ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/5/17

Ο μεγαλύτερος χρόνος διακομιδής ασθενούς που ξεπερνά τις 6 ώρες, είναι στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία!


Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017
ΕΚΑΒNews

Δεύτερη επιστολή (η πρώτη ήταν τον Μάρτιο του 2016) προς τον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Ξανθό, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, πρόεδρο ΕΚΑΒ κ. Καρακατσιανόπουλο Κωνσταντίνο και Αντιπρόεδρο ΕΚΑΒ κο Μίλτο Μυλωνά, απέστειλε η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών με την οποία περιγράφει την απουσία επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στην περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας.

Ο μεγαλύτερος χρόνος διακομιδής ασθενούς ξεπερνά τις 6 ώρες, στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία
agriniotimes.gr

Αθήνα  8 – 05 – 2017

Προς: 1. Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό
          2. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη
          3. Πρόεδρο ΕΚΑΒ κ. Καρακατσιανόπουλο Κωνσταντίνο
          4. Μίλτο Μυλωνά Αντιπρόεδρο ΕΚΑΒ

Θέμα: Ο μεγαλύτερος χρόνος διακομιδής ασθενούς που  ξεπερνά τις 6 ώρες, είναι στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία

Κύριε υπουργέ,

Επανειλημμένα ο Σύλλογός μας και άλλοι Ευρυτανικοί φορείς σας επεσήμαναν ότι  η Δυτική Ευρυτανία στερείται παντελώς επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Η δυσβατότητα των δρόμων, οι μεγάλες αποστάσεις και οι διαχρονικές ελλείψεις ιατρών έχουν αφήσει τους  κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών, κυριολεκτικά στο έλεος του θεού.

Μετα από διαδοχικές επιστολές και  συναντήσεις που είχε ο Συλλογός μας με τους δύο Αντιπροέδρους του ΕΚΑΒ, πήραμε την δέσμευση ότι  στελέχη του ΕΚΑΒ θα επισκεφθούν την Ευρυτανία και ότι  άμεσα θα βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς και παρά τις δεσμεύσεις και  παρά τα δεκάδες τηλεφωνήματα και  τις συνεννοήσεις, αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρότι πέρασε σχεδόν ένας χρόνος.

Το πρόβλημα επανέρχεται κάθε φορά και  μόνο για λίγες μέρες όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με τη συνήθη βέβαια συνοδευτική φράση προς στους φίλους και συγγενείς του εκλιπόντα, «ήταν πολύ βαριά, θα πέθαινε έτσι κι  αλλιώς». Μέχρι η επίσημη πολιτεία να δει το πρόβλημα, την εκτίμηση της σοβαρότητας του κάθε περιστατικού την κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες και  οι διακομιδές γίνονται με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτερ κλπ.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, ότι για να διακομιστεί ένας ασθενής από τα Κέδρα Ευρυτανίας ή το Νέο Αργύρι, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου κάνει τουλάχιστον 6 ώρες. Τρείς ώρες να πάει το ασθενοφόρο από το Καρπενήσι και τρείς ώρες να γυρίσει. Δηλαδή δύο ώρες περισσότερο από όσο κάνει Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Στη Δυτική Ευρυτανία, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων γιατρών, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. Καθημερινά διακινδυνεύει η ζωή και η υγεία των πολιτών και  σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και περιστάσεων που χρήζουν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, το κράτος είναι εντελώς  ανύπαρκτο..

Βλέποντας αυτή την δραματική κατάσταση, και γνωρίζοντας την  νομοθετική ρύθμιση της δικιάς σας κυβέρνησης (ν.4368/2016) και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, που δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση να μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα, προτείνουμε τα εξής:

-Να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία και να  στελεχωθεί από τους υπηρετούντες οδηγούς του  Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας . Μέχρι να διοριστεί ή μετατεθεί μόνιμο προσωπικό, επικουρικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνιμοι πυροσβέστες, μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά.

–O τόπος στέγασης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να επιλεγεί αποκλειστικά με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και  να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του Δήμου Αγράφων.

-Η κατασκευή ελικοδρομίου για τις πολύ επείγουσες διακομιδές να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς.  Άπο το πιο απομακρυσμένο νησί μέσα σε δυο ώρες είσαι σε μεγάλο Νοσοκομείο, σε μας για να φθάσεις στο κοντινότερο Νοσοκομείο θέλεις 6 ώρες.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή όλοι και όλα όπως λέτε, κρίνονται εκ το αποτελέσματος, ελπίζουμε αυτή τη φορά  να εισακουστούμε και να βρεθεί λύση στο δίκαιο πρόβλημά μας.

Για το  Δ. Σ. της  Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας

Ο  πρόεδρος  
Αλέξης Καρδαμπίκης                                   

Πηγή: agriniotimes.gr

Σεπτέμβριος 2016: Η ασθενής μπήκε στον «κουβά» του φορτωτή για να φτάσει ύστερα από πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας

Δείτε στο ΕΚΑΒNewsΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews