ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/6/17

Η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ενισχύει το ΕΚΑΒ – «Αγκάθι» η έλλειψη διασωστών στην Χαλκιδική


Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Παλαιολόγου

Την προμήθειά τους ενέκρινε μέσω ΕΣΠΑ η περιφέρεια-Αγκάθι η έλλειψη διασωστών
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Μικρή ανάσα αποτελεί η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία με 15 καινούργια πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα. Την προμήθειά τους ενέκρινε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας με την υπογραφή της σχετικής προκήρυξης του ΕΣΠΑ της περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 1.023.000 ευρώ.

Τα 15 ασθενοφόρα είναι κλειστού τύπου “Van” και πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων. Προβλέπεται να έχουν τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών και διακομιδής των πασχόντων και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφοράς και υποστήριξης δύο ασθενών. Τα ειδικά διαμορφωμένα ασθενοφόρα θα επιτρέπουν την παροχή αποτελεσματικής διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά τη διακομιδή του ασθενούς, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι εξωτερικές τους διαστάσεις να είναι οι μικρότερες δυνατές, προκειμένου να είναι ευέλικτα στις πόλεις.

Στη σχετική προκήρυξη του ΕΣΠΑ προβλέπεται επίσης να έχουν πλήρη εξοπλισμό, όπως φορείο με ειδική ηλεκτρική βάση, εφεδρικό φορείο, φορείο πολυτραυματία (scoop), κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, στρώμα κενού, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, παροχές οξυγόνου (σταθερές και φορητές), συσκευή τεχνητού αερισμού (AMBU), φορητή ηλεκτρονική αναρρόφηση, πιεσόμετρο, παλμικό οξύμετρο, στηθοσκόπιο, διαγνωστικό φωτισμό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) και ειδική βαλίτσα πρώτων βοηθειών.

“Μόλις πριν από δύο μήνες χάθηκαν δύο άνθρωποι στη Χαλκιδική εξαιτίας έλλειψης ασθενοφόρων και μεγάλης καθυστέρησης στη διακομιδή τους στο νοσοκομείο. Ως περιφέρεια στείλαμε επιστολή στον υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας τα μεγάλα κενά στο σύστημα της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Δεν μένουμε μόνο στις επισημάνσεις και τις καταγγελίες. Από τη στιγμή που μας δόθηκε η δυνατότητα μέσω του ΕΣΠΑ να ενισχύσουμε το στόλο του ΕΚΑΒ, ‘τρέξαμε’ με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες και διασφαλίσαμε τα απαιτούμενα κονδύλια για την προμήθεια 15 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων, που θα διαθέσουμε στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι “οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ μου έχουν τονίσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και δεν τους επιτρέπουν να είναι αποτελεσματικοί στο έργο της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης. Με απαρχαιωμένο και ελλιπή εξοπλισμό και μέσα, το ΕΚΑΒ και οι τραυματιοφορείς δεν μπορούν να προσφέρουν όσα μπορούν. Είχαμε δεσμευτεί να ενισχύσουμε με καινούργια οχήματα το ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία και η δέσμευσή μας αυτή γίνεται πράξη”.

Κωλυσιεργεί η πολιτεία

Ο ίδιος επισήμανε ότι “ενώ εμείς ως περιφέρεια κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ενισχύσουμε τις δομές και υποδομές δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στις δικές της υποχρεώσεις. Ακόμη παραμένουν αναξιοποίητα 35 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε δεσμευμένα στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον τομέα της υγείας, επειδή περιμένουμε από το υπουργείο να μας ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του και να εκδώσουμε τις προσκλήσεις για την έναρξη υλοποίησης των αναγκαίων έργων και δράσεων”.

Για το θέμα αυτό η “Μ” είχε ρωτήσει τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Απριλίου 2017. Τότε ο κ. Ξανθός είχε απαντήσει ότι “εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάντα έχουμε μία διαρκή επικοινωνία και πρόσκληση προς τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, στο βαθμό που υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να επενδυθούν και να βοηθηθεί το ΕΣΥ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ενδεχομένως καμιά φορά πολλά πράγματα κολλάνε στη συνήθη γραφειοκρατία, την υπηρεσιακή. Θα το δούμε αυτό και θα το προωθήσουμε σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ”.
Έκτοτε, όπως αποδεικνύεται από τις καταγγελίες του κ. Τζιτζικώστα, δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ναι μεν, αλλά…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Παλαιολόγου δηλώνει στη “Μ” ότι τα 15 νέα οχήματα είναι μια μικρή βοήθεια και προσθέτει ότι η κίνηση αυτή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντως αφήνει αιχμές στην κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ, η οποία θα όφειλε να αναλάβει δράση για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ.
“Είναι μία μικρή βοήθεια η προμήθεια των 15 ασθενοφόρων και ελπίζουμε ότι τα περισσότερα θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όσο για τη Χαλκιδική, οχήματα υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα είναι η έλλειψη διασωστών. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Αναμένεται να γίνουν κάποιες μεταθέσεις, ενώ ήδη υπάρχουν 15 αιτήσεις συναδέλφων που θέλουν να εργαστούν τις ημέρες της άδειάς τους για να ενισχύσουν τη Χαλκιδική. Όλα αυτά όμως είναι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και δεν λύνουν το πρόβλημα”, επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγου.

Μάλιστα, αναφέρει ότι εδώ και 10 μέρες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία απέχουν από τις δευτερογενείς διακομιδές, διότι ο φόρος εργασίας στα επείγοντα είναι μεγάλος.

---------------------------------------------------------------------------
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews