ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/6/17

ΕΚΑΒ: 1,5 εκατ. ευρώ για πλωτές διακομιδές ασθενών


Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
ΕΚΑΒNews

Νέο σύστημα οργάνωσης των πλωτών διακομιδών με τη δημιουργία βάσεων του ΕΚΑΒ σε νησιά του Αιγαίου (σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο) και την προμήθεια πλωτών μέσων.

1,5 εκατ. ευρώ για πλωτές διακομιδές ασθενών
kathimerini.gr

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει τα τελευταία χρόνια στις διακομιδές με πλωτά μέσα ο ιδιωτικός τομέας. Σε σχεδόν καθημερινή βάση και με πολύ μεγαλύτερη ένταση το καλοκαίρι, ιδιωτικά σκάφη επιστρατεύονται από το ΕΚΑΒ να μεταφέρουν ασθενείς-τραυματίες από νησιά του Αιγαίου σε λιμάνια με κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες. Πρόκειται για ασθενείς η διακομιδή των οποίων κρίνεται από τους γιατρούς ως «επιβεβλημένη», που είναι ένα στάδιο πριν από την επείγουσα.

Οι πλωτές διακομιδές από τους ιδιώτες γίνονται φυσικά με το αζημίωτο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ετήσια δαπάνη με την οποία επιβαρύνεται το ΕΚΑΒ για τις πλωτές διακομιδές αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν ένα νέο σύστημα οργάνωσης των πλωτών διακομιδών με τη δημιουργία βάσεων του ΕΚΑΒ σε νησιά του Αιγαίου και την προμήθεια πλωτών μέσων. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, στόχος είναι σταδιακά να μειωθεί έως και να εκμηδενιστεί ο αριθμός των διακομιδών ασθενών που γίνονται με ιδιωτικά πλωτά μέσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κ. Μπαργιώτα, γενικότερα για τις διακομιδές του ΕΚΑΒ και την απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητάς τους, το διάστημα 2012-2016, πραγματοποιήθηκαν με πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και ιδιωτικά προσφερόμενα σκάφη 3.345 διακομιδές, που μεταφράζεται σε δύο διακομιδές με πλωτά μέσα κατά μέσον όρο την ημέρα. Οι περισσότερες διακομιδές με πλωτά μέσα έγιναν το 2014: 758 συνολικά, εκ των οποίων οι 290 με μέσα του Λιμενικού και οι 468 με ιδιωτικά σκάφη. Πέρυσι ο αριθμός των πλωτών διακομιδών ήταν και ο χαμηλότερος της πενταετίας: 576 συνολικά, εκ των οποίων 169 με μέσα του λιμενικού και 407 με ιδιωτικά προσφερόμενα σκάφη. Η πιο «ισορροπημένη» αναλογία διακομιδών μεταξύ μέσων του λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών καταγράφηκε το 2012, όταν από τις 678 συνολικά πλωτές διακομιδές, οι 301 πραγματοποιήθηκαν με σκάφη του λιμενικού και οι 377 με ιδιωτικά.

Για εφέτος, οι πρώτες ενδείξεις καταγράφουν μία περαιτέρω μείωση των πλωτών διακομιδών, λόγω και της έναρξης λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο. Είναι ενδεικτικό ότι το δίμηνο 11/2015-1/2016 είχαν γίνει στις Κυκλάδες 83 διακομιδές με πλωτά μέσα, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο 2016-2017 –όταν δηλαδή είχε ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί η βάση στη Σύρο– έπεσαν στις 40.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μ. Μυλωνάς, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να εκμηδενιστεί σταδιακά ο αριθμός των διακομιδών που γίνεται με ιδιωτικά σκάφη. Ήδη, βρίσκεται στο στάδιο οργάνωσης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, πλάνο που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τριών πλωτών «ασθενοφόρων» που θα ανήκουν στο ΕΚΑΒ και θα διενεργούν διακομιδές με τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος. Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τρεις βάσεις στις οποίες θα εδρεύουν αυτά τα πλωτά μέσα σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, ενώ η κάθε βάση θα στελεχωθεί από γιατρούς και διασώστες που θα συνοδεύουν τις πλωτές διακομιδές.


Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews