ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29/8/17

Ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας και διακλαδικότητας


Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017
ΕΚΑΒNews

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
thinknews.gr

ΑΥΓ. 28, 2017 Γιάννης Νικήτας

Βρεθήκαμε στην 113 Πτέρυγα Μάχης εντός του διεθνούς αεροδρομίου “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” της Θεσσαλονίκης, επισκεπτόμενοι το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ και της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Π.Σ που είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα αεροδιακομιδών και αεροπυρόσβεσης. Εκεί μας υποδέχθηκε ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Π.Σ, Πύραρχος, Πορτοζούδης Γεώργιος ο οποίος μας ενημέρωσε για τον ρόλο και την αποστολή του ελικοπτέρου της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Π.Σ.

Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν ελικόπτερο BK-117 το οποίο ήταν κατάλληλα τροποποιημένο για την εκτέλεση αεροδιακομιδών ενώ παράλληλα σε εξωτερικό σημείο της πίστας υπήρχε ο κάδος με τον οποίο το ελικόπτερο μπορεί να εκτελέσει δασοπυρόσβεση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ευελιξία χρήσης του πτητικού μέσου καθώς είναι σε θέση να εκτελεί ευρεία γκάμα αποστολών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως με το BK-117 το Π.Σ εκτελεί εναέρια επιτήρηση, συντονισμό επίγειων και εναέριων δυνάμεων, δασοπυρόσβεση και αεροδιακομιδές. Το BK-117 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο ελικόπτερο με ικανοποιητικές πτητικές επιδόσεις. Στο ελικόπτερο επιβαίνει και γιατρός του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
 Όπως προαναφέραμε η υπηρεσία ήδη εκτελεί αεροδιακομηδές. Η πολύτιμη συνδρομή του ΠΣ στην κάλυψη αυτής της τόσο κρίσιμης απαίτησης για την κάλυψη των ιδιαίτερα μεγάλων αναγκών που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή και συνεπώς είναι επιβεβλημένη η ένταξη των ιπτάμενων μέσων που πληρούν όλα τα κριτήρια ικανότητας προκειμένου να μεταφέρουν με ασφάλεια ασθενείς σε κρίσιμα περιστατικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ), ο μέσος όρος ωρών πτήσεως που απαιτούνται σε ετήσια βάση είναι περί τις 800 ώρες πτήσης και αντίθετα με άλλους φορείς όπως το ΕΚΑΒ (που πιστώνεται με κονδύλια για την προμήθεια καυσίμων από τις ΕΔ), το ΠΣ είναι σε θέση να προσφέρει αυτό το πολύτιμο πτητικό έργο αναλαμβάνοντας να εκτελέσει τις 400 ώρες χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ΠΑ του ΕΣ ή του ΠΝ!

Την ίδια ώρα μόνο το ΕΚΑΒ χρωστά στις Ένοπλες Δυνάμεις 80 εκατομμύρια ευρώ για χορήγηση καυσίμων για τη διενέργεια αποστολών αεροδιακομηδών με τις υποχρεώσεις αυτές να αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τη λειτουργική διαδικασία πτητικών μονάδων της ΠΑ, του ΕΣ και του ΠΝ! Επιπλέον όμως η διάθεση μέσων του ΠΣ, εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό και την απαλλαγή άλλων μέσων που κρίνονται αντιοικονομικά για χρήση σε τέτοιου είδους αποστολές όπως τα C-130 της ΠΑ ή τα ελικόπτερα CH-47DG του ΕΣ, τα οποία φυσικά καλύπτουν άλλες ειδικές επιχειρησιακές ανάγκες.Έτσι επιτυχαίνεται η περιστολή σπατάλης πόρων και η παρατεινόμενη φθορά πολύτιμων και εξειδικευμένων πτητικών μέσων που καλούνται συστηματικά να καλύψουν τις χρόνιες ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής. Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του ΠΣ, Πύραρχος Γεώργιος Πορτοζούδης, η δυνατότητα της υπηρεσίας για αποστολές αεροδιακομηδών δεν θα περιορίζεται μόνο για τους χειμερινούς μήνες αλλά αφορά και τους θερινούς, παρά την προφανή αύξηση του επιχειρησιακού φόρτου, εξαιτίας της πυροσβεστικής περιόδου (που τίθεται εν ισχύ κάθε χρόνο από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο)!

Σε ότι αφορά την ικανότητα των ελικοπτέρων του ΠΣ να μεταφέρουν ασθενείς, αυτά διαθέτουν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές για τέτοιες επιχειρήσεις ενώ η υπηρεσία διαθέτει ήδη τα απαιτούμενα φορεία ως μέρος του επιχειρησιακού εξοπλισμού της.

Κατά συνέπεια δύναται να αναλάβει άμεσα αποστολές αεροδιακομηδών κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει καθώς οι ανάγκες πιέζουν ασφυκτικά από τις διαθεσιμότητες που πάσχουν όλοι οι φορείς και υπηρεσίες λόγω των επιπτώσεων στις περικοπές λειτουργικών δαπανών σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και Ε.Δ της χώρας.Μέρος της λύσης του προβλήματος θα είναι και η αλλαγή της διαδικασίας προμηθειών σε ότι αφορά τον εφοδιασμό με τα απαραίτητα ανταλλακτικά προκειμένου να επιλυθούν παθογένειες που έχουν προκύψει εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν επιβαρύνει τραγικά τις Ε.Δ.

ΕΡΕΥΝΑ – ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η συμμετοχή των ελικοπτέρων του ΠΣ σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, είναι ακόμα ένας κρίσιμος τομέας που μπορούν – και πρέπει – να συνδράμουν, ώστε να ενισχυθεί ο αριθμός των διαθέσιμων μέσων για περιπτώσεις περιστατικών όπως αυτό του «Norman Atlantic” στην Αδριατική.

Η σοβαρότητα του περιστατικού και η έκταση της τραγωδίας σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και τον μεγάλο αριθμό επιβατών που έπρεπε να διασωθούν, έθεσε σε δοκιμασία την ικανότητα του υφιστάμενου μηχανισμού να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη επάρκεια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι επιστρατεύτηκαν πτητικά μέσα σε ετοιμότητα ακόμη και από νησιά του Αν. Αιγαίου ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση με ότι αυτό συνεπάγεται από θέματα επιχειρησιακής κάλυψης.Εξίσου κρίσιμη είναι η ικανότητα μεταφοράς τμημάτων των Ε.Δ σε περιπτώσεις κρίσης ή πολέμου αλλά και σε ότι αφορά την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν σε απρόβλεπτα περιστατικά! Σε αυτήν την κατηγορία ανήκε η πρόσφατη επιχείρηση σύλληψης των τριών καταζητούμενων ληστών που διέμεναν στο διώροφο σπίτι στη Χρυσή Ακτή Νέας Αγχιάλου Βόλου.

Στην απαίτηση που παρουσιάστηκε για ταχεία μεταφορά μελών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ για τη διενέργεια της επιχείρησης, η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του ΠΣ διέθεσε το Super Puma, το οποίο σε λιγότερο από 30 λεπτά από την ώρα που η ομάδα έφτασε στην πίστα του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος την είχε μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό της!

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει όμως να γίνει για την ευελιξία που χαρακτηρίζει τους χειριστές των ελικοπτέρων του ΠΣ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις (λόγω της πάγιας γραφειοκρατίας που τηρείται σε σχετικά αιτήματα για συνδρομή σε άλλους Κλάδους και υπηρεσίες του Δημοσίου) στην κάλυψη της επιχειρησιακής ανάγκης της ΕΛ.ΑΣ!Κάτι που φυσικά που συνάδει και με τις απαιτήσεις άμεσης επέμβασης σε ανάλογες περιστάσεις όπου απαιτείται τήρηση χαμηλού προφίλ καθώς δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθούν σχετικές πληροφορίες (για λόγους ασφάλειας), ούτε άλλωστε τις περισσότερες φορές υπάρχει καν διαθέσιμος ο απαιτούμενος χρόνος για δρομολόγηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Πηγή: thinknews.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews