ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/5/17

Απάντηση στα περί κατάργησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας


Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017
ΕΚΑΒNews

Απάντηση στα περί κατάργησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας

Αθήνα, 11 Μαΐου 2017Δελτίο Τύπου

Το Υπουργείο Υγείας, σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, δηλώνει κατηγορηματικά, για μια ακόμη φορά, ότι η κατάργηση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν είναι αντικείμενο καμίας διαπραγμάτευσης και η καταβολή του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και μετά τον Ιούνιο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ορίζει σαφώς τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας ως επικίνδυνα και ανθυγιεινά. Οποιαδήποτε, λοιπόν, αναφορά στην ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν προοιωνίζει την κατάργηση αλλά την προσαρμογή.

Η προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος στους εργαζομένους στο χώρο της υγείας, με τη διασπορά ψευδών και ανυπόστατων ερμηνειών, γίνεται από συγκεκριμένους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς, με σκοπό την απαξίωση των θετικών εξελίξεων στο χώρο της υγείας που προωθεί η κυβέρνηση παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Είμαστε βέβαιοι ότι για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Πηγή: moh.gov.gr


Η «ανησυχητική» απάντηση του Υπ. Υγείας για το ανθυγιεινό
ygeionomikoi.gr

Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, (δείτε εδώ) με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα το ανθυγιεινό επίδομα, γεννά εύλογα ερωτηματικά και δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία αντί να καθησυχάζει τους εργαζόμενους που το λαμβάνουν.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αυτονόητα.

Αν το ανθυγιεινό επίδομα είναι διασφαλισμένο τότε γιατί το θέμα επανέρχεται για μια ακόμα φορά και περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα με το 4ο μνημόνιο; Υπενθυμίζουμε απλώς ότι αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει στις διατάξεις του νέου μισθολογίου με καταληκτική ημερομηνία τις 31-12-2017.
Τι εννοεί η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας με την διατύπωση ότι στόχος δεν είναι   η κατάργηση  αλλά η προσαρμογή του ανθυγιεινού επιδόματος;
Πως εννοούν η κυβέρνηση και η τρόικα την ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία των διατάξεων για τα ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα και σε τι αλλαγές πρόκειται να προχωρήσουν;
Μήπως η ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η αναφερόμενη «προσαρμογή» του επιδόματος οδηγεί σε σταδιακή περικοπή του, στο όνομα μιας ανύπαρκτης βελτίωσης των συνθηκών εργασίας;
Όσο το Υπ. Υγείας δεν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα είναι προφανές ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Πολύ περισσότερο όταν οι εργαζόμενοι έχουν κακή πείρα από αντίστοιχες διαβεβαιώσεις τόσο από την σημερινή όσο και από προηγούμενες κυβερνήσεις για μια σειρά εργασιακά δικαιώματα που με μνημονιακές  ρυθμίσεις μέσα σε μια νύχτα έγιναν καπνός.


ΥΓ. Επειδή το ΜΕΤΑ Υγειονομικών αποκάλυψε πρώτο την συμφωνία της Κυβέρνησης για το θέμα του ανθυγιεινού η αναφορά του Υπ. Υγείας σε «συνδικαλιστικούς μηχανισμούς» που «διασπείρουν ψευδείς και ανυπόστατες ερμηνείες με σκοπό την απαξίωση των θετικών εξελίξεων στο χώρο της υγείας που προωθεί η κυβέρνηση» δεν μας αγνίζει. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως το άγχος της μνημονιακής κυβέρνησης να εξαφανίσει από το συνδικαλιστικό κίνημα την ενοχλητική για αυτήν παρουσία μας καθώς και κάθε ταξικής δύναμης που αντιστέκεται στην μνημονιακή της πολιτική. Γι΄ αυτό άλλωστε απροκάλυπτα δίνει φανερή στήριξη με διάφορους τρόπους στη νέα μνημονιακή συνδικαλιστική παράταξη που αποτελεί το μακρύ της χέρι μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNewsAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews