ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/7/17

«Νοσούν» τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο του Νομού Χανίων-Τα προβλήματα τα «φορτώνεται» το ΕΚΑΒ


Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017
ΕΚΑΒNews

Η έλλειψη πληρωμάτων – διασωστών για τα ασθενοφόρα έχει ως συνέπεια να προκαλούνται αλυσιδωτά προβλήματα.

Τα προβλήματα κίνησης των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το «φορτώνεται» το ΕΚΑΒ.

Συνέντευξη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Νομού Χανίων Αντώνης Κιοπές

“Νοσούν” τα Κέντρα Υγείας στην Ύπαιθρο του Νομού Χανίων
haniotika-nea.gr

Ακινητοποιημένα ασθενοφόρα και γιατροί σε ρόλο τραυματιοφορέων λόγω της έλλειψης προσωπικού

Ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Γιατροί που αναγκάζονται να εκτελούν χρέη τραυματιοφορέων. Βάρδιες που δεν βγαίνουν.

H διαδικασία διακομιδής ασθενών αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων, με συνέπεια το έργο αυτό να επωμίζεται το ήδη επιβαρυμένο με πολλά καθήκοντα ΕΚΑΒ.
Το πρόβλημα αναδείχθηκε χθες στο πλαίσιο των παραστάσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων στα Κέντρα Υγείας Βάμου και Κισάμου, ζητώντας βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Παρά το γεγονός ότι οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού όπως και ιατροφαρμακευτικού υλικού που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα παραμένει στη διακομιδή των ασθενών με τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί μόνο το Κέντρο Υγείας Κισάμου είχε το προσωπικό να θέσει σε κίνηση ασθενοφόρο. Αντίθετα στα Κέντρα Υγείας Βάμου και Καντάνου δεν έβγαιναν οι βάρδιες με συνέπεια τα ασθενοφόρα να βρίσκονται ακινητοποιημένα.
Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας Βάμου υπάρχουν μόλις 2 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να καλύπτονται μηνιαίως οι μισές βάρδιες!
Πρόβλημα, όμως, υπάρχει τόσο στο Κέντρο Υγείας Κισάμου όπου υπηρετούν ως πλήρωμα ασθενοφόρου 4 άτομα (εκ των οποίων ο ένας είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου), όσο και στο Κέντρο Υγείας Καντάνου (4 άτομα προσωπικό). Σύμφωνα με τους ανθρώπους των Κέντρων Υγείας για να βγουν οι βάρδιες κανονικά απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον ενός ακόμα ατόμου σε κάθε μια από τις δύο αυτές αυτές υγειονομικές δομές.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ  ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Η έλλειψη πληρωμάτων – διασωστών για τα ασθενοφόρα έχει ως συνέπεια να προκαλούνται αλυσιδωτά προβλήματα.
Έτσι για να γίνει μια διακομιδή αναγκάζονται τα Κέντρα Υγείας να επιστρατεύουν γιατρούς από το προσωπικό τους οι οποίοι αφενός εγκαταλείπουν το πόστο τους στο Κέντρο Υγείας για να παραλάβουν κάποιον ασθενή και αφετέρου είναι υποχρεωμένοι -κατά παράβαση της νομοθεσίας- να εκτελούν χρέη τραυματιοφορέων!
«Δυστυχώς αυτή η πρακτική έχει καθιερωθεί και για τα πιο απλά περιστατικά, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι σε ένα ασθενοφόρο θα πρέπει να μεταβαίνουν δύο διασώστες και μόνο σε περίπτωση κάποιου επείγοντος και σοβαρού  συμβάντος να έρχεται γιατρός», επεσήμανε εργαζόμενος που μίλησε στα «Χ.ν.».
Όμως ακόμα και στην περίπτωση των οδηγών επιστρατεύονται έμμεσες λύσεις, όπως για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, όπου ενίοτε ζητείται η συνδρομή οδηγών από τον Δήμο που είναι έχουν λάβει μια σχετική πιστοποίηση…

ΣΤΙΣ “ΠΛΑΤΕΣ” ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Σε κάθε περίπτωση, το βάρος από τα προβλήματα κίνησης των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το «φορτώνεται» το ΕΚΑΒ. Μια υπηρεσία που ήδη είναι επιβαρυμένη με πολλά καθήκοντα, ενώ ειδικά το καλοκαίρι οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα λόγω της τουριστικής κίνησης.
«Αυτό που γίνεται με τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας είναι απαράδεκτο γιατί όλα φορτώνονται στην καμπούρα του ΕΚΑΒ», σχολίασε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Αντώνης Κιοπές και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) από τα 3 Κέντρα Υγείας μόνο εκείνο της Κισάμου είχε τη δυνατότητα να κινήσει ασθενοφόρο. Την ίδια στιγμή, από τα 3 συνολικά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρωινή βάρδια το ένα έχει μεταβεί στο Ηράκλειο για διακομιδή. Με άλλα λόγια, όλος ο νομός καλύπτεται με δύο μόλις ασθενοφόρα».
Ο κ. Κιοπές επεσήμανε ότι η υποστελέχωση στα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ «να έχουν γίνει λάστιχο».
«Οι διακομιδές στο Ηράκλειο είναι σχεδόν καθημερινές και συγχρόνως έχουμε επιφορτιστεί με όλο το “πακέτο” του Γενικού Νοσοκομείου, δηλαδή διακομιδές για επανεξετάσεις, εισιτήρια, εξιτήρια κ.λπ. Θα πρέπει, λοιπόν, να ζητηθεί από τις Διευθύνσεις των Κέντρων Υγείας η κάλυψη των θέσεων που έχει να κάνει με τα πληρώματα των ασθενοφόρων τους ώστε να μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους για να μπορέσουμε κι εμείς να επιτελέσουμε καλύτερα το δικό μας», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κιοπές.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Τα «Χ.ν.» έθεσαν το θέμα στην υποδιοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελένη Γιακουμάκη, η οποία παραδέχθηκε ότι στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, έκανε γνωστό ότι σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν προσλήψεις για να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά στον τομέα των διασωστών.
«Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Είχαμε προσπαθήσει να καλύψουμε άμεσα αλλά όχι μόνιμα τα κενά (σε πληρώματα, νοσηλευτές, ιατρούς κ.ά.), με προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων, με συμβάσεις ενός χρόνου, μέσω ΟΑΕΔ. Ωστόσο, λόγω του περιορισμού που υπήρχε, από τις 300 θέσεις που είχαμε προκηρύξει έμειναν ακάλυπτες οι 80», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει επαναπροκήρυξη των 80 θέσεων, χωρίς αυτή τη φορά η προκήρυξη να απευθύνεται μόνο σε μακροχρόνια ανέργους.

Διαμαρτυρία αγροτοκτηνοτρόφων

2Καθολική, πλήρη, δωρεάν και δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ζητά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, μέλη της οποίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων.  «Θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τον τρόπο που παρέχεται μας σπρώχνει σε ιδιώτες γιατρούς για να μπορέσουμε να γίνουμε καλά. Γι’ αυτό και πήραμε απόφαση να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε τουλάχιστον τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας να είναι σε ετοιμότητα για να μπορέσουν να μεταφέρουν τυχόν περιστατικά», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης. Τα μέλη της Ομοσπονδίας έθεσαν επίσης το αίτημα τα Κ.Υ. να καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες ώστε οι ασθενείς να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στο Γενικό Νοσοκομείο.


Δημοσιεύτηκε 13/7/2017


Πηγή: haniotika-nea.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews