ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/5/17

Το Υπουργείο Υγείας «εξαφάνισε» την επικίνδυνη κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒΤετάρτη, 3 Μαΐου 2017
ΕΚΑΒNews

«Εξαφάνισε» την επικίνδυνη κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ
rizospastis.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Λίγες μέρες μετά τα διαδοχικά τραγικά περιστατικά στη Χαλκιδική, με τους δύο θανάτους ανθρώπων, μέσα από τους οποίους αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο διορισμένος από αυτό πρόεδρος του ΕΚΑΒ, σε συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ισχυρίστηκαν ότι βλέπουν «μετρήσιμα βήματα» και «βελτίωση του όγκου και της ποιότητας των υπηρεσιών»!

Η προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η κατάσταση, που προκαλεί τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους και το λαό, εκδηλώθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ τα δύο τελευταία χρόνια.

Όλα όσα αναφέρθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο ήταν για να αποκρυφτούν τα δραματικά αποτελέσματα που έχει για το λαό η υποχρηματοδότηση σε βάρος των δημόσιων δομών της Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίζονται ρευστότητα και προνόμια στο κεφάλαιο, την ίδια ώρα μάλιστα που έγινε ειδική αναφορά στις δωρεές ιδρυμάτων εφοπλιστών, όπως το «Σταύρος Νιάρχος», και άλλων επιχειρηματιών, τους οποίους εμφάνισαν ως μεγάλους ευεργέτες!

«Μετρήσιμα βήματα σταθεροποίησης και βελτίωσης» βλέπει η κυβέρνηση...

Το στίγμα έδωσε αρχικά ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν πάνε από το κακό στο χειρότερο, αλλά υπάρχουν μετρήσιμα βήματα σταθεροποίησης και βελτίωσης όγκου και ποιότητας υπηρεσιών. Η κατάσταση και από άποψη στόλου, ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδότησης είναι σαφώς καλύτερη».

Ωστόσο, όπως φάνηκε από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κ. Καρακατσιανόπουλος, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, η ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΚΑΒ κατά 26 εκατ. ευρώ περίπου προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ παρουσίασε ορισμένα οριακά στοιχεία, προκειμένου να στηρίξει τα περί «βελτίωσης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, κόντρα σε όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός: «Σήμερα το ΕΚΑΒ διαθέτει, με στοιχεία της κεντρικής υπηρεσίας του Μαρτίου 2017, 4.042 υπαλλήλους σε όλες τις επιχειρησιακές βάσεις, τη στιγμή που το 2015 είχε 3.939. Από αυτούς οι 3.626 είναι διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρων, ενώ το 2015 ήταν 3.519». Όσο για τον στόλο, ανέφερε ότι ετοιμάζεται η παραλαβή 240 ασθενοφόρων, από τα οποία τα 143 θα είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ). Εκθειάζοντας μάλιστα το ΙΣΝ, ανέφερε ότι «επί της ουσίας είναι η μεγαλύτερη δωρεά προς το ΕΚΑΒ από την ίδρυσή του», καθώς «συμπληρώνεται με την εγκατάσταση συστήματος Τηλεματικής στο ΕΚΑΒ Αττικής και 200 Πομποδεκτών ψηφιακής τεχνολογίας». Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, 30 οχήματα θα δωρίσει η εταιρεία «Trans Adriatic Pipeline», η εταιρεία του γνωστού αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη πόσο προσωπικό χρειάζεται το ΕΚΑΒ με βάση τις ανάγκες (με τον βουλευτή του Κόμματος να διευκρινίζει ότι το ΚΚΕ μιλάει πάντα για μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα) και πόσα είναι τα ασθενοφόρα, για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Οπως ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, «εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι εδώ πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών και όχι μόνο από το σημείο του συμβάντος, του όποιου συμβάντος προς τα νοσοκομεία, προς τις μονάδες Υγείας, αλλά και μεταξύ μονάδων, γιατί απαιτούνται και διακομιδές, όπως γνωρίζετε εξάλλου, και μεταξύ των μονάδων. Έτσι λοιπόν να καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών».
Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτα τα περί «δωρεών». «Από ποιους; Από τον Νιάρχο, από τον ΤΑΡ. Ο Νιάρχος, κι εγώ δεν ξέρω τι έχει, τράπεζες, πλοία, δεν χρειάζεται να αναφερθώ. Και από την υπεραξία και την εκμετάλλευση της χώρας μας, των εργαζομένων, πετάει μερικά ψιχουλάκια και το κάνετε ζήτημα», για να βγει «λάδι το σύστημα».

Πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι είναι πολιτικό το ζήτημα και του ΕΚΑΒ, της πολιτικής και στον τομέα αυτό της εκάστοτε κυβέρνησης. Και μπροστά στο να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, «αναιρούνται και θυσιάζονται οι ανάγκες του λαού», όπως στην Υγεία.

Πηγή: rizospastis.gr
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews