ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/4/17

Ενημέρωση της διοίκησης του ΕΚΑΒ για τα πρόσφατα περιστατικά διακομιδών στη Χαλκιδική


Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017
ΕΚΑΒNews


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Αθήνα 18 Απριλίου 2017: Εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΚΑΒ καταρχάς θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον χαμό δύο συνανθρώπων μας, στα τραγικά περιστατικά στην Ουρανούπολη και στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Ωστόσο, θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε την κοινωνία για τα εν λόγω περιστατικά, κάνοντας ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων και ελέγχοντας τους παράγοντες που οδήγησαν σ’ αυτά:

1. Ο Τομέας ΕΚΑΒ Χαλκιδικής περιλαμβάνει στο δυναμικό του συνολικά 34 Διασώστριες και Διασώστες. Αυτή τη στιγμή οκτώ (8) υπάλληλοι, έχουν απαλλαγή άρσης βάρους από Α’ βάθμια ή Β’ βάθμια Υγειονομική επιτροπή, ενώ απουσιάζει και μία (1) Διασώστρια λόγω εγκυμοσύνης. Πρώτη φορά στον Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων με προβλήματα Υγείας και μάλιστα σε τέτοια έκταση. Εν προκειμένω, η παραπάνω ελλείπουσα δύναμη στελέχωνε ένα επιπλέον Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια.
2. Από το 2005 μέχρι το 2013, από τον Τομέα Χαλκιδικής, έφυγαν περισσότερα από δέκα (10) άτομα, με διαδικασία μάλιστα η οποία δεν ήταν η προβλεπόμενη σ’ ότι αφορά τις μεταθέσεις. Στην ουσία ήταν παράνομες μετακινήσεις, οι οποίες δεν έλαβαν ουδόλως υπόψη τις σημαντικές ανάγκες του Τομέα Χαλκιδικής.
Τα παραπάνω, στην ουσία είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Χαλκιδικής και τον περιορισμό της δύναμης σε δυο Ασθενοφόρα από τέσσερα που θα μπορούσαν να είναι.
3. Η σημερινή Διοίκηση του ΕΚΑΒ διαπιστώνοντας εγκαίρως αυτή την κατάσταση προχώρησε, ήδη από το 2015, στην προκήρυξη έξι (6) θέσεων για μετάθεση στον Τομέα της Χαλκιδικής, παραπέμποντάς τες άμεσα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς στην 1η συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η παράνομη Κατάληψη του χώρου που συνεδρίαζε του ΥΣ, ματαίωσε την διαδικασία έγκρισης των μεταθέσεων προς τη Χαλκιδική.
Στην 2η δε Συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα, η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής, απορρίφθηκε με ψήφους 3-2 και μάλιστα η μια εκ των τριών αρνητικών ψήφων, ήταν ψήφος εκπροσώπου των εργαζομένων.
Και αυτό έγινε, όταν για πρώτη φορά και με εντολή της Διοίκησης, η κατάσταση των υποψηφίων προς μετάθεση, ήταν μοριοδοτημένη με ότι προβλέπεται από την σχετική Νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε αντικειμενική και δίκαιη Γνωμοδότηση. Αν είχαν προχωρήσει οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σήμερα ο Τομέας της Χαλκιδικής θα είχε έξι (6) επιπλέον εργαζομένους, δηλ. σχεδόν ένα επιπλέον Ασθενοφόρο. Παρ' όλα αυτά η Διοίκηση θα επαναφέρει το ζήτημα στο Υ.Σ. άμεσα.
4. Ήδη στις 100 θέσεις μόνιμου προσωπικού που πρόκειται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και είναι ήδη σε εξέλιξη, έχουν προκηρυχθεί δυο (2) θέσεις Διασωστών για τον Πολύγυρο. Πιθανότατα και μέσα στο καλοκαίρι θα αναλάβουν εργασία.
5. Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τις 4.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν τέσσερις (4) θέσεις για την Ανατολική Χαλκιδική (Ιερισσό, Άγ. Νικόλαο).
Δυστυχώς όμως προσλήφθηκε μόνο ένας (1) εργαζόμενος, γιατί δεν υπήρξαν αιτήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά θα προχωρήσουμε στην επαναπροκήρυξη των θέσεων σύντομα.
6. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γίνει ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής με εσωτερικές εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού.
7. Πέρυσι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, εφαρμόστηκε με επιτυχία πιλοτικό πρόγραμμα Αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να εφαρμοστεί και φέτος αντίστοιχο πρόγραμμα Αεροδιακομιδών, πιθανότατα με διευρυμένη περίοδο λειτουργίας του ελικοπτέρου.
8. Τέλος, αναφορικά με το περιστατικό της Νέας Σκιώνης και σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, το Ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του συμβάντος μέσα σε ακριβώς 22 λεπτά, από την ώρα που έγινε η κλήση. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε από κάποιους, παρά την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ως αυτοπροβολή ή τουλάχιστον ως άστοχη κακοήθης καταγγελία.

Από το 2005 έως το 2010, αποχώρησαν από την υπηρεσία 199 Διασώστες. Αντίστοιχα το διάστημα από το 2011 έως το 2015 αποχώρησαν 405 άτομα, δηλ. υπερδιπλάσιος αριθμός εργαζομένων. Ήδη με τις 186 μόνιμες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2016, τα 100 άτομα μονίμων Διασωστών που προσλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και την πρόσληψη 40 επιπλέον μονίμων Διασωστών για τα οποία θα γίνει σύντομα η κατανομή, δημιουργείται ένα δυναμικό 326 προσλαμβανόμενων εργαζομένων, ο οποίος ξεπερνά το 75% των απωλειών της περιόδου 2011-2015, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, όταν μαζικές προσλήψεις Διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαν να γίνουν από το 2010!

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, σε στενή συνεργασία με το Υπ. Υγείας, καταβάλει καθημερινά τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υπερκεράσει τα αποτελέσματα της Υγειονομικής φτώχειας που έχει επιφέρει η στοχοποίηση του τομέα της Υγείας από τα Μνημόνια.


Πηγή: ekab.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

10 σχόλια :

 1. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ για μια ακόμη φορά αποποιείται τις ευθύνες της και όπως μας έχει συνηθίσει με τα δελτία τύπου συκοφαντεί και πετάει το μπαλάκι της διαχειριστικής ανεπάρκειας που την διακρίνει στους εργαζόμενους!
  Προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ελλείψεις στην Χαλκιδική λέγοντας μισές αλήθειες και πολλά ψέματα.

  1. Φταίνε οι διασώστες που έχουν προβλήματα υγείας και εγκυμονούν! για την έλλειψη ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάρδια.

  2. Η δύναμη περιορίστηκε από 4 σε 2 ασθενοφόρα επειδή 10 διασώστες μετακινήθηκαν από την Χαλκιδική από το 2005-2013 ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι 10 διασώστες επανδρώνουν 1 ασθενοφόρο.
  Δεν μας λέει όμως πόσοι μετατέθηκαν στην Χαλκιδική από το 2010 και μετά! Και όλοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί μεταθέσεων.

  3. Μας λέει ότι από το 2015 προχώρησε σε προκήρυξη 6 θέσεων… αλλά 1 χρόνο μετά στην 1η συνεδρίαση του Υ.Σ. που έγινε στις 1-6-2016 η «κατάληψη» που ήταν παράσταση του σωματείου για 10 λεπτά με σκοπό την διαμαρτυρία για την παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς ήρθαν προς συζήτηση επιλεκτικές μεταθέσεις και όχι το σύνολο της εσωτερικής προκήρυξης, με αποτέλεσμα να διακοπεί. Θα μπορούσε όμως να το συνεχίσει (το Υ.Σ.) την ίδια ημέρα και ώρα. Το Υ.Σ. όμως το οποίο αποτελείται από 3 Δ/ντες του ΕΚΑΒ (πλειοψηφία) και 2 αιρετούς εργαζόμενους δεν το έκανε.
  Η 2η συνεδρίαση του Υ.Σ. με το ίδιο θέμα έγινε στις 17.10.2016 (137 ημέρες μετά!!) και σύμφωνα με το Δ.Τ. «οι μετακινήσεις απερρίφθησαν με ψήφους 3-2 και μάλιστα η μια εκ των τριών αρνητικών ψήφων, ήταν ψήφος εκπροσώπου των εργαζομένων». Οι άλλες 2 αρνητικές όμως ήταν των Διευθυντών. Και μάλιστα η μία από τις δύο ήταν του διορισμένου από τον Πολάκη!!
  Λέτε επίσης ότι «Αν είχαν προχωρήσει οι αποφάσεις του Υ.Σ. σήμερα ο Τομέας της Χαλκιδικής θα είχε έξι (6) επιπλέον εργαζομένους, δηλ. σχεδόν ένα επιπλέον Ασθενοφόρο. Παρ' όλα αυτά η Διοίκηση θα επαναφέρει το ζήτημα στο Υ.Σ. άμεσα.»
  Από τις 17.10.2016 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 160 ημέρες! Δεν προλάβατε δηλαδή να κάνετε άλλο Υ.Σ. ?
  Κάνατε όμως και αντί να συζητηθούν τα θέματα μεταθέσεων, έγιναν ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ.
  Εάν δηλαδή οι προτεραιότητες σας ήταν άλλες, ενδεχομένως να μην είχαν συμβεί τα δύο αυτά τραγικά περιστατικά στην Χαλκιδική.

  4. Οι εθελοντικές μετακινήσεις γίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους διασώστες κατά την διάρκεια της άδειας τους με την συγκατάθεση των σωματείων. Βάζουμε δηλαδή πλάτη για τους αποδυναμωμένους τομείς του ΕΚΑΒ καθώς τα άτομα αυτά λείπουν αργότερα από την δύναμη.

  Επιτέλους κάντε διοίκηση και όχι μόνο πολιτική στις πλάτες των εργαζομένων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικά, ποιος έχει την ευθύνη να συγκαλεί σε συνεδρίαση το Υ.Σ.;;;
  Είναι μια λεπτομέρεια, καθοριστικής σημασίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το 4 σημείο είναι για να γελάσουμε...
  Όποιος θέλει να πάρει την άδεια και να πάει σε άλλη περιοχή για κάλυψη, το μόνο που δεν ρωτά είναι το... σωματείο!!!
  Εξάλλου τα σωματεία σήμερα, στην πλειοψηφία τους, δηλώνουν ότι δεν έχουν επαφές με την... διορισμένη διοίκηση, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διωκομενους συνδικαλιστες!!!
  Ποια σωματεία...
  Άλλες εποχές ηταν αυτές που έψαχναν οι πρόεδροι των σωματείων, ήταν εποχές... συν κυβερνητικές!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν ακόμα και εσύ (που τουλάχιστον έχεις κρίση) συμφωνείς με τα υπόλοιπα 3… και βρίσκεις για γέλια μόνο το 4….τότε υπάρχει πρόβλημα με αυτούς που συντάσσουν αυτά τα γελοία δελτία τύπου!

   Διαγραφή
  2. αυτό το 4
   4. Οι εθελοντικές μετακινήσεις γίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους διασώστες κατά την διάρκεια της άδειας τους με την συγκατάθεση των σωματείων. Βάζουμε δηλαδή πλάτη για τους αποδυναμωμένους τομείς του ΕΚΑΒ καθώς τα άτομα αυτά λείπουν αργότερα από την δύναμη.

   Διαγραφή
 4. μην κάνεις το λάθος, ότι αφού δεν σχολιάζω τα υπόλοιπα, σημαίνει ότι με βρίσκουν σύμφωνο!!!
  δεν απαντάς όμως για το Υ.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Eσυ Μυτουλα εχεις το θρασος και μιλας που τα εκοψες και τα εραψες στα μετρα σου και βρεθηκατε με την γυναικα σου στη Λαρισα με ''συνοπτικες διαδικασιες'' .τουλαχιστον μη μιλας ,γιατι εκτειθεσαι καθε φορα! το δικαιο το προσπερασες.. στις πλατες των υπολοιπων συναδελφων σου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. αυτό έλλειπε να μην μιλάω!!!!!
  όποτε και ότι θέλω θα λέω.
  εσύ, να κάνεις όπως θα λέει η διαταγή που θα σου δώσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews