ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/5/17

Η Αντιπαράθεση Αναφορικά με το Φορείο Τύπου «Σανίδας»


Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017
ΕΚΑΒNews

Η Αντιπαράθεση Αναφορικά με το Φορείο Τύπου ''Σανίδας''
diasostesrodou.blogspot.gr

Αν και η σανίδα επιτυγχάνει περιορισμό της κίνησης σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητά ορισμένα στοιχεία σχετικά με αυτήν και τη χρήση της.


Η τοποθέτηση πάνω σε φορείο τύπου σκληρής, μακριάς και άκαμπτης σανίδας αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία για τον ασθενή.

Η χρήση μιας σανίδας χωρίς υπόστρωμα θα οδηγήσει, έπειτα από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, σε παράπονα για ενοχλήσεις στην πλάτη.

Επιπρόσθετα, η ακινητοποίηση πάνω σε σκληρή σανίδα οδηγεί στην ανάπτυξη σημαντικής πίεσης πάνω στα οστικά επάρματα που έρχονται σε επαφή με αυτήν.

Με το πέρασμα του χρόνου, η κυκλοφορία σε αυτές τις περιοχές γίνεται ανεπαρκής, προκαλώντας ισχαιμία δέρματος και, στη συνέχεια, νέκρωση, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ελκών κατάκλισης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο διασώστης οφείλει να ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ Ή ΑΛΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ κάτω από τον ασθενή, καθώς και να ελαχιστοποιήσει το σύνολο του χρόνου που περνά ο ασθενής πάνω στη σανίδα.

Επιπρόσθετα, σε μερικούς ασθενείς, ειδικότερα σε παχύσαρκα άτομα, η αναπνευστική λειτουργία μπορεί να επιβαρυνθεί από την πρόσδεση σε ύπτια θέση πάνω σε μια σανίδα.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μια τάση περιορισμού ή και εγκατάλειψης της χρήσης του φορείου τύπου ''σανίδας'' ή την αφαίρεση της σανίδας από κάτω από τον ασθενή αφότου αυτός έχει τοποθετηθεί πάνω στο φορείο του ασθενοφόρου ή του νοσοκομείου.

Αν και είναι πλέον σαφές ότι πολλοί τραυματίες ακινητοποιούνται χωρίς να είναι απαραίτητο, με βάση μόνο το μηχανισμό της κάκωσης, η σανίδα εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προνοσοκομειακή διαχείριση και αντιμετώπιση των τραυματιών.

Είναι χρήσιμη σαν εργαλείο απεγκλωβισμού, όπως επίσης για τη μεταφορά των ασθενών από το σημείο τραυματισμού μέχρι το εν αναμονή φορείο του ασθενοφόρου.

Πρέπει να υπάρξει κριτική αξιολόγηση σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του περιορισμού της χρήσης της σανίδας, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν στην πραγματικότητα αυτή η αλλαγή είναι ή όχι επωφελής, ή εάν η απόφαση να μην ακινητοποιηθεί ο τραυματίας μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια μετακίνηση της σπονδυλικής στήλης και κάκωση του νωτιαίου μυελού.

PHTLS

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε 22/5/2017

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews