ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/6/17

Η Χρυσή Περίοδος (και όχι η Χρυσή Ώρα) και ο χρόνος που πρέπει να παραμένει ο διασώστης στον τόπο του συμβάντος!


Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017
ΕΚΑΒNews

Η Χρυσή Περίοδος (και όχι η Χρυσή Ώρα) και ο Χρόνος που πρέπει να παραμένει ο Διασώστης στον Τόπο του Συμβάντος!
diasostesrodou.blogspot.gr

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Ο R. Adams Cowley, MD, εισηγήθηκε την έννοια της ''Χρυσής Ώρας'' του τραύματος. Πίστευε ότι ο χρόνος από τη στιγμή της πρόκλησης της βλάβης μέχρι την οριστική αντιμετώπιση είναι κρίσιμος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όσο η αιμορραγία παραμένει ανεξέλεγκτη και η οξυγόνωση των ιστών ανεπαρκής λόγω της μειωμένης αιμάτωσης, προκαλείται βλάβη σε όλο το σώμα.

Ο Dr. Cowley πίστευε ότι εάν η αιμορραγία δεν ελεγχθεί και η οξυγόνωση των ιστών δεν αποκατασταθεί εντός μιας ώρας από τον τραυματισμό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά.

Η έννοια της ''Χρυσής Ώρας'' τώρα πλέον αναφέρεται ως ''Χρυσή Περίοδος'', επειδή το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν είναι απαραιτήτως μία ώρα.

Μερικοί ασθενείς έχουν ανάγκη να λάβουν φροντίδα μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ άλλοι έχουν περισσότερο χρόνο.

Ο διασώστης που παρέχει προνοσοκομειακή φροντίδα οφείλει να μπορεί να αναγνωρίσει πόσο επείγουσα είναι κάθε δεδομένη κατάσταση και να διακομίσει τον ασθενή το ταχύτερο δυνατόν σε μια μονάδα υγείας στην οποία να μπορεί να του παρασχεθεί οριστική φροντίδα.

Προκειμένου λοιπόν ο τραυματίας να λάβει το συντομότερο δυνατόν την ενδεδειγμένη φροντίδα, θα πρέπει να αξιολογείται γρήγορα η βαρύτητα των κακώσεών του, να παρέχεται μόνο η απαραίτητη, για τη ζωή φροντίδα στον τόπο του συμβάντος και να ξεκινά το συντομότερο δυνατόν η διακομιδή του προς μια κατάλληλη μονάδα υγείας.

Σε πολλές αστικές υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής βοήθειας, ο μέσος χρόνος μεταξύ ενός τραυματισμού και της άφιξης βοήθειας στον τόπο του συμβάντος είναι 8-9 λεπτά.

Συνήθως άλλα 8-9 λεπτά χρειάζονται για τη διακομιδή του ασθενούς.

Αν οι διασώστες παραμείνουν μόνο 10 λεπτά στον τόπο του συμβάντος, 30 λεπτά από την ''Χρυσή Περίοδο'' θα έχουν περάσει προτού καν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο υποδοχής.

Κάθε επιπλέον λεπτό που δαπανάται στον τόπο του συμβάντος είναι πρόσθετος χρόνος που ο ασθενής αιμορραγεί και έτσι πολύτιμος χρόνος από τη ''Χρυσή Περίοδο'' χάνεται άδικα.

Κλειδί λοιπόν της διαχείρισης των ασθενών με κρίσιμης βαρύτητας τραύματα είναι η γρήγορη και αποτελεσματική εκτίμηση και αντιμετώπισής τους.

Ο χρόνος παραμονής στον τόπο του συμβάντος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά,  αν αυτό είναι δυνατόν.

Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος αυτός, τόσο το καλύτερο.

Όσο περισσότερο παραμένει εκεί ο τραυματίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα θανατηφόρου απώλειας αίματος.

Παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το χρόνο είναι ο καθυστερημένος απεγκλωβισμός, η καθυστερημένη έναρξη της διακομιδής, καθώς και άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις.

PHTLS

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε 18/6/2017About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews