ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/7/17

Ενημέρωση του ΕΚΑΒ για την βελτίωση της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στη νησιωτική Ελλάδα


Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017
ΕΚΑΒNews



Αθήνα 07 Ιουλίου 2017 – Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε για μία ακόμη φορά ότι κάποιοι θυμήθηκαν ξαφνικά να ασχοληθούν με το επίπεδο επάρκειας του ΕΚΑΒ και την κατάσταση του συστήματος Υγείας στη νησιωτική χώρα, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου! Το δήθεν ενδιαφέρον τους βέβαια, ως συνήθως, δεν έχει ως κίνητρο την ουσιαστική και με προτάσεις παρέμβαση για την βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι περιορίζεται απλά σε στοχευμένα αντιπολιτευτικού τύπου δημοσιεύματα.

Με αφορμή βέβαια το γεγονός αυτό, υποχρεούμαστε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Είναι αλήθεια ευχάριστο να βλέπει κανείς όλους αυτούς που τόσα χρόνια έβλεπαν την καταστροφή της Δημόσιας Υγείας και σώπαιναν, να βρίσκουν τώρα ξαφνικά τη λαλιά τους, με έκδηλο όψιμο ενδιαφέρον και ευαισθησία.

2. Είναι πράγματι παρήγορο που ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν τον ρόλο τους ως κομματάρχες και άρχισαν να ασχολούνται, έστω και για αντιπολιτευτικούς λόγους (τους οποίους κατανοούμε), με την Δημόσια Υγεία και την καταστροφή που προκάλεσαν στοχευμένα σ’ αυτήν τα Μνημόνια. Βέβαια, τις λέξεις για παράδειγμα «Υγειονομική φτώχεια», ούτε καν δεν τολμούν να ψελλίσουν, την ώρα που αναλώνονται στο να εκθειάζουν την Ιδιωτική Υγεία. Θέλουν να κρυφτούν κι η χαρά δεν τους αφήνει!

3. Πέρα από τα παραπάνω, ορισμένοι φαίνεται ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δικαιώσουν τη ρήση ιδεολογικά συγγενούς τους προγόνου, περί του «τι μένει» μετά από συκοφαντικές κατηγορίες.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, αντιλαμβανόμενη πλήρως την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας σε όλη τη χώρα και προφανώς και στις νησιωτικές περιοχές, καθώς και την ιδιαίτερη σημασία υποστήριξης της νησιωτικότητας, κατέβαλλε και συνεχίζει να καταβάλλει σοβαρές και ουσιαστικές προσπάθειες, σε άμεση και ευθεία πάντα συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Σε ένα περιβάλλον μνημονίων, οικονομικής ασφυξίας και σκληρής επιτροπείας, καταφέραμε με καθημερινή συστηματική δουλειά, σε συντομότερο χρόνο και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, να πετύχουμε αποτελέσματα πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που είχαν πετύχει τα προηγούμενα χρόνια όλοι αυτοί που ξαφνικά και εν μέσω θέρους θυμήθηκαν την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Επειδή όμως ως Διοίκηση του ΕΚΑΒ, δεν περιοριστήκαμε ποτέ σε άσκοπες θεωρητικολογίες, παραθέτουμε παρακάτω προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων συγκεκριμένα συγκριτικά στοιχεία, ήτοι:

Σαντορίνη

1. Το 2010 ο Τομέας Θήρας του ΕΚΑΒ διέθετε οχτώ (8) Διασώστες. Τον Δεκέμβριο του 2015, είχαν απομείνει μόλις δύο (2) Διασώστες, γιατί οι άλλοι δύο (2) συνάδελφοί τους πήραν άδεια του 2014!
Αλήθεια όταν έφευγαν οι υπόλοιποι Διασώστες από το νησί και άδειαζε ο Τομέας, που ήταν όλοι αυτοί και η ευαισθησία τους; Έχουν να δώσουν καμία απάντηση; Γιατί όταν είδαν το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την ΑΕΜΥ (έναν οργανισμό 100% κρατικό), να σταθεροποιούν το σύστημα, άρχισαν την απαξίωση και τις ασύστατες κατηγορίες; Μήπως ένιωσαν εκτεθειμένοι;

2. Σήμερα το ΕΚΑΒ διαθέτει στη Σαντορίνη, έξι (6) Διασώστες και σε συνεργασία με Διασώστες της ΑΕΜΥ καλύπτουν το νησί με ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη λειτουργία. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να προσληφθούν άλλοι πέντε (5) Διασώστες, συμπληρώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των έντεκα (11) Διασωστών. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί πλήρως η ύπαρξη ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση, ενώ ταυτόχρονα σε ορισμένες βάρδιες το νησί θα καλύπτεται και με δεύτερο Ασθενοφόρο.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και τη δυσκολία εξεύρεσης στέγης για όλους τους συναδέλφους, λόγω των υψηλότατων ενοικίων. Θα πρέπει όμως ορισμένοι με θεσμικό ρόλο, να κατανοήσουν ότι λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων θα πρέπει να συνεισφέρουν κι αυτοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Για τέτοια παραδείγματα, ας κοιτάξουν δίπλα τους.

Πάρος

1. Από το 2008 έως το 2015 ο Τομέας ΕΚΑΒ της Πάρου διέθετε από δυο (2) έως έξι (6) Διασώστες! Εδώ και ένα χρόνο, το νησί καλύπτεται πλήρως με ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια. Ωστόσο και εδώ πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσληφθούν άλλοι δυο (2) Διασώστες (ήδη έχει αναρτηθεί από τον ΑΣΕΠ η οριστική κατάσταση των προσληφθέντων). Με τον τρόπο αυτό θα υπερκαλυφθούν οι ανάγκες για ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια.

2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – ΠΑΡ. ΔΥΤ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων : «Επισημαίνουμε ότι το ΕΚΑΒ Πάρου, το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί με πλήρη επάρκεια της βάρδιες και τον εξοπλισμό και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι προσωρινό, καθώς θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού», ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, σχετικά με την κάλυψη του νησιού από το ΕΚΑΒ.

Μύκονος

1. Ο Τομέας Μυκόνου του ΕΚΑΒ το 2010 διέθετε οκτώ (8) Διασώστες, το 2012 αυτοί μειώθηκαν στους επτά (7) και το 2014 στους έξι (6). Σήμερα διαθέτει πάλι επτά (7) Διασώστες, ενώ σε λίγο καιρό θα διαθέτει έντεκα (11) αφού επίκειται η πρόσληψη άλλων τεσσάρων (4). Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός για την κάλυψη ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάρδια. Αυτή τη στιγμή, η εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ΕΚΑΒ με το Κ.Υ. Μυκόνου, έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες του νησιού.

Τέλος συνοπτικά να αναφέρουμε ότι, με τις υπόλοιπες προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί σύντομα σε Κω, Νάξο και Τήνο, πλέον το Ν. Αιγαίο όπου είχαμε χρόνια προβλήματα κάλυψης με προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενισχύεται σημαντικά. Είναι ενδεικτικό και σημαντικό παράλληλα να αναφερθεί ότι, από τις επόμενες 93 μόνιμες προσλήψεις Διασωστών στο ΕΚΑΒ, οι 16 αφορούν σε νησιωτικούς Τομείς.

Επιπλέον, στις αρχές του Σεπτέμβρη θα γίνει η κατανομή για άλλες 40 μόνιμες θέσεις Διασωστών για όλη την Ελλάδα. Για όσους βιαστούν να προτρέξουν και να επικαλεστούν για άλλη μια φορά ανεπάρκεια, θα θέλαμε να τους επισημάνουμε ότι η θέση της Διοίκησης του ΕΚΑΒ είναι ότι προφανώς και αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά είναι αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα σε μια χώρα υπό επιτροπεία.

Σ’ ότι αφορά δε στην επάρκεια των Ασθενοφόρων, η πραγματικότητα είναι ότι το Ν. Αιγαίο δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση. Παρ ‘όλα αυτά όμως και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πληρέστερα, θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματική προμήθεια 12 Ασθενοφόρων οχημάτων κυρίως μικρού όγκου, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΕΠ του Ν. Αιγαίου της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αποκατάσταση του τομέα της Δημόσιας Υγείας και η δημιουργία δομών οι οποίες να αντιστοιχούν στις ανάγκες της Κοινωνίας, δεν χτίζονται από «μάγκες που παίρνουν τα κλειδιά από τα’ ασθενοφόρα», αλλά από μεθοδική και συστηματική προσπάθεια αποκατάστασης των υποδομών και πάνω απ’ όλα, από διάθεση και αυταπάρνηση για την υπεράσπιση και ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς η ατυχής προσπάθεια προβολής και άσκησης αντιπολίτευσης από ορισμένους ασκούμενους κομματάρχες, σίγουρα δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναβάθμιση και η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνεργασία, μεθοδικότητα και ρεαλιστικές προτάσεις από όλους τους αρμοδίως εμπλεκόμενους και όχι εσκεμμένη κατασυκοφάντησή της χάριν προσωπικών πολιτικών και μη συμφερόντων.


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

 1. Ψέματα … ψέματα… Ψέματα….
  Πόσες μεταθέσεις κάνατε από τα νησιά του Αιγαίου τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017;
  Στην Σαντορίνη γιατί δεν λέτε ότι καλύπτουν βάρδιες εθελοντές;
  Πόσα περιστατικά τον μήνα καλύπτει η ΕΟΔ Κυκλάδων στην Πάρο;
  Πόσες κενές βάρδιες υπάρχουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή ξέρεις και διακρίνεις το ψέμα, και επειδή νοιώθουμε το άγχος σου για τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα την Σαντορίνη και την Πάρο, μπορείς να μας πείς πόσες προσλήψεις γίνανε από το 2004 σε αυτά τα νησία και πόσοι υπηρετούν σήμερα σ' αυτά???
   Φυσικά και δεν θα απαντήσεις!!!
   Ξέρεις γιατί???
   Είσαι απ' αυτούς που καταστροφολογούν εδώ και 2 χρόνια και όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έχουν σβηστεί από το μυαλό σου!!!
   Ξέρεις όμως γιατί έχουν σβηστεί από την μνήμη σου???
   Γιατί έχεις μνήμη χρυσόψαρου!!!
   Ζεις μέσα στην γυάλα σου και κάπου κάπου έχεις άποψη!!!
   Και ξέρεις πότε έχεις άποψη???
   Όταν σου επιτρέπουν τα αφεντικά σου!!!

   Που ήσουν τόσα χρόνια "χρυσόψαρο" να μας πεις που είναι το σωστό και το λάθος???
   Πουθενά!!!!
   Απλώς έτρωγες αυτό που σε τάϊζαν!!!

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews