ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/6/17

Έκτακτο Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ για καλοκαιρινές βάρδιες και κρούσματα βίας σε συναδέλφουςΣάββατο, 24 Ιουνίου 2017
ΕΚΑΒNews

Πρακτικά έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ

24/06/2017

Σήμερα 24 Ιουνίου 2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 09:00, συνήλθαν τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ σε συνεδρίαση στο γραφείο του σωματείου που βρίσκετε στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Σωματείου.
Παρόντες                                                                      Απόντες
Μαθιόπουλος Γιώργος                                                    Τσιατσιάνης Θεοφάνης
Μπαρκονίκος  Χρήστος                                                   Γιαννακός Δημοσθένης
Χουλιάρας Βασίλης                                                         Κλάρας Βασίλης
Γκουβέρου Αθανασία
Πουλίκος Φώτης
Παπαδήμας Σταύρος
Καλτσούδας Γιώργος
Δρανιάς Βασίλης

(Οι απόντες είναι δικαιολογημένοι)
Ο πρόεδρος διαπιστώνει ότι υφίσταται απαρτία και κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είναι τα παρακάτω:
1)    Ανακοίνωση των έξτρα βαρδιών από το γραφείο κίνησης.
2)    Ξυλοδαρμός συναδέλφου κατά την διάρκεια της Νυχτερινής βάρδιας.

Θέμα 1ο
Εισήγηση προέδρου.

Μαθιόπουλος Γιώργος - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ:   Τα τελευταία χρόνια, τα πληρώματα διασώστες παίρνουν την καλοκαιρινή τους άδεια σε 3 περιόδους, η οποία προκύπτει κατόπιν προγραμματισμού από το γραφείο κίνησης σε σχέση με έξτρα βάρδιες που θα γίνουν από τα πληρώματα. Δυστυχώς φέτος δεν έγινε έγκαιρα κανένας προγραμματισμός από το γραφείο κίνησης με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν δυο (2) έξτρα βάρδιες λίγο πριν την έναρξη των καλοκαιρινών αδειών. Όπως ξέρετε καλέσαμε τον υπεύθυνο του γραφείου κίνησης, ο οποίος μας ανακοίνωσε στο προηγούμενο Δ.Σ. του Σωματείου τον αριθμό των συναδέλφων που θα συμμετέχουν στις έξτρα βάρδιες. Ζητήσαμε άμεσα συνάντηση με την διοίκηση για να ενημερωθούμε τον λόγο αφού η δύναμη φέτος είναι η ίδια με πέρυσι κατά την οποία οι συνάδελφοι έκαναν μια έξτρα βάρδια. Στην συνάντηση με την διοίκηση αναφέρθηκε ότι η δύναμη είναι κατά 26 άτομα μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος(2016) και προέτρεψε την αντιπροσωπεία του σωματείου να έρθει σε ενημέρωση-συνεννόηση με το γραφείο κίνησης. Στην συνάντηση που είχαμε εγώ και ο Βασίλης Χουλιάρας με το γραφείο κίνησης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα ήταν 17 λιγότερα, δηλαδή διαφορά 43 ατόμων.  Την ίδια μέρα σε συνάντηση που έγινε με τον αντιπρόεδρο κ. Μυλωνά στο γραφείο του Σωματείου μας ενημέρωσε ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος και τις επόμενες ημέρες θα λυθεί το πρόβλημα.
Δυστυχώς όμως χωρίς καμιά άλλη ενημέρωση, το γραφείο κίνησης ανακοίνωσε και ανάρτησε πίνακες με δυο(2) έξτρα βάρδιες στις 23-6-2017. Επειδή η διοίκηση και το γραφείο κίνησης δεν έχουν κάνει σωστή διαχείριση του προσωπικού και έχουμε ανεξέλεγκτες και χωρίς κανένα σχεδιασμό μετακινήσεις προσωπικού και μάλιστα έχουν δοθεί διαφορετικά στοιχειά κάθε φορά που τους ζητείται, προτείνω να βγει ανακοίνωση προς την διοίκηση-διευθύνσεις και κοινοποίηση προς τους εργαζόμενους, ότι θα ζητήσουμε να προχωρήσουμε σε μια έξτρα βάρδια, όπως έγινε και πέρυσι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απολογηθούν για την κατάσταση που δημιούργησαν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες της Αττικής. 
  
Τοποθετήσεις μελών.   

Μπαρκονίκος Χρήστος - ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΑΒ:   Συνάδελφοι το Δ.Σ. του Σωματείου πριν τέσσερις εβδομάδες έβαλε το ζήτημα των έξτρα βαρδιών επικοινωνώντας με το γραφείο κίνησης. Ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο του γραφείου ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος να συζητήσει για την έξτρα βάρδια. Αυτό δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο προσπάθειας να φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Η τακτική τους δεν διαφέρει καθόλου από ότι πιο αντιδραστικό τρόπο λειτουργίας του οργανισμού σε επίπεδο μεταθέσεων- αποσπάσεων – μετατάξεων, απαξίωση του θεσμικού οργάνου του Σωματείου Εργαζομένων αλλά και θεσμικών οργάνων της υπηρεσίας. Το καινούριο που περιμέναμε όλοι οι εργαζόμενοι είναι μαύρο ψέμα και ότι πιο αντεργατικό μπορούν να σκεφτούν. Ήδη βγαίνουν στα ΜΜΕ και λένε ότι έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ Αθηνών σε πληρώματα ασθενοφόρων, ανέβηκε η δύναμη των ασθενοφόρων σε καθημερινή βάση.
Αυτά όμως δεν ισχύουν γιατί οι ίδιοι επικαλούνται ότι δεν φτάνει το προσωπικό ώστε να γίνει μόνο μια έξτρα βάρδια. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κακοδιοίκηση, το ρουσφέτι, τον άναρχο τρόπο διαχείρισης του προσωπικού και μια σειρά άλλα ζητήματα που γυρίζουν το ΕΚΑΒ στην δεκαετία του 80΄. 
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στην συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ζητήθηκε από την διοίκηση  να ληφθούν μέτρα για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Στις 23-6-2015 με επείγουσα ανακοίνωση του γενικού γραμματέα υπουργείου εργασίας και του σώματος επιθεώρησης εργασίας στάλθηκε σε όλες τις υπηρεσίες έγγραφο για μέτρα πρόληψης καθώς επίσης και ωράρια τα οποία θα εργάζονται κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε θερμό περιβάλλον για την αποφυγή της θερμικής εξάντλησης που επιβαρύνει την υγεία.
Γνωρίζει η υπηρεσία ότι στην καμπίνα του πληρώματος, το καλοκαίρι η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς κελσίου και στα πόδια των πληρωμάτων φτάνει στους 50 και πλέον βαθμούς, σύμφωνα με μετρήσεις ατομικές που έχουν κάνει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με δικά τους ηλεκτρονικά θερμόμετρα;
Γι΄αυτό προτείνω όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν μια έξτρα βάρδια όπως πέρυσι και να διευκολύνονται στον τρόπο εργασίας στις ημέρες καύσωνα. Το Σωματείο μας με ανακοίνωση του θα ενημερώσει την διοίκηση για να κάνει προγραμματισμό για μια έξτρα βάρδια.

Παπαδήμας Σταύρος - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ:  Τα πληρώματα ασθενοφόρων  δεν αντέχουν καμιά έξτρα βάρδια το καλοκαίρι σε αυτό το ανθυγιεινό και -περιβάλλον που εργάζονται. Η θερμική εξάντληση στην τσιμεντούπολη της Αθήνας είναι τεράστια και μαζί με την κούραση και το ψυχολογικό φορτίο της δουλειάς, δημιουργούν ένα ανθυγιεινό κοκτέιλ για τους εργαζόμενους. Μόνο μια έξτρα βάρδια για τα πληρώματα και μόνο για τον λόγο ότι έγινε και πέρυσι.

Χουλιάρας Βασίλης - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΑΒ:   Συνάδελφοι, η διοίκηση προχωρεί συνεχώς σε μονομερείς ενέργειες στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού. Σχεδιασμός και μοριοδότηση μεταθέσεων,  τροποποίηση οργανισμού,  καλοκαιρινές άδειες, κάλυψη νησιών,   αλλαγή τρόπου χορήγηση αδειών (κανονική και δεκαήμερη), μετατάξεις και άλλα για τα οποία δεν έχει προηγηθεί καμιά διαλογική συζήτηση με τους εργαζόμενους ή έστω μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σκόπιμα η διοίκηση έχει σταματήσει να συνομιλεί με τους εργαζόμενους προσπαθώντας έντεχνα να αποφύγει αντιδράσεις και να φέρει τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων γεγονότων.
Το ίδιο έκανε και τώρα με τον σχεδιασμό των καλοκαιρινών αδειών και των έξτρα βαρδιών, καθυστέρησε σκόπιμα να ενημερώσει το σωματείο,  φέρνοντας το θέμα προς συζήτηση με ευθύνη του υπευθύνου του γραφείου κίνησης μόλις μια εβδομάδα πριν τις άδειες.
Τα στοιχεία που μας δόθηκαν ήταν πλασματικά μιάς και κάθε φορά που η συζήτηση γυρνούσε γύρω από το πόσοι εργαζόμενοι είμαστε τελικά στα ασθενοφόρα, δινόταν διαφορετικό νούμερό.
Αποτέλεσμα της παραπάνω ολιγωρίας από πλευράς διοίκησης είναι να μην καταλήξουν πουθενά οι διαπραγματεύσεις μιας και το περιθώριο χρόνου ήταν πολύ μικρό καταλήγοντας τρεις ημέρες πριν τις άδειες να ανακοινωθούν δυο(2) έξτρα βάρδιες από το γραφείο κίνησης χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Δεν μπορώ φυσικά να παραλείψω το μερίδιο ευθύνης που έχουμε και εμείς ως Σωματείο, μιάς και το τελευταίο διάστημα έχουμε αδρανήσει και δεν έχουμε την ίδια μαχητικότητα των προηγούμενων μηνών. Φυσικά αυτό δεν αφορά τις άδειες και δεν δίνει κανένα ελαφρυντικό στην διοίκηση μιας και είναι αυτή που φέρει όλη την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο μας. Η αδιαφορία που δείχνουν οι διοικούντες, τόσο για τον παράγοντα άνθρωπο-εργαζόμενο, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας είναι εγκληματική. Από την μια αποδυναμώνουν συνεχώς την δύναμη των ασθενοφόρων μετακινώντας εργαζόμενους και από την άλλη ζητούν από τους εναπομείναντες να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες λόγο καλοκαιριού, με A/C που υπολειτουργούν, προσθέτοντας τους και έξτρα βάρδιες για να καλύψουν τα κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Πουλίκος Φώτης - ΜΕΤΑ ΕΚΑΒ :  Συνάδελφοι, μετά την ενημέρωση του υπευθύνου του γραφείου κίνησης σχετικά με την περσινή δύναμη των πληρωμάτων, όσον αφορά την φετινή χρονιά και μετά από προσωπική μου ερώτηση μας ανακοινώθηκε ότι η δύναμη δεν έχει μειωθεί. Ας σταματήσει επιτελούς ο εμπαιγμός του γραφείου κίνησης απέναντι στο σωματείο και τους συναδέλφους και ας κάνει σωστά την δουλειά του. Εμείς σαν παράταξη, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι ίδιες, σχετικά με τις έξτρα βάρδιες επιθυμούμε κανείς συνάδελφος να μην κάνει καμία έξτρα βάρδια, όμως επειδή γνωρίζουμε τα δεδομένα, να κάνουν μόνο μια βάρδια.

Καλτσούδας Γιώργος - ΕΝΟΤΗΤΑ:  Συνάδελφοι, εμείς σαν παράταξη έχουμε τοποθετηθεί σε προηγούμενο ΔΣ. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μέσω προγράμματος,  κάνουν δεκαπέντε(15) περίπου έξτρα βάρδιες, για αυτό προτείνουμε μια έξτρα βάρδια για την καλοκαιρινή περίοδο.  Επίσης καταγγέλλουμε την μεθόδευση της διοίκησης και του γραφείου κινήσεως φέροντας τους εργαζόμενους προ τετελεσμένου γεγονότος επιβάλλοντας τους δυο(2) έξτρα βάρδιες με ψευδή στοιχεία.

Τα μέλη του Δ.Σ. αποφασίζουν ομόφωνα να προχωρήσουν στην έκδοση δελτίου τύπου  που θα καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν μόνο μια(1) έξτρα βάρδια για το καλοκαίρι και να δηλώσουν στο γραφείο κίνησης ποια από τις δυο έξτρα βάρδιες που τους έχει οριστεί θα πραγματοποιήσουν.


Θέμα 2ο
Εισήγηση προέδρου.

Μαθιόπουλος Γιώργος - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ:   Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί να ασκείται σωματική ή και λεκτική βία στους συναδέλφους. Είχαμε ενημερώσει και εμείς και το προηγούμενο Σωματείο την Διοίκηση να λάβει μέτρα και να διασφαλίσει την εργασιακή ηρεμία στους εργαζόμενους. Η διοίκηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο διασφάλισης προς τους εργαζόμενους εν ώρα υπηρεσίας. Το Δ.Σ. του Σωματείου θα επανέλθει με έγγραφο του στην διοίκηση για την λήψη προληπτικών μέτρων.

Τοποθετήσεις μελών.  

Χουλιάρας Βασίλης - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΑΒ: Για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα όπως έχουν κάνει παρόμοιες υπηρεσίες σε διαφορετικά κράτη ανά τον κόσμο.
Πρώτα θα πρέπει η διοίκηση να κάνει επιτέλους επίσημη καταγραφή των περιστατικών βίας που συμβαίνουν ώστε να δούμε το μέγεθος του προβλήματος.
Δευτέρων πρέπει να ασκήσουμε πίεση ώστε να νομοθετηθεί ως αδίκημα η ασκήση βίας σε διασώστες του ΕΚΑΒ.
Σε καμιά περίπτωση όσο σοβαρό και εάν είναι το περιστατικό που επιλαμβάνονται οι διασώστες δεν πρέπει η άσκηση βίας να θεωρείτε ως μια φυσιολογική αντίδραση του περιβάλλοντος του πάσχοντας, ή ως μέρος της δουλειάς μας.
Τρίτον οφείλει η διοίκηση να επανεξετάσει τα ατομικά μέτρα προστασίας του διασώστη, παίρνοντας ως παράδειγμα και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες σε άλλα κράτη οι οποίες χορηγούν μέχρι και αλεξίσφαιρα γιλέκα στους εργαζόμενους τους.

Μπαρκονίκος Χρήστος - ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΑΒ:  Συμφωνώ με τους συναδέλφους ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα από την διοίκηση για την προστασία των εργαζομένων όσον αφορά την βια που ασκείτε. Η διοίκηση με την συνεχή εμφάνιση στα ΜΜΕ και την γνωστή πλέων τακτική να κατηγορεί εργαζομένους και σωματεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κατά των εργαζομένων με συνέπεια να αυξηθούν τα κρούσματα βίας στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Τα μέλη του Δ.Σ. αποφασίζουν ομόφωνα να αποστείλουν αίτημα συνάντησης προς την διοίκηση για την επίλυση του προβλήματος, την διασφάλιση της εργασιακής γαλήνης και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.

Δεν υπάρχει άλλο θέμα για συζήτηση, και ο πρόεδρος ανακοινώνει το τέλος της συνεδρίασης.


Τα μέλη
Χουλιάρας Βασίλης, Γκουβέρου Αθανασία,  Πουλίκος Φώτης, Παπαδήμας Σταύρος, Καλτσούδας Γιώργος, Δρανιάς Βασίλης


ο Πρόεδρος                ο Γραμματέας
       Γιώργος Μαθιόπουλος         Χρήστος Μπαρκονίκος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Αφού και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει…. το γραφείο κίνησης , δηλαδή την διοίκηση και λέει να γίνει μόνο μία βάρδια… να δούμε τι δικαιολογία θα βρούνε….
    META EKAB: Ας σταματήσει επιτελούς ο εμπαιγμός του γραφείου κίνησης απέναντι στο σωματείο και τους συναδέλφους και ας κάνει σωστά την δουλειά του. Εμείς σαν παράταξη, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι ίδιες, σχετικά με τις έξτρα βάρδιες επιθυμούμε κανείς συνάδελφος να μην κάνει καμία έξτρα βάρδια, όμως επειδή γνωρίζουμε τα δεδομένα, να κάνουν μόνο μια βάρδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews