ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/7/17

Τομέας Υγείας Ν.Δ: Δραματικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ στα νησιά της χώρας μας


Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017
ΕΚΑΒNews

Τομέας Υγείας Ν.Δ: Δραματικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ στα νησιά της χώρας μας
liberal.gr

Στις δραματικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και διασώστες που παρατηρούνται στα περισσότερα νησιά της χώρας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, αναφέρεται με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε ορισμένα νησιά δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο, σε άλλα ο αριθμός των διασωστών δεν επαρκεί και το ελλιπές σε αριθμό προσωπικό καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ενώ τους οφείλονται και χιλιάδες ώρες ρεπό.

"Επειδή το κράτος οφείλει να προστατεύει τη δημόσια υγεία και η πολιτική του να μην έχει αρνητική αντανάκλαση στους επισκέπτες μας – αφού ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία – ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ στα νησιά μας με ασθενοφόρα και προσωπικό", αναφέρει η επίκαιρη ερώτηση προβλέπεται να συζητηθεί το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

"Δραματικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και διασώστες παρατηρούνται στα περισσότερα νησιά της χώρας μας, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.
Συγκεκριμένα, στα νησιά των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) δεν υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο όπως και σε μεγάλο αριθμό των Κυκλάδων και των Ιονίων Νήσων. Ακόμα όμως και σε όσα υπάρχει κάποιο ασθενοφόρο, ο αριθμός των διασωστών δεν επαρκεί για να καλύψει τις αναγκαίες βάρδιες. Ενδεικτικά, στη Ρόδο, ένα νησί του οποίου ο πληθυσμός κατά τους θερινούς μήνες φθάνει σε εκατοντάδες χιλιάδες λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης, παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης σε προσωπικό και ασθενοφόρα. Το πιο δραματικό αποτέλεσμα των ελλείψεων εκδηλώθηκε στο νησί της Σαντορίνης με τον τραγικό θάνατο ενός συμπολίτη μας. Επιπλέον, διακομιδές γίνονται ακόμα και με αγροτικά οχήματα και για οδηγοί επιστρατεύονται πολίτες, αστυνομικοί ακόμα και δήμαρχοι. Το ελλιπές σε αριθμό προσωπικό καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ενώ τους οφείλονται και χιλιάδες ώρες ρεπό.
Σύμφωνα με καταγγελίες, το Υπουργείο Υγείας αντί να αντιμετωπίσει τις δραματικές ελλείψεις, όχι μόνο δεν προσλαμβάνει διασώστες αλλά μετατάσσει 100 διασώστες σε διοικητικές θέσεις για ρουσφετολογικούς λόγους. Επίσης, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 50 εξ αυτών στα νησιά.
Η ταυτόχρονη υποστελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών οδηγεί τους ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας στη μεγάλη τους πλειονότητα να ζητούν αεροδιακομιδή ή διακομιδή μέσω ακτοπλοΐας στα μεγάλα νοσοκομεία.
Επειδή είναι άμεση η ανάγκη κάλυψης των κενών σε διασώστες και ασθενοφόρα στα νησιά μας
Επειδή η προσφορά υπηρεσιών δημόσιας υγείας στα νησιά μας έχει αντανάκλαση και στην εικόνα της χώρας απέναντι στους επισκέπτες της

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να πληρωθούν τα επείγοντα κενά στα νησιά μας, με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει;"

Πηγή: liberal.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews