ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/7/17

Όλα στο βωμό της δημοσιότητας; (Ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων σε χρέη οδηγού βάρδιας… μετά την άρνηση του ΕΚΑΒ!)


Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017
ΕΚΑΒNews

Όλα στο βωμό της δημοσιότητας; 
ygeionomikoi.gr

Διαβάσαμε σε διάφορες ιστοσελίδες (δείτε ΕΔΩ) ότι πριν από λίγες ημέρες  στο Νοσοκομείο Τρικάλων, «λόγω απρόσμενου προβλήματος  του ειδικού συστήματος καθαρισμού και αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων, διάφορα χειρουργικά εργαλεία  έπρεπε να μεταφερθούν στο κοντινότερο νοσοκομείο, στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Καρδίτσας, για να γίνει η διαδικασία και να επιστραφούν και πάλι στο Νοσοκομείο Τρικάλων, στα χειρουργεία για να γίνουν οι επεμβάσεις των ασθενών.

Όμως, ο διοικητής κ. Παρθένης, απεγνωσμένα έψαχνε τρόπο να βρεθεί το όχημα με τον οδηγό που θα εκτελεστεί η επείγουσα ανάγκη που προέκυψε. Οδηγοί για διάφορες υποχρεώσεις του Νοσοκομείου Τρικάλων, οι οποίες σημειωτέο είναι πάρα πολλές, είναι μόνο δύο, μόνιμα στην πρωινή βάρδια και μάλιστα δεν επαρκούν. Ο ένας βρίσκεται σε άδεια καλοκαιριού και ο άλλος ήταν σήμερα στην πρωινή βάρδια κανονικά.

Ο κ. Παρθένης ζήτησε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ για να εξυπηρετηθεί η επείγουσα ανάγκη. Όμως το ΕΚΑΒ για δικούς του υπηρεσιακούς λόγους, καθώς στην απογεματινή βάρδια εξυπηρετούνται εκτός από τα έκτακτα περιστατικά και τα εξιτήρια των ασθενών του Νοσοκομείου και οι επιστροφές, αδυνατούσε να εξυπηρετήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως μεταφορά φιαλών αίματος, εργαλείων χειρουργικών κ.α. εξυπηρετεί αν χρειαστεί.

Μετά και την άρνηση από το ΕΚΑΒ, ο κ. Παρθένης πήρε ο ίδιος τα χειρουργικά εργαλεία και μάλιστα με το δικό του ιδιωτικό αυτοκίνητο, μετέβη στο Νοσοκομείο Καρδίτσας για να γίνει η πλύση η αποστείρωση και τα επέστρεψε στο Νοσοκομείο Τρικάλων για να χειρουργηθούν οι ασθενείς.»

Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα παρουσιάστηκε ως μια θετική ενέργεια του διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων.

Όμως όσοι έχουν άμεση επαφή με τα θέματα υγείας, γνωρίζουν ότι ο καθαρισμός, η αποστείρωση και η μεταφορά χειρουργικών εργαλείων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο υπάρχουν πολύ αναλυτικές επιστημονικές οδηγίες (guidelines) που επιβάλλουν συγκεκριμένους κανόνες στη διαχείριση των χειρουργικών εργαλείων και ιδίως των αποστειρωμένων. Χρειάζονται συγκεκριμένοι τρόποι και δίοδοι μεταφοράς και αποθήκευσης των αποστειρωμένων εργαλείων και υλικών, για παράδειγμα δεν πρέπει να διέρχονται από τους ίδιους διαδρόμους με τα χρησιμοποιημένα (ακάθαρτα) υλικά και εργαλεία.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν η μεταφορά αποστειρωμένων χειρουργικών εργαλείων με ΙΧ, είναι μια διαδικασία σύμφωνη με τους συγκεκριμένους κανονισμούς και με τη νομοθεσία.

Το αν αυτός που τα μετέφερε είναι εξειδικευμένο ή όχι προσωπικό είναι μια άλλη υπόθεση, που χρειάζεται και αυτή διερεύνηση.

Πάντως σίγουρα χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα, για το αν η διαδικασία μεταφοράς αποστειρωμένων χειρουργικών εργαλείων με το ΙΧ του διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων ήταν μια διαδικασία ασφαλής, νόμιμη και σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Τέλος έχουμε την εκτίμηση ότι τέτοιες αμφιλεγόμενες ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται κυρίως προκειμένου να παραχθεί υλικό που θα γεμίσει τις στήλες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου με προφανή στόχο την προσωπική προβολή. Μπορεί ο κ. Παρθένης να μην θέλει τα το αντιληφθεί, όμως η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας με τη σιωπή της,  συναινεί σε τέτοιου είδους ενέργειες;

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων και πρώην συνεργάτης του ΕΚΑΒ στις ΚΙΜ ιατρός Δημήτριος Παρθένης

Δείτε στο ΕΚΑΒNews

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews