ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/4/17

Γιώργος Μαθιόπουλος: Χωρίς ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ αλλά ο Πολάκης δεν συγκινείται!


Τρίτη, 11 Απριλίου 2017
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη στο paraskhnio.gr έδωσε ο πρόεδρος  Εργαζομένων του Σωματείου ΕΚΑΒ Αθήνας, Γιώργος Μαθιόπουλος, με αφορμή το δεύτερο περιστατικό θανάτου στη Χαλκιδική, επειδή δεν υπήρχε κοντινό ασθενοφόρο και διασώστης, ώστε να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

το Ρεπορτάζ είναι του Στέλιου Προμπονά.

«Γενικότερα, δεν είναι μόνο το θέμα της Χαλκιδικής. Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Είτε γιατί τα ασθενοφόρα είναι παλιά και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν είτε επειδή δεν υπάρχον διασώστες.

Υπάρχουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές που δεν βγαίνει ούτε ένα ασθενοφόρο το 24ωρο» τόνισε ο κ. Μαθιόπουλος.

«Εμείς τονίζουμε πως πρέπει να γίνει ένας πανελλαδικός σχεδιασμός ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στο προσωπικό. Έχουμε 4.000 διασώστες που έχουν τελειώσει τη σχολή του ΕΚΑΒ, και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν. Είναι εκπαιδευμένοι με πολλή καλή κατάρτιση. Δυστυχώς, το υπουργείο Υγείας, αντί να προκηρύξει και να βγάλει θέσεις εργασίας ώστε να καλύψει τουλάχιστον τις άμεσες ανάγκες, Δεν το κάνει.

Για παράδειγμα, στα νησιά του Αιγαίου, κάποιες βάσεις του ΕΚΑΒ δεν έχουν καθόλου ασθενοφόρο. Για αυτόν τον μήνα, στην Πάρο υπάρχουν 12 βάρδιες ακάλυπτες. Αν γίνει κάτι σε αυτές τις βάρδιες πάνω, δεν θα υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ» υπογράμμισε ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ

«Είναι τεράστιο το πρόβλημα, και από πλευράς οχημάτων αλλά και ατόμων. Και δεν μιλάω για την Αττική, που σε σχεδόν 5 εκατομμύρια πληθυσμό υπάρχουν μόνο 55 ασθενοφόρα στα επείγοντα, που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε τα διπλά. Όλο το 24ωρο καλύπτουμε το λεκανοπέδιο με 30 μόνο ασθενοφόρα. Αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Εμείς προτείναμε τον δικό μας σχεδιασμό. Υπάρχουν διασώστες στην Αττική που η καταγωγή τους είναι από τη Θεσσαλονίκη ή τις ευρύτερες περιοχές, οι οποίοι έχουν αιτηθεί μετάθεση για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Αν φύγουν όμως θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον από μία πρόσληψη, για να καλύψει τη θέση τους στην Αττική. Δεν βλέπουμε όμως να γίνεται κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Μαθιόπουλος

«Οι προσλήψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, που είναι από 90 ως 130 άτομα, δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις αποχωρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουν αποχωρήσει – λόγω συνταξιοδότησης – τουλάχιστον 350 άτομα και δεν έχουν καλύψει ούτε αυτές τις θέσεις. Το ΕΚΑΒ είναι αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Πολάκη. Του τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά δεν βλέπω να συγκινείται.

Η μόνη λύση είναι μέσω ΟΑΕΔ. Με άτομα που είναι ανεκπαίδευτα» τόνισε.

« Το ΕΚΑΒ δεν είναι μια δημόσια υπηρεσία που μπορείς να πεις ότι ανεβαίνω στο ασθενοφόρο και οδηγώ. Κάποιοι από αυτούς που ήρθαν μέσω ΟΑΕΔ δεν είχαν ούτε καν δίπλωμα Γ’ κατηγορίας, και δεν τους πήραμε.

Θέλουμε εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι διασώστες έχουν τέτοια κατάρτιση, που μπορούν άμεσα, την ώρα που θα συμβεί κάτι να σώσουν ζωές. Έχει συμβεί πάρα πολλές φορές ο άνθρωπος να σωθεί από τους διασώστες και μετά να μεταφερθεί με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Ενώ αν δεν υπήρχε διασώστης στο σημείο, ο άνθρωπος θα είχε χάσει τη ζωή του. Δυστυχώς όμως, το υπουργείο δεν προχωράει σε τέτοιες προσλήψεις προσωπικού, αλλά μπαίνει σε ημίμετρα προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ.


Έρχονται άνθρωποι 55 χρονών που δεν έχουν καν δει ασθενοφόρο. Θα ήθελαν να πάνε αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν εκπαίδευση, να τους σώσουν αν ποτέ γινόταν κάτι κακό; Σίγουρα, δεν θα ήθελε κανένας» κατέληξε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στο paraskhnio.gr.

πηγή: www.paraskhnio.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews