ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23/6/17

«Κακόν κακού ου άπτεται»


Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017
ΕΚΑΒNews

"Κακόν κακού ου άπτεται"
Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου (ΕΚΑΒ)

Ανακοίνωση σχετική με τις άδειες εξέδωσε η κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθηνών σε μια προσπάθεια να "λύσει" ένα πρόβλημα που υπάρχει με τις άδειες του προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Δυστυχώς όμως η ανακοίνωση αυτή μόνο ως ημίμετρο μπορεί εκληφθεί διότι δεν στέκει νομικά καθώς καμία υποχρέωση δεν προκύπτει από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα στους υπαλλήλους να δηλώσουν-προγραμματίσουν όλη την κανονική τους άδεια μέχρι αρχές Αυγούστου (όπως αναφέρει η ανακοίνωση). Η μόνη υποχρέωση των υπαλλήλων είναι να λάβουν την άδεια τους μέχρι το τέλος του κάθε έτους.
Πώς έφτασε όμως η υπηρεσία να εκδώσει μια ανακοίνωση τέτοιας φύσεως; Μα φυσικά γιατί εάν εφαρμοστεί στο ακέραιο ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας θα έχει πρόβλημα η ίδια η υπηρεσία. Ο νόμος λοιπόν αναφέρει ξεκάθαρα ότι αν ένας δημόσιος υπάλληλος δεν κάνει χρήση της κανονικής του άδειας έως το τέλος του χρόνου αυτή χάνεται εκτός και αν την έχει αιτηθεί την άδεια αλλά απορρίφθηκε για λόγους έκτακτης ανάγκης της υπηρεσίας. Αυτό που ισχύει όμως στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ είναι πολύ μακριά από αυτά που ορίζουν οι νόμοι.
Μέχρι σήμερα λοιπόν οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ άφηναν μεγάλα υπόλοιπα αδειών για το επόμενο έτος άλλες φορές χωρίς καμία δικαιολογία και άλλες φορές λόγω του ότι πηγαίνουν με αποσπάσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες όπου έχει ανάγκη η υπηρεσία συνδυάζοντας τις "διακοπές" με έξτρα απολαβές για τους ίδιους. Βέβαια όταν επέστρεφαν είχαν υπόλοιπο άδειας που δεν προλάβαιναν να κάνουν χρήση και έτσι άτυπα με την ανοχή της υπηρεσίας μιας που υπήρχε αλληλοεξυπηρέτηση και από τις δύο πλευρές έκαναν χρήση αυτού του υπολοίπου την επόμενη χρονιά όποτε ήθελαν μιας που είχαν και προτεραιότητα γιατί είχαν περσινή άδεια. Από όλο αυτό βέβαια ζημιωμένοι ήταν οι συνάδελφοι που έμειναν πίσω να εργαστούν σε έναν αποδυναμωμένο από προσωπικό τομέα. Μάλιστα για να καλυφθούν όλα αυτά επινοήθηκε το να κάνουν οι συνάδελφοι (που θα κάνουν χρήση κανονικής αδείας το καλοκαίρι) έξτρα βάρδιες κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι νόμιμο (θα αναφερθούμε σε αυτό εκτενέστερα στο μέλλον).
Βέβαια το να ζητάει η υπηρεσία να εφαρμοστεί αυτό που ορίζει ο νόμος είναι απόλυτα λογικό και φυσικά προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως το να επιτρέπει η ίδια η υπηρεσία να υπάρχουν υπόλοιπα αδειών και να μην εφαρμόζει τους νόμους ώστε να χάνεται η άδεια του υπαλλήλου που δεν έκανε χρήση αυτής, είναι αποκλειστικά ευθύνη της υπηρεσίας.
Το να εκδίδεται μια ανακοίνωση που ουσιαστικά τιμωρεί όλους τους υπαλλήλους ακόμα και αυτούς που έκαναν κανονικά χρήση της άδειας τους έως το τέλος του χρόνου, "υποχρεώνοντάς" τους από τις αρχές Αυγούστου να έχουν δηλώσει-προγραμματίσει όλη την κανονική τους άδεια είναι τουλάχιστον άστοχο. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν στέκει νομικά και δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή μια τέτοια ανακοίνωση καθώς εάν δεν την πάρουν την άδεια οι υπάλληλοι ναι έχει δικαίωμα ή υπηρεσία να την χορηγήσει υποχρεωτικά αλλά όχι να ζητάει να προγραμματιστεί υπό την απειλή της υποχρεωτικής χορήγησης αυτής. Εάν υπάλληλοι κάνουν χρήση της άδειας έως το τέλος του έτους όπως ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας χωρίς να την έχουν δηλώσει από αρχές Αυγούστου όπως ορίζει η ανακοίνωση της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον νόμο δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς θα είναι απολύτως νόμιμοι.
Όσον αφορά την άδεια κλειστού χώρου ο νόμος αναφέρει ότι η ειδική αυτή άδεια χορηγείται μετά από συνεχή υπηρεσία ενός χρόνου και σε χρονικό διάστημα που δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί η υπηρεσία να προκαταβάλει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της εάν δοθούν κανονικά οι άδειες αυτές όπως γινόταν τόσα χρόνια και από μέσα Ιουνίου να ανακοινώνει ότι θα προγραμματιστούν για το επόμενο έτος. Θα πρέπει να αιτιολογήσουν τι άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη όπου δίνονταν κανονικά αυτές οι άδειες και πλέον διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας εάν δοθούν μέσα στο τρέχον έτος.
Το θετικό είναι και αυτό ίσως θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει περισσότερο οτι υπηρεσία επιτέλους δείχνει να ενδιαφέρεται και να θέλει να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν στο ΕΚΑΒ. Το ζητούμενο είναι λοιπόν η νομιμότητα και το αίσθημα δικαίου να είναι προτεραιότητα της καθώς δεν μπορεί για λίγους υπαλλήλους που δεν κινούνταν στα νόμιμα πλαίσια (με την ανοχή πάντα της υπηρεσίας) να δημιουργείται τώρα πρόβλημα για όλους τους υπαλλήλους.

Δημοσιεύτηκε 22/6/2017
"Κακόν κακού ου άπτεται."
(το κακό δεν αντιμετωπίζεται με το κακό).

-Αρχαιοελληνική παροιμία

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews