον να κάνουν σωστή κατανομή των υπαρχόντων εργαζομένων και να μην τους βάζουν να κάνουν άλλα καθήκοντα πέραν του επείγοντος», επισημαίνει ο ίδιος.

Μάλιστα χαρακτηρίζει «ανέκδοτο του χρόνου» τις αιχμές που αφήνει η διοίκηση του ΕΚΑΒ σε βάρος των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι πρώτη φορά στον Τομέα Χαλκιδικής υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που απουσιάζει με προβλήματα υγείας και μάλιστα μεγάλης έκτασης, αλλά και ότι από το 2005 μέχρι το 2013 έγιναν περισσότερες από δέκα παράνομες μετακινήσεις.

Ασθενοφόρο 5 ημέρες το μήνα

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η σημερινή κατάσταση του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής έχει ως εξής:

– Σταθμός ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Πολυγύρου: 4 διασώστες. Καλύπτονται μόνο δέκα ημέρες το μήνα.

– Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Ν. Μουδανιών: 12 διασώστες. Η κάλυψη είναι επαρκής. Ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

– Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Κασσανδρείας: 8 διασώστες. Κάλυψη με ασθενοφόρο 20 ημέρες το μήνα.

– Σταθμός ΕΚΑΒ Αγίου Νικολάου: 2 διασώστες. Κάλυψη με ασθενοφόρο 5 ημέρες το μήνα.

– Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Παλαιοχωρίου: 6 διασώστες. Κάλυψη με ασθενοφόρο δώδεκα ημέρες το μήνα.

– Σταθμός ΕΚΑΒ Ν. Καλλικράτειας: κανένας διασώστης. Ο σταθμός του ΕΚΑΒ υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

«Η δύναμη των διασωστών που επιχειρούν είναι κάτω του ορίου ασφαλείας. Απαιτείται η κάλυψη των Σταθμών τουλάχιστον με άλλους τόσους. Δύο είναι τα ασθενοφόρα που επιχειρούν τη νύχτα σε όλη τη Χαλκιδική. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε διακομιδές. Κινδυνεύουν κατ’ εξακολούθηση σοβαρά έκτακτα περιστατικά. Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Για σοβαρή υποστελέχωση του ΕΚΑΒ κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τα θανατηφόρα περιστατικά ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας του νομού.

«Αναρωτιόμαστε γιατί δεν επαρκούσαν οι μέχρι τώρα διαμαρτυρίες και οι εκδηλώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μία μερίδα δημοσίων λειτουργών, αιρετών και μη, δεν αντιμετωπίζει με την ανάλογη υπευθυνότητα αυτά τα προβλήματα. Εάν αυτό το γεγονός δεν αποτελεί κίνητρο ουσιαστικής παρέμβασης της πολιτείας, τι άλλο μένει να πράξουμε;», τονίζεται στην ανακοίνωση.

SOS από τους ξενοδόχους

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό για το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων ασθενοφόρων και διασωστών στο νομό εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Όπως δηλώνει στη «Θ», «κάθε καλοκαίρι αναλαμβάνουμε ως ξενοδόχοι την ποινική και αστική ευθύνη να μεταφέρουμε με δικά μας αυτοκίνητα τους πελάτες μας είτε για κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας είτε για πιο σοβαρά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ είναι διαχρονικό και κανείς δεν το έχει λύσει».

Παράλληλα τονίζει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής ενισχύει μέσω του δήμου Κασσάνδρας τη διαμονή και σίτιση των πληρωμάτων ασθενοφόρων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στόχος είναι να επεκταθεί αυτή η ενίσχυση και σε άλλους δήμους, όπως της Σιθωνίας και του Αριστοτέλη.

«Φυσικά τα χρήματα που έχουμε για την τουριστική προβολή του νομού δεν γίνεται να δαπανώνται για τις υποδομές υγείας. Παρ’ όλα αυτά βάζουμε πλάτη, αλλά δεν γίνεται να το κάνουμε συνέχεια. Το θέμα των ελλείψεων του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική είναι πολιτικό και η πολιτεία πρέπει να το λύσει», σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κατάσταση αυτή γεννά ανησυχίες και για τον τουρισμό του νομού. Και δεν είναι μόνο το θέμα της προβολής αλλά και των επενδύσεων, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν πρώτα τις υποδομές που υπάρχουν, όπως περιβαλλοντικές, δρόμων και υγείας».

Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας

Στο μεταξύ εξαιρετικά επείγουσα επιστολή με θέμα την αναγκαιότητα στελέχωσης των μονάδων υγείας της Χαλκιδικής έστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως επισημαίνεται, «έχουμε μία κυβέρνηση που δεν μας επιτρέπει καν να βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση. Στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε 35 εκατομμύρια ευρώ δεσμευμένα για τον τομέα της υγείας και περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια από το υπουργείο Υγείας να μας ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του, για να εκδώσουμε τις προσκλήσεις και να υλοποιήσουμε τα απαιτούμενα έργα και δράσεις. Ως περιφέρεια είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε τα κονδύλια και να υλοποιήσουμε με αυτά σημαντικά έργα για την ενίσχυση της υγείας και της πρόνοιας, αλλά η κυβέρνηση μας δένει τα χέρια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση της «Θ» για το θέμα, δήλωσε: «Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάντα έχουμε μία διαρκή επικοινωνία και πρόσκληση προς τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, στο βαθμό που υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να επενδυθούν και να βοηθηθεί το ΕΣΥ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ενδεχομένως καμιά φορά πολλά πράγματα κολλάνε στη συνήθη γραφειοκρατία, την υπηρεσιακή. Θα το δούμε αυτό και θα το προωθήσουμε σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ».

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΚΑΒ παραδέχεται τις τραγικές ελλείψεις στη Χαλκιδική, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για παράνομες μετακινήσεις διασωστών την περίοδο από το 2005 έως το 2013. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το θάνατο δύο συνανθρώπων μας σε Ουρανούπολη και Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής τονίζει ότι ο Τομέας ΕΚΑΒ Χαλκιδικής περιλαμβάνει στο δυναμικό του συνολικά 34 διασώστριες και διασώστες. Αυτή τη στιγμή οκτώ υπάλληλοι έχουν απαλλαγή άρσης βάρους από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, ενώ απουσιάζει και μία διασώστρια λόγω εγκυμοσύνης. Πρώτη φορά στον Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων με προβλήματα υγείας και μάλιστα σε τέτοια έκταση. Εν προκειμένω η παραπάνω ελλείπουσα δύναμη στελέχωνε επιπλέον ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση από το 2005 μέχρι το 2013 από τον Τομέα Χαλκιδικής έφυγαν περισσότερα από δέκα άτομα με διαδικασία που δεν ήταν η προβλεπόμενη σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις. Στην ουσία ήταν παράνομες μετακινήσεις, για τις οποίες δεν ελήφθησαν ουδόλως υπόψη οι σημαντικές ανάγκες του Τομέα Χαλκιδικής. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του νομού και τον περιορισμό της δύναμης σε δύο ασθενοφόρα από τέσσερα που θα μπορούσαν να είναι.

Η σημερινή διοίκηση του ΕΚΑΒ, διαπιστώνοντας εγκαίρως την κατάσταση, προχώρησε ήδη από το 2015 στην προκήρυξη έξι θέσεων για μετάθεση στον Τομέα της Χαλκιδικής, παραπέμποντάς τες άμεσα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ήδη στις 100 θέσεις μόνιμου προσωπικού που πρόκειται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις διασωστών για τον Πολύγυρο. Πιθανότατα θα αναλάβουν εργασία και μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για τις 4.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις για την Ανατολική Χαλκιδική (Ιερισσός, Άγιο Νικόλαος). Δυστυχώς προσλήφθηκε μόνον ένας εργαζόμενος, γιατί δεν υπήρξαν αιτήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά σύντομα θα γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων.

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γίνει ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής με εσωτερικές εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού.

Ενίσχυση με αεροδιακομές

Εξάλλου σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία, για να εφαρμοστεί και φέτος το καλοκαίρι το πρόγραμμα αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, πιθανότατα με διευρυμένη περίοδο λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Παλαιολόγου, οι αεροδιακομιδές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα ασθενοφόρα.

«Είμαστε θετικοί στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Η διαδικασία όμως είναι αρκετά χρονοβόρα. Κι αυτό διότι, εάν για παράδειγμα συμβεί ένα τροχαίο ή μία ανακοπή στη Νικήτη, για να γίνει αεροδιακομιδή του ασθενούς, πρέπει να ισχύσει η ακόλουθη διαδικασία: Ασθενοφόρο θα πάει τον ασθενή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας για τις πρώτες εξετάσεις. Εφόσον χρειαστεί αεροδιακομιδή από τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να δοθεί από την Αθήνα εντολή, για να σηκωθεί το ελικόπτερο. Στη συνέχεια ασθενοφόρο από το κέντρο υγείας πρέπει να φέρει τον ασθενή στο πλησιέστερο ελικοδρόμιο και από εκεί να τον παραλάβει το ελικόπτερο που θα έχει έρθει από Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια το ελικόπτερο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ και από εκεί άλλο ασθενοφόρο θα τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Συνεπώς το ασθενοφόρο είναι αναντικατάστατο», εξηγεί ο κ. Παλαιολόγου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Πηγή: makthes.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews