ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/7/17

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ στα πολιτικά κόμματα και στον Αν. Υπουργό Υγείας


Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017
ΕΚΑΒNews

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
Αθήνα 26-07-2017
Αρ. πρωτ. 666

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ : Ρυθμίσεις θεμάτων ΕΚΑΒ

Όπως γνωρίζετε, έχουν κατατεθεί στις 20-07-2017 δύο νομοσχέδια προς ψήφιση τα οποία περιλαμβάνουν άρθρα που αφορούν στο ΕΚΑΒ.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2016/881» στο άρθρο 43, Μη μισθολογικές παροχές, παρ. 4 προβλέπεται, για τις παροχές που έχουν στόχο την διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας των συνθηκών εργασίας, να δίνονται αποκλειστικά και μόνο σε είδος, και αναφέρει ότι το ΕΚΑΒ είχε εξαιρεθεί για τα έτη 2016, 2017 διότι είχε δοθεί η χρηματική αποζημίωση για την προμήθεια στολής, όπως ήταν Νομοθετημένο.
Το 2015 με τον Νόμο 4336/2015 είχε δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα που σταματούσε τη χορήγηση αποζημίωσης για την προμήθεια στολής στους Διασώστες - Πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ αλλά μετά από συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το ΕΚΑΒ εξαιρέθηκε από το Νόμο. Η στολή για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στα ασθενοφόρα, στις κινητές μονάδες, στο τμήμα μοτοσικλετών και στο τμήμα Αεροδιακομιδών, εκτός από διακριτικό, αποτελεί και το κύριο Μέσο Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων. Η χορήγηση αποζημίωσης έχει μικρότερο κόστος για το ΕΚΑΒ σε σύγκριση με την πραγματοποίηση διαγωνισμού για την προμήθεια στολής.

Η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να μην ευδοκιμήσει στον καθορισμένο χρόνο ώστε να δοθούν τα απαραίτητα ρούχα της στολής στους εργαζόμενους και επειδή μέρη της στολής από τις καθημερινές συνθήκες εργασίας μπορεί να καταστραφούν, να φθαρούν και γενικά να γίνουν ακατάλληλα προς χρήση και να απαιτείται άμεση αντικατάσταση, προτιμήθηκε στο παρελθόν να νομοθετηθεί η χορήγηση χρηματικής αποζημίωσης ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης μερών ή συνόλου της στολής από τον εργαζόμενο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας στο παρελθόν και μετά από διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους εργαζομένων, αποφάσισαν να νομοθετήσουν την ετήσια χορήγηση αποζημίωσης για την προμήθεια στολής στο ΕΚΑΒ, η οποία δινόταν ανελλιπώς εδώ και μία δεκαετία.

Παρακαλούμε όπως δείτε το λογικό του αιτήματός μας, ώστε να συνεχιστεί η χορήγηση αποζημίωσης για την προμήθεια στολής σε ετήσια βάση, όπως γινόταν στο παρελθόν, και να προβλεφθεί και η χορήγησή της και στο τεχνικό προσωπικό των συνεργείων του ΕΚΑΒ. Άλλωστε η εξαίρεση του ΕΚΑΒ για τα έτη 2016 και 2017 φανερώνει και τη λογική βάση των επιχειρημάτων των εργαζομένων.

Επίσης, έχει κατατεθεί και δεύτερο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, αυτή την φορά, και πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να κατατεθεί τροπολογία, η οποία να λύνει οριστικά το μεγάλο θέμα με τις εκτός έδρας αποζημιώσεις των εργαζομένων του ΕΚΑΒ οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τα έτη 2016 και 2017.

Σας γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με το έργο τους στηρίζουν όχι μόνο την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στην Ελλάδα αλλά και υποστηρίζουν όλα τα κενά του Ε.Σ.Υ, εκτελώντας καθημερινά εκατοντάδες διακομιδές ασθενών σε όλη την Επικράτεια, από αέρα και στεριά, καλύπτοντας την έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων των νομαρχιακών νοσοκομείων, των κέντρων υγείας στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ακόμη και τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με την επάνδρωσή τους εθελοντικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να έχουν πληρώσει από τον πενιχρό μισθό τους όλα τα έξοδα των εκτός έδρας μετακινήσεών τους και να είναι απλήρωτοι για 20 μήνες. Ελπίζουμε στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος με τις εκτός έδρας αποζημιώσεις και την κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει οριστική λύση στο μέγιστο αυτό θέμα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Μαθιόπουλος Γεώργιος Μπαρκονίκος Χρήστος
Δείτε στο ΕΚΑΒNewsAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews