ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/9/17

Γάμος Ή Διαζύγιο; Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Και Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική


Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΚΑΒNews

Γάμος Ή Διαζύγιο; Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Και Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική
parakritika.gr

(του Στέλιου Λαμπάκη *)


Δοθήκαν προχτές (11/9) στην δημοσιότητα οι θέσεις των ιατρικών συλλόγων για την ΠΦΥ.

Επικροτώ και συντάσσομαι με τη πρωτοβουλία των Ιατρικών συλλόγων Κρήτης, και σημειώνω ότι για πρώτη φορά έχουμε ΚΟΙΝΗ δράση με επιστημονικό περιεχόμενο (εκτός των συνεδρίων).

Στο γενικότερα ορθό και εμπεριστατωμένο κείμενο διακρίνετε μια παρεξήγηση βασισμένη στην κοινή αντίληψη ότι η μεταφορά είναι σημαντική διαδικασία στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Θέλοντας να συμβάλω στον προβληματισμό και την οργάνωση, καταγράφω κάποιες απόψεις ΕΠΙ του θέματος.

Καταρχήν να κατατάξουμε τα περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε:
  1. Περιστατικά χωρίς πρόβλημα (προληπτικός έλεγχος)
  2. Περιστατικά με χρόνιο πρόβλημα (παρακολούθηση πορείας νόσου προσαρμογή αγωγής)
  3. Περιστατικά με επιδείνωση χρόνιας νόσου (έκτακτα περιστατικά, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης)
  4. Περιστατικά με οξύ πρόβλημα νέο ή επιδείνωση υπάρχοντος παρουσία απειλής της ζωής (επείγοντα)

Οι δυο πρώτες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ( θα μπορούσαν δηλαδή) στον χώρο της ΠΦΥ. Η Τρίτη κατηγορία επίσης, αλλά  με την προϋπόθεση ότι  υπάρχουν εξειδικευμένες γνώσεις επείγουσας ιατρικής από το προσωπικό και δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων και χορήγησης θεραπείας.

Η τελευταία κατηγορία όπου απειλείτε η ζωή και  χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας ή το πρόβλημα προέκυψε εκτός οικιστικού περιβάλλοντος,  κατά κανόνα δεν έχει δυνατότητα να προσέλθει στις δομές της ΠΦΥ –ούτε η ΠΦΥ να τον προσεγγίσει.

Αν και μικρός ο αριθμός της τελευταίας κατηγορίας , εφόσον αφορά ζητήματα ανθρώπινης ζωής και εκτιμούμε ότι παρά το αυξημένο κόστος πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, αυτός θα μας απασχολήσει.

Το κενό αυτό παγκοσμίως το καλύπτει η ΕΠΕΊΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, επίσημη ειδικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Αυτό το κενό καλύπτει το ΕΚΑΒ. Με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, με τα κατάλληλα φορητά διαγνωστικά εργαλεία. Με τα απαραίτητα μέσα μεταφοράς προς τον τόπο του συμβάντος.

Το ζητούμενο δεν είναι η μεταφορά – να το συζητήσουμε και αυτό αν θέλετε, είναι η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Ασθενής που διακομίζετε  από δομή υγείας σε άλλη δομή θα πρέπει να είναι σταθερός στις ζωτικές παραμέτρους. Πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα και να έχει μειωθεί ο κίνδυνος.

Πρέπει λοιπόν  η ΠΦΥ να αποκτήσει δυνατότητα και δεξιότητες ώστε να σταθεροποιεί τα περιστατικά αυτά πριν αποφασίσει να διακομίσει.

Το ΕΚΑΒ λοιπόν, δεν “ επιβάλλεται να ανήκει διοικητικά και επιχειρησιακά στην πρωτοβάθμια” ούτε να έχει ρόλο “ως λειτουργικός φορέας διασύνδεσης”  όπως αναφέρετε στο κείμενο. Το ΕΚΑΒ έχει διακριτό ρόλο στο ΕΣΥ.

Αυτό πού απουσιάζει παντελώς, πέρα από την διοικητική και οικονομική οργάνωση που αναφέρετε στις προτάσεις, είναι η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ οργάνωση.

Και εξηγώ:
  • Εξοπλισμός των δομών της ΠΦΥ με εργαλεία για την αντιμετώπιση του επείγοντος (δεν είναι υγιές να καλείται ο ιατρός από τα Χανιά στην Κάνδανο για να διασωληνώσει σοβαρά τραυματία από τροχαίο)
  • Κοινά πρωτόκολλα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Εδώ να σταθούμε στην παντελή απουσία κατευθυντηρίων οδηγιών, κάτι που γενικά απουσιάζει γενικώς στο ΕΣΥ.
  • Εκπαίδευση προσωπικού της ΠΦΥ.
  • Συμβατός εξοπλισμός  στην ΠΦΥ (πχ αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια αυτόματων απινιδωτών,).
  • Κοινή γλώσσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα υπάρξουν. Όλες πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα της βελτίωσης των παροχών υγείας.

Ούτε γάμος λοιπόν, ούτε διαζύγιο.

Αρραβώνας και αγαστή συμβίωση, απόκτηση κοινών εμπειριών και από κοινού αντιμετώπιση αδυναμιών με ένα στόχο πάντα: την μείωση των απωλειών υγείας είτε αφορούν την ζωή είτε την αναπηρία.

Δεν θα έβρισκα κακή την ιδέα ενός μόνιμου συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο περιφέρειας με τους εμπλεκόμενους φορείς, άλλωστε στο ίδιο μετερίζι βρισκόμαστε.

Απολογούμαι και αναλαμβάνω την ευθύνη για την κούραση που σας προκάλεσα.

(ο κ. Στέλιος Λαμπάκης είναι ιατρός στον Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ)

Δημοσιεύτηκε 15/9/2017

Πηγή: parakritika.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews