ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/9/17

Ένας γιατρός ασθενής


Παρασκευή,1 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Ένας γιατρός ασθενής
efsyn.gr

Συντάκτης: Πέπη Ρηγοπούλου

Καταγράφω λίγες σκέψεις που γεννά επιστολή στην «Εφ.Συν.» ενός γιατρού του ΕΣΥ, που από θεράπων κατέληξε αβοήθητος ασθενής. Και που από την κατηγορία των -συγκριτικά- υψηλόμισθων βρίσκεται σήμερα σε αδυναμία να εξυπηρετηθεί στις ανάγκες που οφείλονται στην αρρώστια του.

Στον νου μου ήρθαν πρώτα οι στίχοι του Ελιοτ: «Ο πληγωμένος χειρουργός μπήγει το νυστέρι στην πληγή». Τη δική του. Αλλά και στις δικές μας πληγές και επίσης αυτές μιας ολόκληρης κοινωνίας, της ελληνικής.

Επειτα σκέφτηκα αυτά που λέγονται συνήθως για τους γιατρούς. Είναι μια από τις κατηγορίες επαγγελματιών που ο ενδημικά καχύποπτος πολίτης της χώρας μας -και υποθέτω και άλλων χωρών- επιλέγει ως στόχους των αρνητικών αφορισμών του.

«Οι γιατροί αδιαφορούν», «οι γιατροί παίρνουν φακελάκια», οι ταξιτζήδες, οι δικαστές, οι εφοριακοί, οι ιερείς δεκάζονται, αδιαφορούν, παρανομούν, δεν πράττουν τα δέοντα.

Μια προθυμία να ενοχοποιούμε αδιάκριτα, γενικόλογα, απροβλημάτιστα, σύμπτωμα μιας χώρας και ενός ολόκληρου κόσμου που ζει σε μια δεινή και συνολική κρίση.

Σύμπτωμα της κρίσης αυτής είναι και η προϊούσα φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων.

Το μαρτυρούν οι όντως «ευυπόληπτοι» πολίτες που εκλιπαρούν όλο και πιο πολύ σε μαγειρεία και ταβέρνες για βερεσέ.

Το μαρτυρούν τα ευπρεπή ακόμη ρούχα πολλών νεόπτωχων που συνωστίζονται στα συσσίτια ή ακόμα χειρότερα σκαλίζουν τους κάδους των σκουπιδιών ή επαιτούν στους δρόμους της Αθήνας.

Βεβαίως, τα δράματα αυτά, όπως και το δράμα -ή έστω η ακραία δυσκολία- του επιστολογράφου της «Εφ.Συν.», είναι πριν από όλα προσωπικά, με την έννοια ότι κάθε πρόσωπο είναι -πρέπει να είναι- μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή συνιστά και κίνδυνο για ολόκληρη την κοινωνία μας.

Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες πως οι πολίτες της Ελλάδας εξισώνονται οικονομικά και άρα και κοινωνικά προς τα κάτω αντιστοιχούν σε μια πραγματική οικονομική πολιτική, αυτό μπορεί να επιχειρεί ίσως να χαϊδέψει τα αυτιά κάποιων που νιώθουν -και μπορεί και να είναι- οι συγκριτικά πιο αδικημένοι, αλλά δεν θεραπεύει τις υπάρχουσες πληγές. Αντίθετα, ανοίγει νέες.

Σε κάθε χώρα, και βεβαίως και στη δική μας, μέρος της ισορροπίας και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης είναι η ύπαρξη μιας ζωντανής, ενεργής και σχετικά ευημερούσας μεσαίας τάξης.

Η άνοδος και η διεύρυνση της τάξης αυτής είναι ένα από τα σημάδια που αναγνωρίζει κανείς για παράδειγμα στη σημερινή ανερχόμενη Ινδία. Το να βλέπουμε τη διάλυσή της στην Ελλάδα σημαίνει πως συνολικά η κοινωνία μας, που πρέπει να θεραπεύει τις πληγές μας, είναι ένας γιατρός ασθενής.

Δημοσιεύτηκε 30/8/2017

Πηγή: efsyn.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews