ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/7/17

Να κάνουμε βήματα μπροστά


Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017
ΕΚΑΒNews

Να κάνουμε βήματα μπροστά.

Εδώ και λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από την περασμένη Τετάρτη, δεν βλέπουμε το γνωστό δίδυμο μοτοσικλετών, αλλά μία μοτοσικλέτα με έναν Διασώστη. Τι έχει συμβεί;
Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, οι μοτοσικλέτες θα επιχειρούν ανεξάρτητα, σε πιλοτικό επίπεδο, για το επόμενο τρίμηνο. Μέχρι τότε, θα βγουν συμπεράσματα, ώστε να παρθεί οριστική απόφαση για την λειτουργία τους. Και γιατί αυτό;

Ας δούμε λίγο την ιστορία. Ο Τομέας Μοτοσικλετών, είναι η μόνη δραστηριότητα του ΕΚΑΒ, της οποίας η δημιουργία, στηρίχτηκε αποκλειστικά σε εισήγηση των εργαζομένων, οι οποίοι έκαναν την μελέτη, παρουσιάζοντας λειτουργία και αποτελέσματα σε προηγμένες Χώρες. Η αρχική εισήγηση, περιελάμβανε ανεξάρτητη λειτουργία, αλλά τελικά αποφασίστηκε η λειτουργία ζεύγους, έως την απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Όλα αυτά το 2010 και από τότε τίποτα δεν άλλαξε, εξ αιτίας των συνεχών αλλαγών Διοικήσεων.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά, έχει συσσωρευτεί τεράστια εμπειρία και έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα. Η πλειοψηφία των περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι μοτοσικλέτες, αφορούν σε αδιευκρίνιστες κλήσεις και σχεδόν το σύνολό τους, οδηγούνται σε ακύρωση. Με αυτόν τον τρόπο, είναι τεράστια η συμβολή των μοτοσικλετών, στον περιορισμό άσκοπης κίνησης ασθενοφόρων και στην τελική αύξηση της διαθεσιμότητάς τους, ώστε να απασχολούνται εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Κατά την διάρκεια αυτών των περιστατικών, καμία διασωστική ενέργεια δεν γίνεται, οπότε καταγράφεται σπατάλη μέσων και προσωπικού.

Επιπλέον, οι ανάγκες του ΕΚΑΒ, δεν περιορίζονται στους τομείς που καλύπτουν οι μοτοσικλέτες. Με δεδομένο, ότι αυτές είναι διαθέσιμες όλη την βάρδια, ακόμη και όταν βρίσκονται σε περιστατικό, αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα ανταπόκρισης και την ασφάλεια του προσωπικού.

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι, σε περίπτωση βλάβης μίας μοτοσικλέτας, να αχρηστεύεται το ζεύγος.

Με εισήγηση του επικεφαλής του Τομέα και περιγράφοντας όλα τα παραπάνω, ζητήθηκε και τελικά εγκρίθηκε, αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας.

Είναι πλέον δουλειά του Συντονιστικού Κέντρου, η σωστή χρήση του μέσου. Σε περίπτωση κρίσιμου περιστατικού, θα πρέπει να αποστέλλονται δύο μοτοσικλέτες να συναντηθούν στο συμβάν, ή μία μοτοσικλέτα και ένα ασθενοφόρο.

Τι θα πετύχουμε; Επέκταση της δράσης και σε άλλους τομείς. Μια σημαντική βοήθεια σε συναδέλφους που εργάζονται σ’ αυτούς και οι οποίοι παίρνουν τα σήματα, σχεδόν από τα Νοσοκομεία, με το τέλος. Προβολή του έργου του ΕΚΑΒ. Την καλοκαιρινή περίοδο και λόγω αδειών, θα καλύπτονται 5 τομείς και από Σεπτέμβριο, θα πάμε στους 7. Ύστερα, είναι δουλειά της Διοίκησης, να αξιολογήσει την χρησιμότητα και να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.

Σημαντική θα είναι η αλλαγή, στο ηθικό όλων των Διασωστών. Ύστερα από χρόνια εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ασθενοφόρα και σχεδιασμό, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Τι θα ζητήσουμε, αφού αξιολογηθούμε;

Αύξηση μέσων και προσωπικού, ώστε να επεκτείνουμε την δράση του Τομέα και να φτάσουμε τα διεθνή πρότυπα. Να λειτουργήσουμε, τουλάχιστον δύο μοτοσικλέτες, οι οποίες θα κινούνται αυτόβουλα, καλύπτοντας τα κενά του Συστήματος.
Σημαντική θα είναι η συμβολή της Ιατρικής Υπηρεσίας, στο επιστημονικό κομμάτι και του συναδέλφου Τάσου Σφέτσιου, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από το Λονδίνο, έχοντας πιστοποιηθεί ως Paramedic και έχοντας σημαντική προϋπηρεσία, στο πιο προηγμένο Σύστημα του Κόσμου.

Ένα από τα επόμενα βήματα, θα είναι επίσης η στελέχωση των μοτοσικλετών με γυναίκες συναδέλφους, προς τις οποίες θα απευθύνουμε πρόσκληση. Παρ’ ότι συχνά κατηγορούνται, για μειωμένη απόδοση στην άρση βάρους, ή/και στην οδήγηση, εμείς με απόλυτο σεβασμό θα τους ανοίξουμε ένα νέο ορίζοντα, να αναδειχθούν ως Διασώστριες.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι γνωστό ότι δεν προβάλαμε καμία απαίτηση. Αντίθετα, πολλές φορές, υποστηρίξαμε αυτήν την δραστηριότητα και γενικά το έργο των Διασωστών, με προσωπικά έξοδα και θυσίες. Σήμερα ζητάμε, την υποστήριξη των συναδέλφων, που έχουν τα ίδια πιστεύω με μας. Θεωρούμε αυτονόητη την υποστήριξη της Διοίκησης, εφ’ όσον κοινός στόχος, είναι η παρουσίαση έργου, προς όφελος του πάσχοντα συνάνθρωπου και με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όλων των συναδέλφων.

Κυριάκος ΣιδηρόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Ακρως σωστος σχεδιασμος: δεδομενα του παροντος & παρελθοντος στοχοθεσια του μελλοντος, προταση ανασχεδιασμου λειτουργιας, πιλοτικη εφαρμογη καταγραφη και αποδειξη αποτελεσματων, επεξηγηση αυτων και επικαιροποιηση προγραμματος,ειναι αραγε τοσο δυσκολο να εφαρμοζεται παντου & παντα?/
    ΣΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews