ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/5/17

«Μην αγαπάς αυτό που είσαι, αλλά αυτό που μπορείς να γίνεις.»


Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017
ΕΚΑΒNews

Facebook Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου (ΕΚΑΒ)

"Μην αγαπάς αυτό που είσαι, αλλά αυτό που μπορείς να γίνεις."
Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου (ΕΚΑΒ)

Όταν όλες οι υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας των ξένων χωρών προσπαθούν να εξελιχθούν η Ελλάδα δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες.

Το θέμα με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από ένα όνειρο εξέλιξης εξελίχθηκε σε ένα κακόγουστο αστείο πολύ γρήγορα οπότε δεν θα κάνει και μεγάλη διαφορά η τελευταία "τροποποίηση" του υπουργείου υγείας. Παρόλαυτα δείχνει ξεκάθαρα την λανθασμένη νοοτροπία που κυριαρχεί γενικότερα όλα αυτά τα χρόνια αλλά και την συνέχεια που θα επακολουθήσει.

Στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό υπάρχουν βαθμίδες του προσωπικού, στην Ελλάδα άτυπες και στο εξωτερικό ουσιαστικές. Στο εξωτερικό υπάρχει η χαμηλότερη βαθμίδα που έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση για βασική υποστήριξη της ζωής και μεταφορά του ασθενή και ανεβαίνοντας φτάνουν στους Paramedics όπου χορηγούν φάρμακα και εφαρμόζουν εξειδικευμένα πρωτόκολλα υποστήριξης της ζωής. Αντί λοιπόν να βαδίσουμε υιοθετώντας το παράδειγμα τους ώστε να βελτιώσουμε την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας και την ποιότητα του προσωπικού του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουμε άλλες προτεραιότητες.

Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά να πάρουν ΟΛΟΙ την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είτε έχουν πτυχία είτε όχι απλά και μόνο για να είναι όλοι το ίδιο. Αυτό βέβαια από την πλευρά των εργαζομένων έχει να κάνει περισσότερο με την διασφάλιση της θέσης τους καθώς υποβόσκει ο φόβος της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα αλλά και από την πλευρά της υπηρεσίας το "όφελος" είναι ότι δεν θα προκύψουν διαφορά νομικά κολλήματα στο μέλλον αφού ουσιαστικά η στελέχωση της θα γίνεται από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (κατά κύριο λόγο).

Τι θα γινόταν αν είχαμε βαθμίδες στην Ελλάδα λοιπόν; Αρχικά θα υπήρχε ιεραρχία όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών. Για να καταλάβουμε το ποσό απαρχαιωμένο καθηκοντολόγιο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε διαφωνία μεταξύ του πληρώματος (σε περιστατικό) προστάζει ότι θα πράξουν ότι λέει ο αρχαιότερος και απλά μετά θα πρέπει να κάνει έγγραφη αναφορά ο νεότερος υπάλληλος στην υπηρεσία. Δηλαδή ένας υπάλληλος κάτοχος άδειας οδήγησης Γ κατηγορίας (και μόνο) που τυχαίνει να έχει περισσότερα χρόνια στην υπηρεσία είναι πιο πάνω από έναν πτυχιούχο του ΕΚΑΒ και κάτοχο της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Δίδεται μεγαλύτερη αξία στην αρχαιότητα λοιπόν και όχι στις γνώσεις! Επειδή όμως οι αποφάσεις των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ έχουν να κάνουν με την ζωή και το θάνατο ή ακόμα και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή χωρίς ίσως μια αναπηρία δεν είναι δυνατόν να υφίστανται τέτοιες λογικές.

Τι θα έπρεπε να συμβεί λοιπόν για να γίνει το ΕΚΑΒ μια σύγχρονη υπηρεσία με μέλλον αλλά και δυνατότητες ακόμα μεγαλύτερης εξέλιξης; Η απάντηση δεν είναι τόσο σύνθετη καθώς δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τίποτα νέο. Είναι όλα ήδη γνωστά και ήδη εφαρμοστέα στις χώρες που θέλουμε να φτάσουμε κάποια στιγμή το επίπεδο τους.

Θα έπρεπε να δημιουργηθούν βαθμίδες όπου όλοι θα είχαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αλλά με διαφορετικές υποχρεώσεις και διαφορετικές δυνατότητες εξέλιξης και φυσικά διαφορετικές μισθολογικές απολαβές όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου.


Όλα αυτά βεβαίως θα πρέπει να προσαρμοστούν στην Ελληνική πραγματικότητα. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ λοιπόν απαρτίζεται από:

Α) Κάτοχους Άδειας οδήγησης Γ κατηγορίας όπου κάποιοι υπάλληλοι από αυτούς είναι ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και κάποιοι ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αυτοί λοιπόν θα πρέπει να στελεχώσουν την 1η βαθμίδα όπου όποιοι θέλουν (και είναι τουλάχιστον ΔΕ) θα μπορούν να φοιτήσουν στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ και να εξελιχθούν στην υπηρεσία.

Β) Απόφοιτους ΠΕΚΠΑ (Πρόγραµµα Επαγγελµατικής Κατάρτισης Πληρωµάτων Ασθενοφόρων) 8 μήνες εκπαίδευση, οι οποίοι πρέπει να στελεχώσουν την 2η βαθμίδα όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και να φοιτήσουν στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ εφόσον το επιθυμούν και

Γ) Πτυχιούχους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ (5 εξάμηνα εκπαίδευση + πιστοποίηση) οι οποίοι θα πρέπει να στελεχώσουν την 3η βαθμίδα και θα μπορούν να εξελιχθούν (με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων) στην 4η Βαθμίδα η οποία θα μπορούσε να είναι κάποιο παρακλάδι των ΤΕΙ της Νοσηλευτικής όπου θα δημιουργηθεί τομέας που οι απόφοιτοι του θα είναι επιπέδου Paramedic του εξωτερικού.

Φυσικά μέσω των βαθμίδων θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ιεραρχία και η ανάλογη μισθολογική διαφορά μεταξύ των υπαλλήλων.

Για να γίνουν όλα αυτά λοιπόν πρέπει να υπάρχει βούληση και θέληση από το ίδιο το ΕΚΑΒ στο σύνολο του, κάτι που φαντάζει απίθανο αφού οι ήδη εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν επιθυμούν τέτοιες αλλαγές (μιας που οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω από αυτές) αλλά και η διοίκηση που βολεύεται σε μία κατάσταση όπου όλοι είναι το ίδιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι στην επίσημη σελίδα του ΕΚΑΒ στο διαδίκτυο σε αναφορά στις κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ αναφέρει ότι αυτές στελεχώνονται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στην ΕΠΙ και εκπαιδευμένα πληρώματα-διασώστες (απόφοιτοι του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ). (https://www.ekab.gr/drastiriotite…/kinites-iatrikes-monades/) Κάτι που βεβαίως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση καθώς στην πραγματικότητα απαρτίζονται από οποιονδήποτε υπάλληλο του ΕΚΑΒ και μάλιστα ως μόνιμα πληρώματα σε αυτές υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πτυχίο του ΙΕΚ ΕΚΑΒ καθώς ήρθαν από μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες (ΕΘΕΛ κλπ).

Οπότε βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει διαχωρισμός από πλευράς της διοίκησης έστω και τύποις μιας που θεωρητικά τοποθετεί αποφοίτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ στις κινητές μονάδες που αποτελούν και την ελίτ της υπηρεσίας.

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν βέβαια έχουν αντίκτυπο στον πολίτη όπου στην χειρότερη στιγμή της ζωής του και εκεί που έχει ανάγκη εξειδικευμένη φροντίδα αυτή δεν μπορεί να του παρασχεθεί όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα σοβαρότατες επιπτώσεις για την υγεία του.

Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε υπηρεσία και αν μας διακατέχει το αίσθημα της ευθύνης προς τους πολίτες θα πρέπει να ξεφύγουμε από τα δεσμά των προσωπικών μας συμφερόντων και τις απαρχαιωμένες λογικές που έφτασαν την υπηρεσία από προνοσοκομειακή φροντίδα να χάσει τον χαρακτήρα της και να παρέχει απλά μεταφορές ασθενών.

Η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς.


Δημοσιεύτηκε 23/5/2017


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews