ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/9/17

Κ. Μπαργιώτας: Να υπάρξει επειγόντως σύστημα αξιολόγησης των διακομιδών του ΕΚΑΒ


Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Μπαργιώτας: Να υπάρξει επειγόντως σύστημα αξιολόγησης των διακομιδών του ΕΚΑΒ
onmed.gr

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των διακομιδών του ΕΚΑΒ συζητήθηκε χθες μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστα Μπαργιώτα.

Την ανάγκη να υπάρξει σύστημα αξιολόγησης των διακομιδών του ΕΚΑΒ τόνισε ο βουλευτής, με αφορμή το λεκτικό επεισόδιο που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο κ. Μπαργιώτας συγκεκριμένα, τόνισε πως «Η μείωση των διακομιδών θα περιορίσει το κόστος και είναι προς όφελος των ασθενών», ενώ από την πλευρά του ο κ. Πολάκης, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας: «Η ύπαρξη συστήματος αξιολόγησης των διακομιδών είναι ...κουβέντα για συνέδριο»

«Όσοι είμαστε γιατροί και έχουμε δουλέψει στα νοσοκομεία γνωρίζουμε πολύ καλά και υπήρξαμε μάρτυρες και αδικαιολόγητων και ιδιαίτερα επικίνδυνων διακομιδών, μιας και δεν υπάρχει κανένα σύστημα αξιολόγησης, ελέγχου του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι αεροδιακομιδές και πολύ περισσότερο των ιατρικών λόγων, που γίνονται, αν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκεί που έγιναν, αν έγινε ιατρικό λάθος, αν έλειπε κάποιος, αν είναι δικαιολογημένη, αν είναι αδικαιολόγητη, τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας και προσθέτει:

«Η μείωση των διακομιδών θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στόχος στην πολιτική των διακομιδών, κυρίως για τη μείωση του κινδύνου των ασθενών και δευτερευόντως για τη μείωση του κόστους. Η εντύπωση ότι ρίχνοντας σε έναν οργανισμό χρήματα, πρόσωπα, μέσα, αυτός θα αρχίσει να λειτουργεί, είναι αφελής. Στην καλύτερη περίπτωση θα αυξηθεί το χάος, αν ο οργανισμός, οι δομές και ο τρόπος λειτουργίας είναι στρεβλά. Για παράδειγμα, χρόνια πίσω, ήρθε το C-130 από εδώ στη Μύκονο και από την Μύκονο στη Λάρισα και κατέβηκε ένας ασθενής που ήθελε δύο ράμματα. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε, για να έχουμε το C-130 διαθέσιμο να πάει εκεί που χρειάζεται.

Ο κ. Πολάκης απαξίωσε την έννοια της αξιολόγησης λέγοντας «Κάποια πράγματα δεν γίνονται με ρετσέτες γενικώς ούτε με συστήματα αξιολόγησης ποιότητας -ας πούμε- και λοιπές κουλτούρες. Εδώ γίνεται με το να έχεις ανθρώπους, οι οποίοι να μπορούν και να έχουν τα κότσια να εκτιμήσουν δέκα πράγματα και να έχεις και ένα σύστημα μεταφοράς, το οποίο να μην χρειάζεται τηλεφωνήματα για να κινηθεί, αλλά να λειτουργεί από μόνο του», ενώ χαρακτήρισε το θέμα της ερώτησης «κουβέντα για συνέδριο»!

Στη δευτερολογία του ο κ. Μπαργιώτας επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι αχρείαστες δαπάνες στο σύστημα διακομιδών, τονίζοντας ότι «Στόχος πρέπει να είναι με αυτά τα έρμα τα 12 εκατομμύρια ευρώ, που καλώς κάνατε και δώσατε παραπάνω στο ΕΚΑΒ, να μην καλύπτουμε κερατιάτικα, αλλά να καλύπτουμε πραγματικές ανάγκες.

Άμα δείτε το πινακάκι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αεροδιακομιδές, το κόστος και ο αριθμός αυξάνεται με τα χρόνια: από επτά εκατομμύρια το 2012 είναι έντεκα εκατομμύρια το 2016 και θα γίνουν δωδεκάμισι το 2017 -γιατί έχει και το πρώτο τρίμηνο του 2017- αν ολοκληρωθεί η προβολή. Μακάρι, να είχαμε 15 εκατομμύρια, 17 εκατομμύρια, 18 εκατομμύρια. Οι διακομιδές, όμως, ακόμη και αν τις κάνουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα, εξακολουθούν καταρχάς να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς και δευτερευόντως, πολλές φορές είναι και πεταμένα λεφτά. Θα ήταν καλύτερα να μπουν στη Σύρο στο νοσοκομείο, στη Ρόδο στο νοσοκομείο, σε γιατρούς, σε μέσα, και να σταματήσει αυτό το πήγαινε-έλα».

Δημοσιεύτηκε 5/9/2017

Πηγή: onmed.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNewsAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews