ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/8/17

Δημόσιο - αξιολόγηση: Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση, Τι θα περιλαμβάνει , Ερωτήσεις – απαντήσεις για τη διαδικασία


Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
ΕΚΑΒNews

Δημόσιο -αξιολόγηση: Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση - Τι θα περιλαμβάνει... σύμφωνα με δημοσίευμα του aftodioikisi.gr

Αξιολόγηση: Ερωτήσεις – απαντήσεις για τη διαδικασία σύμφωνα με δημοσίευμα του parapolitika.gr

Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με τη μορφή τροπολογίας, μετά το άνοιγμα της Βουλής, αποτελεί την επιλογή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο να κινητοποιήσει τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Έχει ήδη προηγηθεί η καθολική συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή κατά της Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.


Δημόσιο -αξιολόγηση: Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση -Τι θα περιλαμβάνει
aftodioikisi.gr

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να κατατεθεί στη Βουλή η πολυαναμενόμενη ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την αξιολόγηση.

Το κείμενο της ρύθμισης ήδη ετοιμάζεται από τα στελέχη και τους νομικούς του ΥΠΔΑ και όπως έχει γράψει από τις 8 Αυγούστου ηaftodioikisi.gr, στόχος της είναι να “σπάσει” το 80% της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση. Γι’ αυτο μέσω της νέας διάταξης, το υπουργείο θα επιδιώξει να συνδέσει τις μετακινήσεις των υπαλλήλων και τις προαγωγές που υπόσχονται αυξήσεις στους μισθούς τους από το 2018.

Τι θα περιλαμβάνει

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου:

-Θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετεχουν στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και βαθμολογικής εξέλιξης μόνο σε όσους δημόσιους υπαλλήλους συμπληρωσουν τα φύλλα αξιολογησης

-Θα ορίζεται ρητά ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο. Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται αυτόματα και από τη διαδικασία της κινητικότητας χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Αυτό πρακτικά μπορεί να έχει και συνέπειες στους μισθούς τους.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας θεωρούν ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία αξιολόγηση αφενός για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τους “πάντα ισχυρούς” συνδικαλιστές και αφετέρου επειδή δεν είχαν να κερδίσουν κάτι απτό. Είναι δε πεπεισμένοι ότι τώρα, με τα κίνητρα και αντικίνητρα όλα αυτά θα αλλάξουν, καθώς, πλέον, οι εργαζόμενοι εφόσον συμμετάσχουν στη διαδικασία κερδίζουν, ενώ αν γυρίσουν την πλάτη σε αυτή, ναι μεν δεν θα τους επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα όπως έχει διαβεβαίωσει η κ. υπουργός Ο. Γεροβασίλη, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μόνο να χάσουν.

Οι δύο λόγοι της βιασύνης

Στο ΥΠΔΑ βιάζονται να τελειώσει η υπόθεση της αξιολόγησης όχι μόνο γιατί, όπως τονίζουν “αποτελεί τη βάση για τις αλλαγές στο Δημόσιο”, αλλά και για δύο ακόμη λόγους:

-Ο πρώτος αφορά τις πολιτικές διαστάσεις υψηλού επιπέδου που έχει πάρει το ζήτημα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιτίθεται στην κυβέρνηση και να τις καταλογίζει ευθύνες λέγοντας ότι «η σημερινή μαζική άρνηση εφαρμογής της αξιολόγησης είναι προϊόν του απόλυτου λαϊκισμού με τον οποίο πολιτεύθηκε, χωρίς ευθύνη και χωρίς ντροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014», αλλά να δέχεται κατηγορίες από το υπουργείο για «σιωπηρή υποκίνηση της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης».

-Γιατί, εφόσον δεν προχωρήσει, θα αποτελέσει ένα από τα «αγκάθια» της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πηγή: aftodioikisi.gr


Αξιολόγηση: Ερωτήσεις – απαντήσεις για τη διαδικασία
parapolitika.gr

Τα υπέρ και τα κατά, οι «παγίδες», οι συνδικαλιστικές αντιρρήσεις, τα μπόνους για τους καλούς και οι ποινές στους «κακούς δημοσίους υπαλλήλους»

Οι αντιδράσεις οι οποίες έχουν προκληθεί από τους δημοσίους υπαλλήλους στο θέμα της αξιολόγησης γεννούν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη νομοθεσία που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση και η οποία οδήγησε σε φιάσκο την όλη προσπάθεια. Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την περασμένη άνοιξη, ενώ εντάσσεται και μέσα στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και ο Γιώργος Μανουσακάκης ρίχνουν «φως» στην αξιολόγηση, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με περιεχόμενό της, τα οφέλη της αλλά και τα «γκρίζα» σημεία του νόμου.

1. Τι είναι η αξιολόγηση;
Πρόκειται για μια διαδικασία που μετρά την αποδοτικότητα του κάθε δημοσίου υπαλλήλου.

2. Τι προσφέρει στο Δημόσιο;
Από τη στιγμή που το Δημόσιο γνωρίζει τις δυνατότητες των υπαλλήλων του μπορεί να λάβει μέτρα, προκειμένου να τις βελτιώσει και να τους αξιοποιήσει καλύτερα.

3. Τι κερδίζει ο δημόσιος υπάλληλος από την αξιολόγηση;
Διασφαλίζει τη θέση του, προσδοκά σε προαγωγή και μισθολογική άνοδο.

4. Τι κερδίζει ο πολίτης από τον αξιολογημένο δημόσιο υπάλληλο;
Καλύτερη εξυπηρέτηση.

5. Ποιοι είναι οι αξιολογητές;
Επιτροπή στην οποία μετέχουν διευθυντές της κάθε υπηρεσίας.

6. Ποιος ορίζει τους αξιολογητές;
Η ίδια η διοίκηση του κάθε φορέα.

7. Πώς θα γίνεται η παρούσα αξιολόγηση;
Με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που αναφέρει και τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου και με έκθεση την οποία συντάσσει ο προϊστάμενός του.

8. Ο υπάλληλος έχει δικαίωμα να αντιδράσει;
Ναι, μπορεί να ασκήσει ένσταση, αν κρίνει ότι αδικήθηκε.

9. Ποιο είναι το νέο δεδομένο της σημερινής αξιολόγησης;
Οτι ο υπάλληλος θα μπορεί να κρίνει τον αξιολογητή προϊστάμενό του, σε δεύτερο, όμως, χρόνο.

10. Υπήρχε πριν αξιολόγηση στο Δημόσιο;
Ναι. Την έκαναν οι συνδικαλιστές μαζί με τους προϊσταμένους και είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι άριστοι!

11. Από πότε έπρεπε να υπήρχε αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο;
Από την ημέρα σύστασής του, για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.

12. Υπάρχει κίνδυνος να απολυθεί ο δημόσιος υπάλληλος με χαμηλό βαθμό στην αξιολόγηση;
Με βάση την κείμενη νομοθεσία, όχι. Ωστόσο υπάρχει ασάφεια για το εργασιακό του μέλλον.

13. Τι κερδίζει η αγορά από την αξιολόγηση στο Δημόσιο;
Καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

14. Ποιες είναι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην αξιολόγηση;
Η ΝΔ έβαζε ποσόστωση για ένα 15% δημοσίων υπαλλήλων που υποχρεωτικά θα ήταν αξιολογημένοι κάτω από τη βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν και κακοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο, κανείς δεν ξεκαθαρίζει την τύχη τους, αν οι ίδιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να είναι «κακοί» ύστερα από αλλεπάλληλες αξιολογήσεις.

15. Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν προσήλθαν;
Υπακούν στους συνδικαλιστές, που κάνουν λόγο για απολύσεις, αφού το σύστημα δεν είναι αντικειμενικό.

16. Γιατί η ΑΔΕΔΥ απέχει από τη διαδικασία;
Θεωρεί ότι πίσω από την αξιολόγηση… κρύβονται απολύσεις και επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, καθώς οι εργαζόμενοι κρίνονται από διευθυντές που δεν προέρχονται από διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς είναι διορισμένοι από τους σημερινούς υπουργούς.

17. Τι κίνητρα σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση στους υπαλλήλους για να αξιολογηθούν;
Τα κίνητρα θα είναι οικονομικά από το 2018, με αυξήσεις έως και 450 ευρώ για τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και θεσμικά, αφού θα μπορούν να αποσπαστούν ή να μετατεθούν πιο εύκολα σε μια άλλη υπηρεσία ή ακόμη και σε άλλον φορέα.

18. Ποιος είναι ο ρόλος της τρόικας στην αξιολόγηση;
Η τρόικα έχει βάλει μέσα στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου την αξιολόγηση στο Δημόσιο, γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί.

19. Γιατί πιέζει η τρόικα στην εφαρμογή της αξιολόγησης;
Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν οι δανειστές, το 2010, ζητούν αξιολόγηση στο Δημόσιο, καθώς γνωρίζουν ότι είναι ο «μεγάλος ασθενής» της χώρας.

20. Ποια είναι τα υπέρ της παρούσας αξιολόγησης;
Οτι επιτέλους θα γίνει μια αξιολόγηση στο Δημόσιο.

21. Ποια είναι τα κατά της υφιστάμενης αξιολόγησης;
Οτι μέχρι τώρα οι αξιολογητές (προϊστάμενοι) δεν θεωρούνται αντικειμενικοί.

22. Τι θα γίνει, αν δεν εφαρμοστεί η αξιολόγηση;
Θα καθυστερήσει όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει η κυβέρνηση για το Δημόσιο και οι δανειστές θα πιέζουν ακόμη περισσότερο τη χώρα, ζητώντας βέβαια… ισοδύναμα, τα οποία θα χρεωθεί η υπόλοιπη κοινωνία.

23. Μετά την αξιολόγηση, ποιο είναι το επόμενο «βήμα» της κυβέρνησης;
Η εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας, που θα επιτρέπει τη μετακίνηση υπαλλήλων από μια υπηρεσία σε άλλη, για να καλυφθούν εργασιακά κενά χωρίς προσλήψεις, και οι κρίσεις. Το επόμενο «βήμα» είναι οι προαγωγές των δημοσιών υπαλλήλων από τη θέση του τμηματάρχη μέχρι του γενικού διευθυντή. Χωρίς αξιολόγηση, όμως, δεν προχωρεί τίποτα.

Δημοσιεύτηκε 21/8/2017

Πηγή: parapolitika.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews