ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/7/17

Να αναλάβει τις διακομιδές εξολοκλήρου το ΕΚΑΒ προτείνουν οι νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών λόγω έλλειψης προσωπικού!


Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017
ΕΚΑΒNews

Σε κίνδυνο η νοσηλεία νεογνών στο Παίδων λόγω έλλειψης νοσηλευτών

Τι προτείνουν οι νοσηλευτές
«Έχοντας υπόψιν ότι οι μεταφορές αποδυναμώνουν τις εντατικές μονάδες από νοσηλευτικό προσωπικό και αυξάνουν την επικινδυνότητα για τα νοσηλευόμενα νεογνά, ζητούμε το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων να απαλλαχθεί από τις μεταφορές νεογνών με το ΕΚΑΒ και προτείνουμε οι μονάδες μεταφορών να στελεχωθούν από διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι νομίμως υπογράφουν συμβάσεις για μεταφορές του ΕΚΑΒ» ζητούν οι νοσηλευτές των ΜΕΝΝ από τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Σε κίνδυνο η νοσηλεία νεογνών στο Παίδων λόγω έλλειψης νοσηλευτών
newsone.gr

Ελάχιστοι είναι οι νοσηλευτές σε κάθε βάρδια, στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού».

Νοσηλευτές με ελαστικές σχέσεις εργασίας που θεωρητικά καλύπτουν πρόσκαιρες ανάγκες αλλά στην πραγματικότητα καλύπτουν τις μεγάλες μαύρες τρύπες των ΜΕΝΝ, νοσηλευτές που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο νοσοκομείο για να συνοδέψουν νεογνά και βρέφη με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε διακομιδές σε όλο το λεκανοπέδιο: αυτή είναι η κατάσταση λειτουργίας των δύο μονάδων, συνολικής δυναμικότητας 40 κλινών, όπως αποτυπώνεται σε επιστολή των νοσηλευτών προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, με την οποία προτείνεται είτε η στελέχωση των ΜΕΝΝ με μόνιμο προσωπικό είτε η απεμπλοκή τους από το θέμα τω διακομιδών του ΕΚΑΒ.

Στις ΜΕΝΝ του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού» νοσηλεύονται βαριά πάσχοντα νεογνά που γεννιούνται είτε πρόωρα είτε με σημαντικά προβλήματα και απαιτούν εντατική νοσηλεία, με μηχανική υποστήριξη, χειρουργικά, καρδιολογικά περιστατικά κ.ά..

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού δικτύου παιδιατρικής νοσηλευτικής (PNAE) η αναλογία νοσηλευτή - ασθενών για αυτό το επίπεδο νοσηλείας είναι 1 νοσηλευτής προς 1 ή 2 το πολύ νεογνά, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο οι μεταφορές των νεογνών θα πρέπει να διαχωρίζονται από τις ανάγκες κλινικής φροντίδας.

Η κατάσταση των ΜΕΝΝ στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊα Κυριακού»

Η δύναμη των μονάδων είναι 20 θερμοκοιτίδες για την καθεμία και οι νοσηλευτές ανά βάρδια σε μέρες εφημερίες είναι 4 νοσηλευτές (μαζί με την προϊσταμένη) για την πρωινή βάρδια, 3 για την απογευματινή και 3 για την βραδινή βάρδια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εφημερία σημαίνει ότι 1 από τους 3 νοσηλευτές προορίζεται για τις μεταφορές νεογνών, συνεπώς στις μονάδες παραμένουν 2 νοσηλευτές να καλύψουν τα νεογνά του τμήματος και την εφημερία από περιστατικά που μπορεί να προκύψουν από τα ήδη νοσηλευόμενα σε ΜΑΦ ή ΠΡΟΩΡΑ ή τα επείγοντα περιστατικά.

Επιπλέον, επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου για τη λειτουργία των Μονάδων είναι η στελέχωση με νοσηλευτές διαφόρων συμβάσεων (πχ ΚΕΛΠΝΟ, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.ά.), οι οποίοι δεν νομιμοποιούνται όσον αφορά στην εκτέλεση των μεταφορών.

«Είναι προφανές ότι ένα τμήμα με τόσο αυξημένη κλινική βαρύτητα νεογνών είναι αδύνατον να στελεχωθεί από μόνο 2 άτομα. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι τεράστιος. Επιπλέον οι νοσηλευτές των μονάδων εργάζονται σε διπλό πόστο εργασίας ( για τις μεταφορές νεογνών και παράλληλα ως μετρήσιμη δύναμη στη μονάδα), με αυξημένο φόρτο εργασίας, αυξημένη ευθύνη και στρες» υπογραμμίζουν οι νοσηλευτές στην επιστολή τους.

Οι διακομιδές των νεογνών

«Στο νοσοκομείο μας από το 1981 ξεκίνησαν οι Μεταφορές Νεογνών, τις οποίες εκτελούν μέχρι και σήμερα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό των δύο νεογνικών μονάδων (Α και Β ΜΕΝΝ). Οι μεταφορές αυτές σταδιακά έφτασαν να καλύπτουν όλο το λεκανοπέδιο Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των αεροδιακομιδών ). Από το 2003 συμμετέχει εναλλάξ και το ΕΚΑΒ. Τα τελευταία χρόνια το ΕΚΑΒ ξεκινάει τις μεταφορές αφού πρώτα έχουν προηγηθεί 2 μεταφορές από τις Μονάδες του Αγία Σοφία, σε όποια ώρα της ημέρας και να τύχουν…( ακόμα και αν τύχουν ταυτόχρονα δύο μεταφορές, η Μονάδα του Αγία Σοφία είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις δύο επόμενες συνεχόμενες μεταφορές), πράγμα το οποίο επιβαρύνει τη λειτουργία των μονάδων λόγω σοβαρής αριθμητικής αποδυνάμωσης του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι μεταφορές του ΕΚΑΒ γίνονται από νεογνολόγους διαφόρων νοσοκομείων και οι κινητές μονάδες είναι στελεχωμένες από διασώστες, σε αντίθεση με τις μεταφορές που εκτελούνται από εμάς όπου ένας από τους νοσηλευτές βάρδιας εγκαταλείπει τη θέση του για όσες ώρες διαρκέσουν οι μεταφορές. Σκεφτείτε πόσο επικίνδυνα μπορεί να λειτουργήσουν οι μονάδες μας με μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό όταν η πληρότητά τους λόγω αυξημένων εισροών φτάνει από 80-100%» επισημαίνουν οι νοσηλευτές που υπογράφουν την επιστολή.

Τι προτείνουν οι νοσηλευτές

«Έχοντας υπόψιν ότι οι μεταφορές αποδυναμώνουν τις εντατικές μονάδες από νοσηλευτικό προσωπικό και αυξάνουν την επικινδυνότητα για τα νοσηλευόμενα νεογνά, ζητούμε το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων να απαλλαχθεί από τις μεταφορές νεογνών με το ΕΚΑΒ και προτείνουμε οι μονάδες μεταφορών να στελεχωθούν από διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι νομίμως υπογράφουν συμβάσεις για μεταφορές του ΕΚΑΒ» ζητούν οι νοσηλευτές των ΜΕΝΝ από τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Σε διαφορετική περίπτωση, ζητούν τη στελέχωση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου ο αριθμός να είναι ικανός ώστε να ανταπεξέρχεται και στις μεταφορές.

Πηγή: newsone.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

3 σχόλια :

 1. Τα γνωστα. Οποιος δεν εχει προσωπικο αποφασιζει αντι να παρει για να καλυψει τα κενα του να τα μεταβιβαζει στο Ε.Κ.Α.Β.
  Κι εμεις καθομαστε και τους ακουμε. Να δω τι αλλο θα δουμε σε αυτη τη χωρα.
  Η ομοσπονδια λαμβανει...???????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ασε ρε λαμόγιο που μιλάς και εσύ βρές καμία τρύπα να κρυφτείς σε μάθαμε τόσα χρόνια που σε είχαμε με τις παρλαπίπες σου , στα Χανιά σε καταλάβανε η ακόμη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τρυπες ψαχνουν οι απατεωνες και οι αεροποροι του επαγγελματος σαν κι εσενα, οχι αυτοι που δουλευουν. Συνεπως αυτα πεστα παρακατω και οχι σε εμενα γιατι εγω ξερω ποιος εισαι κυριε παρατρεχαμενε...

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews