ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/6/17

«Το ελαφρύ και υγιεινό επάγγελμα του Διασώστη του ΕΚΑΒ.»


Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017
ΕΚΑΒNews


"Το ελαφρύ και υγιεινό επάγγελμα του Διασώστη του ΕΚΑΒ."

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η δουλειά του διασώστη του ΕΚΑΒ είναι ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα λόγω των συνθηκών εργασίας που επικρατούν αλλά και την φύση της ίδιας της δουλειάς.

Τα αρμόδια υπουργεία αναγνωρίζοντας την δυσκολία του επαγγέλματος το έχουν κατατάξει ως "Επικίνδυνο και ανθυγιεινό" επάγγελμα όπου προβλέπεται η καταβολή επιδόματος και μάλιστα στην υψηλότερη κατηγορία από τις τρεις που υπάρχουν:
α) Κατηγορία Α΄ σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ, μηνιαίως.
β) Κατηγορία Β΄ σε εβδομήντα (70) ευρώ, μηνιαίως.
γ) Κατηγορία Γ΄ σε τριάντα πέντε (35) ευρώ, μηνιαίως.


Το παράδοξο είναι όμως ότι ενώ αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα του επαγγέλματος αφού χορηγείται το υψηλότερο επίδομα στους διασώστες του ΕΚΑΒ δεν υπάγεται η ειδικότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με αποτέλεσμα οι διασώστες του ΕΚΑΒ να έχουν ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης όπως και οι υπάλληλοι γραφείου και όπως είναι φυσικό επακόλουθο έχουν και μικρότερες συντάξιμες αποδοχές από ότι θα δικαιούνταν αν υπάγονταν σε αυτά.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα τα πληρώματα των ιδιωτικών ασθενοφόρων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα αν και όχι για τους σωστούς λόγους. Απλά το ένσημο και η ειδικότητα αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα έχει κωδικό 882260 (Οδηγοί ασθενοφόρων) οπότε λόγω της οδήγησης έχουν και βαρέα ένσημα με όλα τα θετικά που απορρέουν από αυτά.

Με την επικείµενη αναθεώρηση της σχετικής λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών από την πολιτική ηγεσία ήδη αρκετές ειδικότητες που (παραδόξως) δεν υπάγονται σε αυτά μέσω των σωματείων τους διεκδικούν την ένταξη τους σε αυτά. Ειδικότητες όπως Νοσηλευτής, Βοηθός Νοσηλευτή και τραυματιοφορείς των νοσοκομείων.

Όταν λοιπόν δρομολογηθούν οι εξελίξεις και ενταχθούν όπως είναι και λογικό οι προαναφερθείσες ειδικότητες στα βαρέα και ανθυγιεινά το ΕΚΑΒ και οι διασώστες του θα έχουν τον ρόλο του παρατηρητή όπως συνηθίζεται να συμβαίνει. Το ότι το ΕΚΑΒ "ανήκει" στην ΠΟΕΔΗΝ (ως φτωχός συγγενής) δεν εξασφαλίζει από μόνο του τίποτα δυστυχώς.

Ίσως θα ήταν ορθότερο να ασχοληθούμε με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους διασώστες του ΕΚΑΒ ώστε τουλάχιστον να μην είναι ανθυγιεινή η εργασία μιας που ο παράγοντας κίνδυνος δεν γίνεται να εξαλειφθεί. Άλλωστε η έννοια ανθυγιεινό επάγγελμα δεν υφίσταται στις προηγμένες χώρες παγκοσμίως αφού δεν νοείται να ασκείς μια εργασία που σου επιβαρύνει την υγεία. Όχι πως δεν υπάρχουν αυτά τα επαγγέλματα απλά δημιουργούν τις συνθήκες έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία των εργαζομένων.

Το λυπηρό είναι ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ φαίνεται να είναι ευχαριστημένο με την παρούσα κατάσταση και τα έως τώρα κεκτημένα του, ίσως γιατί φτάνουν στο ταβάνι των προσδοκιών τους. Όμως η πρόοδος δεν δημιουργείται από ευχαριστημένους ανθρώπους.

Δημοσιεύτηκε 11/6/2017 στο Faceboook Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου (ΕΚΑΒ)
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews